SPOR 14 Mayıs 2018
524b OKUNMA     1108 PAYLAŞIM

Spordan Sonra Oluşan Kas Ağrısı Hakkında Bilinmesi Gereken İnce Detaylar

Zevk alınan ufak sapıklıkların başını çeken bu tatlı ağrı hakkındaki dezenformasyonları gidermekte fayda var.
iStock


spor sonrası ağrı nedir, neden oluşur?

kaslar, alıştıklarından fazla yüke maruz kalırlarsa, kas yapısında mikro yırtıklar oluşur. ağrıya sebep olan bu yırtıklardır. kasın gelişimi isteniyorsa bu iyi bir şeydir. çünkü kas kendini onararak daha kuvvetli hale gelir. kas yüke maruz bırakıldıkça bu süreç böyle devam eder. tez zamanda kurtulmak isteniyorsa, kas gevşeticiler iş görebilir ancak çok tavsiye edilmez.

(bkz: cataflam)

aşırı yükleme durumları

spordan sonra oluşan kas ağrısı günlük aktivitenizi engellemeyecek düzeydeyse ve 48 saati aşmıyorsa normal kabul edilir. bu süreyi aşıyorsa ve çalıştığınız kası esnetemiyorsanız bir şeyleri yanlış yaptınız demektir. (bkz: delayed onset muscle soreness)

bildiğiniz gibi tekrarlayan setlerde ağırlık çalıştığınız zaman kasta mikro yırtıklar oluşur ve vücut bu yırtıkları onarırken bir daha aynı şeyin yaşanmaması için hipertrofiye uğrar.
eğer kası üstesinden gelemeyeceği bir strese sokarsanız o bölgede savunma hücreleriniz adeta bir iltihap varmış gibi davranır ve sizde kollarını açamayan t-rex gibi dolaşırsınız ortalıkta 3 gün boyunca.

aşağıda sıraladığım maddeleri birebir uygularsanız bu problemi yaşama ihtimaliniz çok çok az

- ağırlığı yavaş yavaş arttırın. biceps 5 kg çalışıyorsanız ve 3. setin sonunda daha fazla kaldıramıyorsanız, kasınıza o ağırlığa alışması için bir hafta müddet verin aynı hafta içinde 5 kg dan 8 kg'a çıkmayın. bu, özellikle yeni başladıysanız önemli.

- spor öncesi 5 dakika ısınmanız olsun. bu ip atlama, koşma, box jump olabilir. önemli olan kalp ritminizi arttırıp kaslarınıza giden kan akımını arttırmak.

- son olarak esneme germe hareketlerinizi düzgün yaptığınızda "doms" riskini büyük oranda azaltırsınız.

spordan sonra nasıl duş alınmalı?

spordan sonra soğuk, soğuk alınamıyorsa da soğuğa yakın ılık duş alınmalıdır. gelelim sebeplerine.

antrenmanda zaten vücut bol miktarda su kaybetmiş ve vücut ısısını yükseltmiş durumda oluyor. bunun üzerine sauna ya da sıcak duşa girerek vücuttan hem su atılmasına sebep oluyorsunuz hem de vücut aşırı ısındığı için ısı kaybetmek adına vücut yüzeyine yakın damarları genişletip kanı buralara pompalıyor. senin kaslarına ve eklemlerine gidip oraları beslemesi gereken kan başka yerlere gitti hem de üstüne üstlük sen iyice dehidrasyona soktun vücudunu.

soğuk duş işe kanın vücudun iç kesimlerine gönderilmesini; bu sırada da damarların büzüşmesini sağlayarak, kanın daha hızlı ve basınçlı akmasını sağlar. bu da kasların en çok ihtiyacı olduğu anda en efektif beslenmeyi sağlar. aynı zamanda laktik asidin tekrar kullanılmasını ve yorgunluk semptomlarının azaltılmasını sağlar.

hipertrofi dahil tüm kas ağrıları soğuk veya buz tedavisi ile hafifletilebilir ve iyileşme süreci hızlandırılabilir. sakın ola ki sıcak duş alıp "bu beni çok rahatlatıyor" demeyiniz, sonucu çok kötü yerlere gidebilir.

daha detaylı okumak isteyen arkadaşlar için google'ın ilk sıralarından bulduğum bu makaleye bakabilirler (not: makale ingilizce)

http://health.howstuffworks.com/…after-workout1.htm

kendimi bildim bileli sporun içinde olan biriyim fakat ağır spor yapmak uzun vadede her zaman insan vücudunu zayıflatan bir eylemdir

ekşi'de sporu bilen profesyonel sporcuların bunu yaşamadığı söylenmiş. fakat sakatlık dereceleri amatörden profesyonel seviyeye çıktıkça artar. çünkü profesyonel sporcular amatör sporculardan daha fazla vücutlarını zorlarlar. bu da özellikle tendonların zaman içinde zayıflamasına yol açar.

mesela bir futbolcunun aşil tendonu hiçbir darbe yokken koşu sırasında bir anda kopabilir. bunun sebebi uzun süre yapılan profesyonel spor yüzünden tendonların artık zayıflamaya başlaması ve üzerine binen yükü kaldıramamasıdır.

ağır sporun her türlüsü uzun vadede kaslara ve tendonlara zarar verir. insanın kas ve iskelet sistemi bu kadar ağır antrenmanları yapacak şekilde evrimleşmemiştir. bu yüzden ağır antrenmanlar sonrası kaslarda mikro yırtıklar oluşur ve bunun ağrısını çekeriz.

mesela aynı şeyi bir çitada göremezsiniz. bir çita kaslarını ısıtmadan 100 km hızla koşabilir ve hiçbir sıkıntı yaşamaz. çünkü çita hızlı koşmak için evrimleşmiştir. ama bir insan kaslarını ısıtmadan son hızla koşarsa hamstring'ini sakatlar. çünkü aynı zamanda kaslarımızın boyu kemiklerimizin boyuna uygun değildir.