2024 Paris Olimpiyatları'nda Türkiye Hangi Dallarda, Kaç Madalya Alabilir?

26 Temmuz 2024-11 Ağustos 2024 arasında düzenlenecek Paris Olimpiyatları'nda iddialı-iddiasız bütün milli sporcuların değerlendirmesi, buyrun.
2024 Paris Olimpiyatları'nda Türkiye Hangi Dallarda, Kaç Madalya Alabilir?

2024 paris olimpiyatları... çok kısa bir süre kaldı bu muhteşem spor olayının başlamasına; terslik olmazsa kısmen yerinde de izleyeceğim. bir ön değerlendirme yapalım bakalım olimpik sporcularımıza dair; olabildiğince spor dalları arasında değerlendirme yapacağım.

1. atletizm ile başlıyoruz

katılım sağladığımız sporcu sayısı: 16 final yapabilecek sporcu sayısı: 3 madalya beklentisi: 0

gerçekten şu an olduğumuz konum atletizmde rezalet; 2016'da 31, 2020'de 25 atlet ile katılmıştık. çok dramatik bir düşüş var maalesef. amerika'nın katılacak atlet sayısı 114 olması lazım bizim, tüm sporcu kafilemizden daha fazla. 90 milyonluk ülkeden bir tane favori madalya adayımız yok. en yüksek şansımız olandan başlayalım...

tuğba danışmaz, en son avrupa şampiyonası'nda 14.57 ile kişisel en iyisini geliştirdi. kendisinden iyi derecesi olan toplamda 5-6 atlet var. finale kalması kesin gibi; ilk sekiz de yapar ama madalya alması için en iyi derecesini minimum 30-40 cm geliştirmesi lazım. yulimar rojas katılamayacak sakatlığı nedeniyle, kendisi dünya rekortmeni ve açık ara favoriydi bu branşta. ayrıca son olimpiyat ikincisi patricia mamona sporu bıraktı. bu nedenle çok çekişmeli geçecek üç adım atlama olimpiyatlarda.

tuğba'nın en büyük rakipleri:

ana peleteiro son avrupa şampiyonası'nda çok formda gözüktü, madalya alması kesin gibi.

maryna bekh-romanchuk katılanlar arasında. 15 metre üzeri atlayabilen sayılı atletlerden ama son form durumunu bilmiyorum, 2023 dünya şampiyonasında gümüş almıştı. eğer geçen seneki form durumundaysa benim altın madalya adayım kendisi.

leyanis pérez hernandez diamond league ayaklarında çok formda gözüktü kübalı, benim madalya adaylarımdan birisi. son dünya şampiyonasında üçüncü olmuştu.

shanieka ricketts. jamaikalı, eski formunda olmasa da geçen sene 14.93 atlamıştı dünya şampiyonası'nda, yine madalya adaylarından biri.

thea lafond. son olarak son dünya salon şampiyonu dominikli lafond var, 14.50 üzerini sürekli gören bir atlet.

liadagmis povea, kimberly williams ve keturah orji diğer madalya adayları.


ersu şaşma
, o da en son avrupa şampiyonası'nda bronz aldı, önemli isimlerin önünde. çok formda geliyor; en iyi derecesi 5.90'i 5.97 bandına çekerse, madalya alabilir. ama işi çok zor; kesin final görecektir yine de.

armand duplantis. söylenecek fazla bir şey yok kendisi hakkında, atletizmde en büyük süper star kendisi. kendisini zorlamayı geçtim, yaklaşabilecek başka birisi yok. bakalım dünya rekorunu kırabilecek mi tekrardan, en büyük çekişmesi bu kendi içinde :)

ernest john obiena. filipinli atlet son dünya şampiyonası'nda büyük sürpriz yaptı ve 6 metreyi geçti; ben one time show olduğunu düşünüyorum ama yine de en büyük gümüş madalya adayı kendisi.

kurtis marschall son dünya üçüncüsü, 5.95'i var kariyerinde, madalya adaylarından biri.

chris nilsen son olimpiyat ikincisi, pek formda değil ama madalya adaylarından biri, son dünya şampiyonasında bronz almıştı.

emmanouil karalis son avrupa ikincisi; kariyer en iyisi 5.87, madalya adaylarından biri. ben ersu'dan daha yetenekli olduğunu düşünmüyorum, üst sınırı belli bir atlet.

thibaut collet son avrupa şampiyonasında çok formsuzdu ama sürpriz yapabilir.

gerçekten duplantis dışında kalan bütün atletler gümüş ve bronz madalya adayı. sırıkla atlama belki psikolojik olarak en zor atletizm dalı ve mental olarak ersu'nun güçlü kalması lazım. avrupa şampiyonası'nda bir tık daha sakindi ama bence en büyük rakibi yine stres yönetimi olacak. umarım aradan sıyrılıp bir madalya alabilir.


berke akçam.
 beni en çok şaşırtan atlet son yıllarda, ismail nezir'in daha büyük bir atılım yapmasını bekliyordum ama son bir senedir berke inanılmaz geliştirdi derecelerini. zaten u20 dünya şampiyonu kendisi bu beklenti vardı ama sakatlıklardan ötürü geriye gitmişti. eğer avrupa şampiyonasında yaptığı 48.14'lük en iyi derecesini tekrarlarsa final koşabilir. madalya alması için en iyi derecesini bir saniye civarı geliştirmesi lazım ki bu da çok ama çok zor. son diamond league ayağında da düşüş vardı performansında maalesef.

yasmani copello, kendisinin bu ülkeye kazandırdığı derecelerden daha çok ismail ve berke gibi iki yıldız adayını kazandırması çok önemli. kendisi için güzel bir jübile olur olimpiyatlar. yaşından ötürü çok yavaşladı maalesef.

