MÜZİK 6 Ağustos 2020
26,3b OKUNMA     528 PAYLAŞIM

Spotify Gibi Uygulamaların Müzik Endüstrisine Verdiği Hasara Dair Düşündürücü Bir Yazı

Genelde aylık ödenen cüzi bir ücret karşılığı dünyayı ayaklarımızın altına seren Spotify benzeri uygulamalar, sanatın doğasına zarar veriyor olabilir mi? Biraz kafa yoralım.
iStock

spotify, müzikal kalitenin içine ediyor. merak etmeyin ailecek biz de severek kullanıyoruz, sonuna kadar kapitalistiz.

ortalama takipçisi olan sanatçıların dinlenen parça başına (grup ise para bölünüyor bir de) $0.00390 - 0.00437 para kazandığını okudum (türkiye için iyi para). bu durum müzisyenlerin nitelik/nicelik durumunda niceliğe önem vermesine sebep oluyor.

Kim ne kadar ödüyor? (Kaynak: Statista)

eskiden 3-4 senede bir albüm çıkartarak parayı vuran grupların artık böyle bir şansı yok. evvela rekabet çok büyük, eskisi gibi plak şirketlerinin insafında değil hiç kimse. böyle bir rekabet ortamında ortalama bir müzisyen olarak 4 sene kaybolduğunuzda unutuluyorsunuz, bitiyorsunuz. herkes istediği müzikal içeriğini bir şekilde ufak bir bireysel çabayla spotify'da yayınlayabiliyor ki bu iyi bir şey aslında.


yalnız sizin o sanat abidesi şarkılarınız bedavadan biraz pahalı bir platformda müzik dinlemeyen, aksine tüketen z kuşağı tarafından 1 ayda eskitiliyor. bu nedenle sürekli yeni bir şeyler üretip, çabucak tüketilmesini kompanse etmeniz gerekiyor. sistem sizi daha kalitesiz ancak daha piyasa bir müzisyen olmaya itiyor kısaca. salla kaliteyi, vur patlasın çal oynasın...

Porcupine Tree'nin beyni Steven Wilson, ebeveynlerinin bungalovunda kayıt yaparken.

işte tam da bu nedenle halen ekşi sözlük'te teoman/şebnem ferah parçalarında geçen efsane sözler gibi başlıklar hortluyor. çünkü artık böyle bir şey yok, böyle bir kaliteye parasını ödeyecek bir kitle yok. olsa dahi dinleyici olarak ayda bir sakız parası verip tüm albümlere sınırsız erişme rehavetine kapıldık. nasıl olsa gaz çıkartıp kaydetseler dinleniyor bir yerlerde birkaç hafta, en olmadı mağazalar falan çalıyor arka planda.

tüketici olarak vasata her alanda olduğu gibi kendi arzumuzla razı olduk. sen ben hem zevksiz hem fakiriz neyse de entel zenginler, görgüsüz milyonerler de spotify veya benzeri platformları kullanıyor artık.