400 metre engellide karsten warholm açık ara favori, dünya rekortmeni atlet. yalnız bu sefer rahat kazanamayacak; alison dos santosrai benjamin kyron mcmaster hepsi çok formda geliyorlar olimpiyatlara. beni en çok heyecanlandıran dallardan biri.

bu sporcular dışında ufak da olsa final yapması muhtemel, alperen acet (yüksek atlama), buse savaşkan (yüksek atlama) necati er (üç adım atlama), eda tuğsuz (cirit atma) var.

diğer atletlerimiz; kayhan özer (100m), kaan kigen özbilen (maraton), salih korkmaz ve meryem bekmez (20km yürüyüş), ayşe tekdal ve mazlum demir yürüyüş takım, özkan baltacı (cirit atma), emel dereli (gülle atma).

ayrıca çok genç bir atletimiz daha var: dilek koçak. 800 metrede tarihte 2 dakika altına inebilen ilk kadın atletimiz oldu, saçma sapan katılım koşulları nedeniyle kendisini olimpiyatlarda izleyemeyeceğiz ama gelecek için çok umut veriyor.

bunun dışında atletizmde çok güzel müsabakalar var

noah lyles 100m ve 200m altın madalya için favori,

jakob ingebrigtsen 1500 ve 5000 m dublesi için geliyor,

gianmarco tamberi yüksek atlamada üst üste ikinci altın madalyasını kovalayacak,

miltiadis tentoglou (kendisi mükemmel bir insan, türkiye ile bağları var ve deprem için yardımda bulunmuştu. çok seviyoruz kendisini) uzun atlamada jamaikalılar arasından altını umarım alacak.

erkekler üç adım atlama inanılmaz heyecanlı geçecek gibi gözüküyor

neeraj chopra bir hint halk kahramanı oldu bile cirit atmada favori,

ryan crouser bir diğer süper star, üçüncü olimpiyat altını için geliyor

100m ve 200m kadınlar ise belki olimpiyatların en çekişmeli müsabakası olacak, sha'carri richardson çok formda shericka jackson en yakın atlet ve shelly-ann fraser-pryce son olimpiyatlarında bir madalya alır umarım.

faith kipyegon diğer süperstar bakalım 1500 ve 5000m dublesi gelecek mi,

femke bol 400m engellide açık ara favori, (galapakos uyardı, sydney mclaughlin gibi bir canavar var tabii ki kendisi açık ara favori ama yine de çekişmeli olacaktır.)

yaroslava mahuchikh en son 36 yıllık dünya rekorunu kırdı 2.10m ile altın madalyası kesin,

kadınlar atma yarışları ise tamamıyla süprizlere açık kesin favori yok hiç bir dalda;

son olarak nafissatou thiam heptatlonda üçleme için geliyor.

bence son olimpiyatlara göre atletizm çok daha güzel geçecek; birçok dünya rekoru da kırılabilir. özellikle kadınlar 100 metre ve erkekler 400 metre engelli dört gözle beklediğim yarışmalar olacak.

2. yelken ve güreş

yıllardır olimpiyatlara sporcu gönderdiğimiz ancak bir türlü madalya yaklaşamadığımız yelken ve tarihimizde en çok madalya aldığımız ata sporumuz güreş ile devam edelim.

güreş

katılımcı sayısı: 11 madalya beklentisi: 1 altın 1 gümüş 2 bronz

şu an serbest güreşte gerçekten bir dibe vurma yaşıyoruz desek abartılı olmaz, grekoromende eski seviyelerimizin altındayız, kadınlarda ise son yıllarda hem büyükler hem de gençlerde inanılmaz bir atılımımız var. rusların katılmadığı bir olimpiyatlarda bizim gerçekten ciddi bir söz sahibi olmamız gerekirdi. maalesef bu fırsatı elimizden kaçıracağız gibi duruyor.

ilk önce kadınlar ile başlayalım; japonların ağır dominasyonu var.

evin demirhan 50kg'da dört numaralı seri başı olarak katılacak. son avrupa şampiyonası'nda ikinci olmuştu. 2023'te bronz, 2022'de altın madalyası var avrupa şampiyonlarında. çok güçlü rakipleri var sıkletinde ve madalya alması çok zor duruyor. ilk şampiyonalarında ciddi gelecek vaadediyordu ancak kariyerinde o büyük adımı bir türlü atamadı maalesef.

yui susaki, son olimpiyat şampiyonu. her müsabakayı süpürerek geliyor, altın madalyayı kesinlikle alacaktır; dolgorjavyn otgonjargal son dünya ikincisi, muhtemelen madalya alacaktır evini sürklase etmişti dünya şampiyonasında, sarah hildebrandt son olimpiyat üçüncüsü ve azeri olimpiyat efsanesi mariya stadnik dört olimpiyat madalyalı, bakalım beşinci olimpiyatlarında da madalya alabilecek mi?

zeynep yetgil 53kg'da güreşecek. kendisi alt yaş kategorilerinde hep madalyalar aldı; son iki senedir de ciddi bir aşama kaydetti. 2023 ve 2024'te avrupa şampiyonalarında bronz madalya aldı. madalya şansını düşük görüyorum; sürpriz yapabilir; son kota elemelerinde çok formdaydı.

akarı fujinami, jonna malmgren, dominique parrish ve pang qianyu favori olarak geliyorlar.

nesrin baş 62kg'da güreşecek ki kendisi ciddi kilo vererek sıklet düştü. normalde 68-72kg güreşiyordu. kendisinin gençlerde dünya ve avrupa şampiyonlukları var. 2024'te 72kg'da avrupa şampiyonu olmuştu ama 62 kg'da sadece bir kez güreşti. ben pek madalya şansının olduğunu düşünmüyorum maalesef.

sakura motoki, aisuluu tynybekova, grace bullen, iryna koliadenko kayla miracle favori isimler.

buse tosun 68kg'da güreşecek kendisi ve benim tüm güreşçilerimiz arasında altın madalyaya en yakın gördüğüm isim. son 2023 dünya şampiyonasında inanılmaz güreşti ve neredeyse herkesi tuşladı, altın madalyayı çok rahat aldı. aynısını 2024 avrupa şampiyonasında da yaptı. çok agresif güreşiyor ve çok keyifli bir tarzı var ancak hata yapmaya da çok açık güreşiyor. artık tecrübelendi ve dünya sıralamasında birinci şu an. sıkleti de aşırı zorlu değil, madalya alacaktır ama rengi form durumuna bağlı.

bence en güçlü rakibi amit elor olacak amerikalı 72 kg'da son iki dünya şampiyonu, bir diğer zorlu rakibi moğol enkhsaikhany delgermaa son dünya şampiyonasında buse tuşlamıştı kendisini, koumba larroque fransız evinde madalya ihtimali yüksek, ami ishii japon 2022 dünya ikincisi. buse seribaşı olacak, eğer amit elor turnuva ağacının diğer tarafında olursa finale kadar yolu açık olur.

Buse Tosun

yasemin adar 76kg'da güreşecek. 2022 sonrası ağır sakatlık yaşadı ama kota elemelerinde ve avrupa şampiyonasında inanılmaz formda gözüktü. avrupa şampiyonasında bütün maçlarını ağır sayı üstünlüğü ile kazandı. yine sıkletinde ağır bir dominasyon yok ve yasemin'in madalya şansı yüksek duruyor. maalesef kendisi seri başı olarak gelmiyor; kura avantajı olmayacak.

yuka kagami son dünya şampiyonu, yasemin kendisine karşı 2022'de kazanmıştı, aiperi medet kyzy kırgız güreşçi son dünya şampiyonasında ikinci oldu olimpiyatlarda yasemin kendisine karşı kazanıp bronz almıştı, bu iki isim dışında gerçekten favori yok ve son olimpiyatlarda altın alan aline rotter-focken ve gümüş alanadelina gray sporu bıraktı. yasemin'in altın madalyayı alması sürpriz olmaz.

son olarak kadınlar güreşinde gençlerde çok ama çok başarılıyız, avrupa'da şu an bir numarayız, dünyada da ilk üçteyiz, gerçekten sağlam bi jenerasyon geliyor alttan.

grekoromen ile devam edelim, rıza kayaalp'in yaptığı amatör hata moralleri inanılmaz bozdu, bu takımı negatif etkileyecektir.

enes başar 60kg'da güreşecek ve normalde kerem kamal'ın ben geleceğini düşünüyordum. kendisinin kayda değer bir başarısı yok ve ben değil madalya ilk turu bile geçebileceğini düşünmüyorum.

burhan akbudak normalde sıkleti 82kg ve olimpiyatlara katılabilmek için sıklet düştü kendisi ve 77kg'da güreşecek. 82 kg'da dünya şampiyonluğu ve avrupa şampiyonluğu var ancak 77 kg kendisi için çok yeni. ben madalya alabileceğini düşünmüyorum.

tamás lorincz, efsane macar güreşçi sporu bıraktı, kimin altın madalya alacağını kestirmek çok zor. benim tahminim sanan süleymanov, malkhaş amoyan ve akzhol makhmudov bu üç güreşçiden biri altın alacaktır.

ali cengiz 86kg'da son dünya şampiyonu son avrupa şampiyonu güreşçimiz. grekoromende en büyük madalya ümidimiz kendisi olacak. seribaşı olarak geliyor. ben kendisinin güreş stilini pek beğenmiyorum; madalya alma ihtimali yüksek çünkü kura ağacında kendisinin tarafı kısmen daha temiz olacak. eğer ters bir eşleşme gelmezse yarı finale kadar yolu açık olacak.

zhan beleniuk son olimpiyat şampiyonu ukraynalı ali'nin yarı finalde muhtemel rakibi; ama formu düşük, eğer ali ile karşılaşırlarsa çok çekişmeli olur, aleksandr komarov rus asıllı sırp bence bu sıkletin ağır favorisi, dávid losonczi ali ile beraber son dünya şampiyonasında ortak altın madalya almışlardı, turpal bisultanov yine rus asıllı danimarkalı bir diğer favori. madalya bu isimler arasında paylaşılacaktır.

hamza bakır 125kg'da güreşecek. rıza kayaalp'in yaptığı hataya girmeden bahsedeceğim kendisinden. ben artık rıza'nın bırakması gerektiğini düşünenlerdendim çünkü son şampiyonalarda ciddi bir form düşüklüğü vardı. hamza alttan yıllardır sağlam geliyor ve dünya gençlerde şampiyonlukları olan bir güreşçi. ben kendisinin sürpriz yapabileceğini düşünüyorum. madalya ihtimali çok zor yine de.

mijaín lópez bence olimpiyatların şu an da en büyük efsanesi. eğer kübalı değil de amerikalı olsaydı, her yerde reklamlarda kendisini görürdük. 41 yaşında yine geliyor ve kendisine rakip olabilecek sadece amin mirzazadehvar. umarım 5. altınını da alır ve tarihe ismini altın harfler ile yazdırır.

serbest ile devam edelim. büyük hayal kırıklığı gerçekten: sadece iki güreşçimiz güreşecek ve ruslar yok.

ibrahim çiftçi 97kg'da güreşecek, ben madalya alabileceğini düşünmüyorum. son avrupa şampiyonası'nda üçüncü olmuştu.

abdulrashid sadulaev... kendisi maalesef güreşemeyecek, keşke başka bir ülke adına yarışabilseydi. kendisini izleyemeyecek olmak çok üzücü.

taha akgül, bizim olimpiyat efsanemiz 125kg'da güreşecek. muhtemelen son olimpiyatı olacak ve röportajlarında varını yoğunu vereceğini söylemişti. son dünya şampiyonası'nda amir zare karşısında çok çaresizdi. 2024 avrupa şampiyonası'nda ise formda gözüktü. benim halen kendisinden ümidim var, bilmiyorum enerjisi yeter mi ama olimpiyatlar daha kısa sürdüğü için bir ihtimal madalyaya gidebilir.

dördüncü seribaşı olarak katılacak. muhtemelen yarı finalde amir zare ile karşılaşacak eğer ilerleyebilirse. 2022'de taha kazanmıştı, 2023'te amir. ben bu sefer taha'nın tüm eforunu vereceğini düşünüyorum. geno petriashvili taha'nın baş belası gürcü diğer favori, umarım finalede karşılaşırlar; ikisi için de güzel bir jübile olur. mason parris amerikalı genç güreşçi bir diğer favori. ben altın madalyanın bu dört güreşçiden birinde kalacağını düşünüyorum.

Taha Akgül

yelken

katılımcı sayısı: 8 madalya beklentisi: 0

son yıllarda yine gençlerde atılımda olduğumuz bir spor dalı, önümüzdeki yıllarda umarım büyüklerde de benzer başarıları tekrarlarız.

merve vatan iq foil kadınlarda mücadele edecek. gençlerde dünya şampiyonluğu var, madalya alma ihtimali bu olimpiyatlar için yok ancak önümüzdeki olimpiyatlarda da kendisini göreceğiz.

derin atakan formula kite'da mücadele edecek, yine gençlerde dünya şampiyonluğu var dünya sıralamasında 25., madalya şansı yok. yine önümüzdeki olimpiyatlarda sıklıkla kendisini göreceğiz. ilk ona girmesi sürpriz olmaz, umarım madalya mücadelesinde görebiliriz.

yiğit yalçın çıtak. dünya gençlerde dünya şampiyonluğu var 2019'da. madalya şansı yok, dünya sıralamasında 50.

ecem güzel dünya sıralamasında 20., 2020'de de mücadele etmişti, madalya şansı yok maalesef.

alican kaynar - beste kaynakçı nacra 17'de yarışacak. madalya şansı yok. son üç senede sıfırdan başladıkları bu dalda olimpiyatlara katılacak seviyeye gelmeleri bile büyük başarı.

lara nalbantoğlu - deniz çınar 470 kategorisinde yarışacak. madalya alma ihtimalleri yok.

3. yüzme / tekvando / pentatlon

sırada yıllardır en büyük hayal kırıklığımız olan yüzme, 2000'den beri sürekli madalya aldığımız tekvando (bence bu ülkede en başarılı olduğumuz spor dalı tekvando orası da ayrı bir tartışma konusu) ve olimpiyat denince benim en çok ruhunu yansıttığını düşündüğüm modern pentatlon var.

yüzme

katılım koşullarının sıkılaştırılması en çok bizi vurdu: katılımcı sayımız 11'den 8'e düştü ki dördü bayrak yarışmasından geliyor. yani dört yüzücümüz ve bir bayrak takımımız yarışacak desek daha doğru olur.

kuzey tuncelli ile başlayalım; şimdi merve tuncel ile ilgili yaşadığımız hayal kırıklığını tarif etmem imkansız; o kadar dramatik bir düşüş yaşadı ki; olimpiyatlara bile katılamıyor; beş sene önce gençler dünya rekorunu kırmıştı 1500mt serbestte... neyse kuzeye geri dönelim; merve ile karşılaştırılması pek doğru olmaz, bir kere yüzme stilleri ve antrenörleri farklı. kuzey en iyi performansını daha iki hafta önce yaptı. umarım ciğerlerini ve performansının yüksek olduğu dönemi olimpiyatlara göre ayarlamışlardır.

kendisi 800mt, 1500mt ve açık deniz yüzmede yarışacak.

son avrupa şampiyonasında 14.55.64 ile şampiyon oldu, 1500 metrede ve yarışmada mykhailo romanchuk vardı ki kendisi 2020 tokyo'da gümüş almıştı. üç hafta sonra avrupa gençler şampiyonası'nda inanılma bir derece yaptı: 14:41.89 ve bu dünya gençler dünya rekoru. bu derece bu sene dünyada yapılan en iyi dördüncü derece; eğer performans eğrisi yukarı doğruysa kuzey bu derecesini olimpiyatlar'da geliştirebilir ve bu da madalya için ciddi bir şansı var demek. (2020'de bu derece ile olimpiyat dördüncüsü olacaktı!)

diğer rakipleri:

bobby finke: en iyi derecesi 14:31.59 (en büyük altın madalya adayı)

daniel wiffen: en iyi derecesi 14:34.07 (en son dünya şampiyonu oldu doha'da)

gregorio paltrinieri: en iyi derecesi 14:32.80 (avrupa rekoru 2022de, formda geliyor)

florian wellbrock: en iyi derecesi 14:36.94 (openwater'da daha başarılı muhtemelen konsantrasyonu orası olacaktır.)

samuel short: 400-800'de daha başarılı 1500 metrede madalya şansı düşük.

ayrıca 2023 dünya şampiyonu ve olimpiyat şampiyonu tunuslu ahmed hafnaoui olimpiyatlardan çekildi.

kısaca tahminim, tarihimizde ilk defa fina yüzecek yüzücü olacak kuzey, madalya gelmesi imkansız değil çünkü ağır bir dominasyon yok, dereceler birbirine yakın. eğer madalya alırsa bu bizim spor tarihimizin en değerli üç olimpiyat madalyasından biri olur. ama asıl önemlisi bizim bu seviyede bir yüzücüyü sonunda çıkarmamız; kendisinin üzerinde hiç baskı olmasına gerek yok, yaşı daha çok genç ve çok büyük bir gelecek kendisini bekliyor.

ayrıca emir batur albayrak 1500 metre ve açık deniz 10km'de temsil edecek bizi, madalya alma ihtimali düşük. en son avrupa gençlerde 7,5km maratonda şampiyon oldu.

berkay ömer öğretir 100 metre ve 200 metre kurbağalamada yüzecek; kişisel en iyisi 59.23 ve avrupa ikincisi oldu bu derecesiyle, eğer bu dereceyi tekrarlarsa final yüzebilir.

berke saka 100 metre sırtüstü ve 200 m bireysel karışıkta yüzecek. türkiye rekorlarının da sahibi, ancak final şansı imkansıza yakın maalesef.

bunun yanı sıra 4x200 metre kadınlarda takım müsabakasında yüzeceğiz; ela naz özdemir, gizem güvenç, ecem dönmez, zehra bilgin yüzecek sporcularımız. madalya şansımız yok; kendilerine başarılar.

yüzmede takip edilecek sporcular sarah sjoström yine birkaç madalya alacaktır, son olimpiyatı olacak muhtemelen. ariarne titmus ve katie ledecky arasındaki çekişmeyi izlemesi zevkli olacak. kaylee mckeown sırtüstü kadınlarda madalyaları yine alacak gibi. mollie o'callaghan yine 50-100metre dublesi yapabilir kadınlarda samuel short erkekler 400 ve 800 metre için ağır favori olarak geliyor. qin haiyang kurbağalamada madalyaları süpürür, dünya rekoru da gelebilir. léon marchand fransızların altın çocuğu evinde en az üç madalya alacaktır. benim merakla takip edeceğim yüzücü david popovici çok yüksekten girdi üç sene önce ama son iki senedir büyük düşüş var, merakla bekliyorum paris'te performansını.

tekvando

katılım sayısı: 5 madalya beklentisi: 1 gümüş 1 bronz

total olarak belki güreş en başarılı olduğumuz spor dalı ama bana göre gerçekten ekol olduğumuz tek spor dünyada tekvando. dünyada her müsabakada ilk üç ülkeden birisiyiz. bunda altyapıların çok iyi işlemesinin ve çok yaygın bir spor kulübü ağının olmasının etkisi çok büyük. eğer ki diğer spor dallarında benzer başarıyı yakalamak istiyorsak; örnek alacağımız branş bence tekvando olmalı. benim bu olimpiyatlarda madalya beklentim düşük ama yine de madalyasız kesinlikle dönmeyeceğiz.

merve dinçel bizi 49kg'da temsil edecek, kendisinin en büyük şanssızlığı belki de en güçlü sıklete düşmesi oldu. panipak wongpattanakit son olimpiyat şampiyonu, tekrardan favori olarak geliyor; eskisi kadar formunda değil, en son 2023'te merve çok çekişmeli geçen müsabakayı kazanmıştı ve dünya şampiyonu olmuştu, bakalım tekrardan karşılaşacaklar mı? adriana çerezo diğer favori; merve ile aralarında büyük rekabet var en son ispanyol kazanmıştı 2024 avrupa şampiyonası'nda. altın madalya yüzde doksan bu üçlüden birinde kalacak. guo qing, lena stojkoviç bir ihtimal sürpriz yapabilirler.

hatice kübra ilgün son olimpiyat üçüncüsü sporcumuz yine 57kg'da bizi temsil edecek. son olimpiyatlara katılması olaylı olmuştu. bana default olarak bronz alıyormuş gibi geliyor yine madalya alırsa şaşırmam son iki dünya şampiyonasında da bronz madalya almıştı. lüo zongshi, lö chia-ling ve jade jones (2012 ve 2016 olimpiyat şampiyonu) en büyük rakipleri olacak. ağır favori yok, herkesin madalya alma ihtimali var bu sıklette.

nafia kuş son dünya şampiyonu +67 kg'da yarışacak. kendisi çok garanti dövüşüyor, izlemesi bazen sıkıcı oluyor. kendisinin sıkletinde çok güçlü rakipleri var, svetlana osipova favori geliyor, son dünya şampiyonası'nda nafia yenmişti gerçi, althéa laurin son olimpiyat üçüncüsü kendi evinde madalyayı bir şekilde alacaktır, lee da-bin tokyo'nun gümüş madalyalısı yine madalya adayı, lorena brandl son avrupa şampiyonasında nafia'yı yenmişti. madalyalar büyük ihtimalle bu sporcular arasında kalacaktır.

hakan rençber 68 kg'da mücadele edecek; sıkleti belki de en çekişmeli olan sıklet. uluğbek rashitov son olimpiyat şampiyonu, bradly sinden son olimpiyat ikincisi ve 2023 dünya şampiyonu liang yushuai yine dünya şampiyonu banlung tubtimdang dünya ikincisi gerçekten çok sağlam bir sıklet ve hakan belki de izlemesi en keyifli tekvandocu olabilir, antrenörü servet tazegül'e benziyor tarzı. kestirmesi çok güç, kendisini altın da alabilir ilk turdan da elenebilir. bakalım, sonu madalya olsun.

emre kutalmış ateşli +87kg'da mücadele edecek. son dünya şampiyonasında bronz almıştı yine kendisi de çok açık dövüşüyor ve çok yetenekli. madalya şansı yüksek, umarım şansı yerinde olur. cheick sallah cissé 2016 olimpiyat ve son dünya şampiyonu, carlos sansores 2022 dünya şampiyonu ivan šapina, caden cunningham en büyük rakipleri olacak.

modern pentatlon

katılım sayısı: 2 madalya beklentisi :0

ilke özyüksel... kendisi bu sporu bu ülkeye kazandırdı desek yanlış olmaz; başka kimsenin hakkına girmek istemem ama ilke tırnaklarıyla kazıyarak bu noktaya geldi ve son olimpiyatlarda beşinci oldu. madalya şansı var mı elbette sonuçta şu an dünya sıralamasında üçüncü; işi kolay mı çok zor. ilkenin en zayıf olduğu dal eskrim ve eğer madalya alacaksa eskrimde alacağı puanlar çok ama çok önemli. ben madalya almasının sürpriz olmadığını ama madalya alamayacağını düşünüyorum. elena micheli son dünya şampiyonu, laura asadauskaite son olimpiyat ikincisi (40 yaşında) alice sotero, kate french son olimpiyat şampiyonu... michelle gulyás ve koreliler en önemli rakipleri olacak.

buğra ünal sıralama ile bizi temsil etme hakkı kazandı ve tarihimizde ilk defa erkeklerde temsil ediliyoruz. çok ağır bir sakatlık yaşadı bildiğim kadarıyla geçen sene, kendisi çok başarılı bir sporcu ama madalya ihtimali yok.

İlke Özyüksel

4. okçuluk ve judo ile devam edelim team türkiye'nin olimpiyat serüvenine

okçuluk

katılım sayısı: 4 madalya beklentisi: 1 altın 1 bronz

mete'den önce de hep iddialı olduğumuz bir spor dalıydı okçuluk ve madalyayı daha öncesinde kılpayı kaçırmıştık 1996`da kadınlar takımda. 2020 tokyo ise gerçekten büyük bir sürpriz oldu mete`nin altını, ayrıca karışık takımda da madalyanın kıyısından döndük.

2024 paris`te mete favori olarak geliyor son dünya ve avrupa şampiyonu. okçuluk anlık konsantrasyon ve nabız kontrolünün en önemli olduğu spor dalı. bu nedenle o gün ne hissettiğin ve anlık dalgalanmalar çok önemli. mete`nin hep büyük turnuvalarda başarılı olmasının en büyük etkeni de bu yeteneğinin yanı sıra.

yine işi kolay olmayacak çok zorlu rakipleri var marcus d’almeida, kim woojin, lee woo seok, brady ellison florian unruh, mario nespoli en önemli rakipleri olacak. benim beklentim madalya alması yönünde ama okçuluk kestirmesi en zor spor dallarından biri, bakalım umarım altın madalya alır ve okçuluk spor dalında en büyük efsane olur. daha önce iki defa üst üste altın madalya alan bir okçu yok.

ayrıca bireyselde muhammed yıldırmış (kendisi dünya kupasında bronz madalyası var ve gençlerde çok büyük başarılar elde etti) ve ulaş tümer bizi temsil edecekler.

takım olarak da madalya şansımız azınmayacak kadar yüksek. sadece 12 takım var katılan ve kore dışında en büyük madalya adayı ülke biziz. diğer önemli rakipler, italya, fransa, çin ve japonya olacak.

kadınlarda elif gökkir bizi temsil edecek ki kendisi son gençler avrupa şampiyonasında şampiyon oldu daha yaşı 16 ve büyük gelecek var önünde umarım kendisi de başarılı olur olimpiyatlarda ama madalya alması çok zor duruyor. 2028'de ciddi bir madalya adayı olabilir kendisi. kadınlarda casey kaufhold, alejandra valencia ve koreliler en büyük altın madalya adayları.

judo

katılım sayısı: 8 madalya beklentisi: 1 bronz

tarihimizde ilk defa bu kadar fazla judoka ile temsil edileceğiz ve takım halinde de yarışacağız. madalya olarak yine çok fazla umudum yok ama umarım şeytanın bacağını kırarız ve 2000 olimpiyatlarından sonra ilk madalyamızı alırız 2024'te. gürcüler, japonlar ve fransızların ağır dominasyonu var judoda.

salih yıldız 60 kg'da yarışacak. son avrupa üçüncüsü, grandslamlerde de defalarca üçüncülüğü var. dünya sıralamasında 10. sırada. ancak madalya şansı düşük.

muhammed demirel 66kg'da yarışacak. son avrupa ikincisi judokamız, yaşı çok genç ve alt yaş kategorilerinde hep madalya adayıydı. paris kendisi için iyi bir tecrübe olacak; madalya şansı düşük.

vedat albayrak gürcü asıllı judokamız 81 kg'da yarışacak. son avrupa üçüncüsü ve çok tecrübeli kendisi. madalya şansı var umarım kura şansı yanında olur; zira çok güçlü rakipleri var aynı sıklette.

mihael zgank sloven asıllı judokamız 90kg'da yarışacak ve yedi numaralı seribaşı olarak geliyor. tokyo'da 5. olmuştu ve formda gözüktü son grandprix'lerde. bence madalya şansı var bronz alırsa şaşırtıcı olmaz.

ibrahim tataroğlu henüz 18 yaşında 100 kgda yarışacak olan judokamız geleceği çok parlak dünya gençlerde şampiyonluğu var ama olimpiyatlarda henüz ciddi bir madalya ihtimali yok. kendisi için önemli bir tecrübe olacak umarım 2028 için ciddi madalya adayı olur.

tuğçe beder 48kg'da yarışacak judokamız; son avrupa ve dünya şampiyonasında beşinciliği var, madalya ihtimali düşük de olsa var.

fidan oğal 70 kg'da yarışacak judokamız; son anda kotayı almıştı; madalya şansı çok düşük.

kayra özdemir 78kg'da yarışacak fransız asıllı 36 yaşındaki judokamız, aslında fransız asıllı demek haksızlık olur kendisi yengemiz olur ve türk gibi :) çok sempatik de birisi, dünya sıralamasında üçüncü şu an ve en büyük madalya adaylarından biri. tokyo'da madalyayı kılpayı kaçırmıştı ancak ben bu sefer daha formda geldiğini düşünüyorum ve son olimpiyatları olacak çünkü alttan çok daha yetenekli genç hilal öztürk geliyor. kayra son dünya şampiyonası'nda ikinci; avrupa şampiyonası'nda üçüncü olmuştu.

tomita wakaba, hershko raz, dicko romane diğer madalya adayları ben bronz madalya alacağını düşünüyorum umarım daha fazlası da olur.

5. iddiamızın olduğu diğer spor dalları var boks ve cimnastik

boks

katılım sayısı: 8 madalya beklentisi: 2-4 (2 altın - 2 bronz)

yine, yeniden en büyük madalya umudumuz boks olacak bu olimpiyatlarda da. bu sefer daha kalabalık bir ekip ve daha fazla madalya umuduyla gidiyoruz.

busenaz çakıroğlu tüysiklette ağır favori konumunda; kendisinin kalitesine yakın birisi yok gibi ama sıkletler birleşeceği için bir ihtimal ters gelebilecek boksör olabilir. beklentim madalyası kesin, işler yolunda giderse altını da büyük olasılık. kendisini zorlayabilecek çinli, brezilyalı. hintli ve ev sahibi avantajından fransız boksörler var.

son olimpiyatlardan bu yana hiç müsabaka kaybetmedi; dünya ve avrupa şampiyonu oldu. son kaybettiği bulgar boksör de olmayacak, dediğim gibi kendisi ağır favori, bunu sadece ben söylemiyorum, bütün websitelerinde boksta tüm sıkletlerde en ağır favori olarak gösteriliyor. ama dediğim gibi ters gelecek bir boksör zorluk çıkarabilir ama madalya alacaktı.

busenaz sürmeneli 66 kg'da yine favori ama 2020'deki kadar dominant gelmiyor bu sefer. yine de açık ara favori belki de kadın boksunda en büyük yıldız kendisi, bu nedenle eğer terslik olmazsa altın alacaktır. en büyük rakibi çinli, cezayirli ve ingiliz boksörler olacak.

son müsabakalarını izledim hızını kaybetmiş gibi geldi bana; ama yine de çok dominant neredeyse bütün müsabakalarını 5:0 teknik üstünlükle kazanıyor. kendisini zorlayabilecek çok fazla boksör de yok, umarım altını alacaktır yine.

hatice akbaş 54 kg'da yarışacak daha önce avrupa üçüncülüğü ve dünya şampiyonluğu var. madalya şansı var ama son avrupa şampiyonasında iyi gözükmedi maalesef. kendisinin boks tarzını seviyorum, sürprize açık ve ters gelebilecek bir boksör. ama zorlu rakipleri var: chol mi pang, stanimira petrova ve sara çirkoviç favoriler.

esra yıldız 57 kg'da son elemelerde kota aldı; kendisini birkaç defa izledim, çok yetenekli ama madalya şansı yok maalesef. bildiğim kadarıyla solak kendisi, bu da ters gelebilir bazı boksörlere, umarım kura şansı yanında olur çünkü 57kg belki de en zorlu geçecek sıklet. yu-ting lin, nesthy petecio alyssa mendoza favoriler gibi duruyor.

gizem özer 60kg'da genç boksörümüzün madalya ihtimali var ama kelly harrington gibi bir yıldız var bu sıklette. ayrıca kendisi çok tecrübesiz. umarım sürpriz yapar ve madalyaya uzanır.

kelly harrington (son olimpiyat şampiyonu), beatriz ferreira (son olimpiyat ikincisi) natalia shadrina (kendisi harrington'ı mağlup etti son avrupa şampiyonası'nda) favoriler gibi duruyor.

erkeklerde üç kota aldık: kübalı ve özbek boksörlerin ağır dominasyonu var her zamanki gibi boksta...

samet gümüş madalya ihtimali en yüksek boksörümüz, son avrupa şampiyonu ve 2023'te avrupa ikincisi olmuştu. tüy sıklette çok ağır bir dominasyon yok bu nedenle madalyayı zorlayabilir kendisi. uzun bir süredir erkekler boksta madalya alamıyoruz umarım madalya alabilir.

hasanboy düsmatov 2016 olimpiyat şampiyonu özbek, profesyonel bokstan geri döndü olimpiyatlar için kendisi favori.

billal bennama samet'i 2023'te yenmişti; kendisi de bir diğer favori madalya için.

tuğrulhan erdemir son iki avrupa şampiyonasında bronz almıştı 71kg'da. madalya alma ihtimali düşük.

sewon okazawa, marco verde, vahid abasov favoriler.

kaan aykutsunun madalya ihtimali çok düşük. 80kg'da yarışacak. arlen lopez açık ara favori olimpiyatlar için.

gelelim erkekler ağır sıklete; olimpiyatların en ilgi çeken müsabakalarından olmuştur her zaman. bakhodir jalalov son olimpiyat şampiyonu, özbek ve profesyonel olarak da 14-0 ile geliyor. ben profesyonel olarak boks yapan sporcunun olimpiyatlara katılmasına her zaman karşıyım, olimpik ruha büyük zarar veriyor. yine de bakhodir ileride çok büyük bir kariyer yapabilir profesyonel olarak da.

cimnastik

katılım: 5 kişi - takım olarak. madalya beklentisi: 0-1 bronz

2020 tokyo olimpiyatları'ndan sonra baya bir gerileme yaşadık; erkeklerde takım olarak katılacak olsak bile bu sefer madalya şansımız çok ama çok düşük. maalesef kadınlarda katılımımız yok bu sefer... alttan gelen jenerasyonun da artistik cimnastikte pek parlak olmadığını düşünürsek ilerisi için de pek umutlu değilim maalesef.

suat çelen sayesinde büyük bir atılımımız var; özellikle trambolin ve ritmik cimnastikte de kota alabiliriz önümüzdeki olimpiyatlarda. ama bu olimpiyatlarda beklentimin altında katılımımız var maalesef.

takım olarak daha iyiyiz ama son şampiyonalara hep sakatlık nedeniyle eksik geldik. uzun süre sonra takım olarak eksiksiziz ama gerçekten form durumlarımızı hiç bilmiyorum. beklentim finale kalamayacağımız yönünde.

all around'da adem asil avrupa şampiyonu olmuştu, 2023 yılında yine finale kalacaktır; tahminim ilk 10 atlet içerisinde yer alması. bu arada adem bir devşirmenin nasıl olması gerektiğinin en güzel örneği; mısırlı kendisi ama bir türkten farksız.

alet finallerinde adem asil halkada final yapacaktır. 2022 yılında dünya şampiyonu olmuştu. muhtemelen final yapacaktır ama mutlaka 15 civarı puan yapması lazım bunun için, çünkü rakipleri çok güçlü: liu yang son olimpiyat ve dünya şampiyonu, tam bir halka spesiyalisti ve altın madalyanın açık ara favorisi. sürekli 15 puan üzerini görüyor; bir sürpriz olmazsa madalya alacaktır.

eleftherios petrounias yaşına rağmen çok formda yunan efsanesi; madalyanın bir diğer favorisi; 15 üzerini görme ihtimali çok yüksek.

you hao son olimpiyat ikincisi kendisi de madalya için çok kuvvetli aday.

onun dışında halkada vahagn davtyan courtney tulloch diğer adaylar.

adem asıl atlama tahtasında da bir ihtimal finali görebilir; ancak şans çok önemli etken ve bu dalda çok önemli rakipleri olacaktır.

ferhat arıcan umarım kendisini olimpiyatlara saklıyordur ama final ihtimali yok denecek kadar az; 2023'te avrupa şampiyonasında ikinci olmuştu ancak ondan sonra takip ettiğim yarışlarda çok formsuz duruyor.

ahmet önder... kendisi de formsuz geliyor; bir ihtimal barfikste sürpriz yapıp finale kalabilir.

ibrahim çolak olimpiyatlar sonrası sürekli sakatlıklarla boğuştu. son avrupa şampiyonasında sekizinci olmuştu; tekrar final yapması zor duruyor.

belki benim beklentilerim çok düşüktür; umarım kendimizi olimpiyatlara saklıyoruzdur ama takip ettiğim kadarıyla son durum bu şekilde.

all around'da iki hashimoto ve takım halinde japonlar madalyayı süpürecekler gibi.

gelelim simon biles'a, kadınlar cimnastikte yaş çok önemli bir etken esneklik için ama halen çok formda, 2023 dünya şampiyonasında madalyaları süpürmüştü. kendisi kafa olarak ne durumda bilmiyorum, malum gidip geliyor ama yine açık ara favori. kendisi olimpiyatlarda takip edilecek top 5 sporcudan biridir; gözler yine üzerinde olacak...

Simon Biles

6. türkiye'nin katılım sağladığı diğer spor dallarından devam edelim

bugün madalya şansımızın hiç olmadığı spor dalları var...

badminton

katılım sayısı: 1 madalya beklentisi: 0

yine ve yeniden neslihan arın ile temsil ediliyoruz. kendisi tecrübelendi ve son avrupa üçüncüsü. büyük şampiyonalarda hep kötü kura çekiyor; 2020 tokyo'da olimpiyat şampiyonu ile gruplarda karşılaşıp elenmişti, sonra 2023 dünya samiyonasında bir önceki dünya şampiyonu japon sporcuya elenmişti. umarım kura şansı yanında olur, eğer grup aşamasını geçebilirse bile çok büyük başarı olur kendisi adına.

badmintonda asyalıların büyük dominasyonu var, avrupa'dan da ispanyollar ve danimarkalılar favori olarak geliyor.

yol bisikleti

katılım sayısı: 1 madalya beklentisi: 0

tek bisikletçi ile katılım sağlayacağız olimpiyatlara; benim içimde en büyük ukdelerden biri bisiklet umarım ileride daha iddalı oluruz; son yıllarda ilgi de çok arttı türkiye'de. en çok atletin yarıştığı dallardan biri olan bisiklette, sadece bir sporcunun katılım sağlaması gerçekten çok üzücü.

bizi burak abay temsil edecek yol bisikletinde; madalya şansı bulunmuyor maalesef. ahmet orken gibi hayal kırıklığı olmaması bile yeterli benim gözümde.

eskrim

katılım sayısı: 2 madalya beklentisi: 0

son yıllarda ufak da olsa kıpırdandığımız bir spor dalı eskrim; irem karameteye sonsuz teşekkürler öncülük ettiği için. kendisi yaşadığı ağır sakatlık nedeniyle katılamayacak ama yine de çok iyi geri dönüş yapmıştı, kıl payı kaçırdı kotayı. umarım bir sonraki olimpiyatlara katılır. ayrıca inanıyorum önümüzdeki bir kaç olimpiyattan birinde takım olarak kota alacağız; gençlerde çok iyi başarılarımız var eskrimde.

erkeklerde yıllar sonra enver yıldırım ile temsil edileceğiz kılıç kategorisinde. eleme maçlarını izlemiştim, çok fazla hakediyordu olimpiyatları, en sonunda katılım sağladı ancak madalya ihtimali çok az, umarım bir-iki tür atlayabilir.

nisanur erbil kendisi çok genç ve daha önce gençlerde avrupa, dünya şampiyonlukları var, olimpiyatlar kendisi için büyük tecrübe olacak. umarım önümüzdeki olimpiyatlarda madalya için iddalı olur. katılımı da son anda dünya sıralaması ile olmuştu. kendisi de kılıç branşında yarışıyor.

ufak bir bilgi, kılıç kategorisi bence eskrimde izlemesi en zevkli dal; tavsiye ederim izlemenizi.

kürek

katılım sayısı: 1 madalya beklentisi: 0

yine gençlerde kıpırdandığımız bir başka spor dalı kürek. son olimpiyatlarda sürekli katılım sağlıyoruz ve tarihimizde ilk defa kadınlarda da temsil edileceğiz. elis özbay gençler dünya ve avrupa şampiyonu sporcumuz dünya sıralamasından katılım sağladı hafif kilo tek müsabakasında. kendisinin madalya şansı yok maalesef. başarılar kendisine.

gençlerde ciddi başarılarımız var, umarım önümüzdeki olimpiyatlarda daha fazla katılım sağlarız; kürek en çok sporcu gönderen olimpik dallardan biri. romanya, yunanistan gibi ülkeler bile bu spor dalında madalya adayıyken bizim bu kadar başarısız kalmamız çok üzücü gerçekten.

masa tenisi

katılım sayısı: 1 madalya beklentisi: 0

yine farklı bir çin hegemonyası olan spor dalı; çinliler çinlilere karşı gibi bir durum var. bakalım hangi ülkenin çinlisi madalyayı alacak? bizi bildiğim kadarıyla ilk defa origini türk olan bir sporcu temsil edecek, masanın sultanı lakaplı sibel altınkaya! kendisine sonsuz başarılar.

bütün branşları değerlendirdikten sonra total madalya beklentimizi de yazalım

totalde 3 altın 2 gümüş 6 bronz gibi bir beklentim var (biraz iyimser yaklaşmış olabilirim:)), umarım daha fazlası olur.

altın madalya (3)

busenaz çakıroğlu (kadınlar 50kg boks)

busenaz sürmeneli ( kadınlar 66kg boks)

yasemin adar (kadınlar 76 kg güreş) (veya buse tosun 68 kg güreş, ben bu iki sporcudan birsinin altın alacağını düşünüyorum)

gümüş madalya (2)

buse tosun (kadınlar 68 kg güreş)

merve dinçel (kadınlar 49kg tekvando)

bronz madalya (6)

ali cengiz (erkekler 86kg grekoromen)

taha akgül (erkekler 125 kg serbest stil güreş)

hakan rençber (erkekler 68kg tekvando)

mete gazoz (erkekler bireysel okçuluk)

milli kadın voleybol takımımız

kayra özdemir (kadınlar +78 judo)

diğer madalya adayı sporcularımız

atletizmde ersu şaşma (erkekler sırıkla atlama) (beklentim ilk altı içerisinde yer alması) ve tuğba danışmaz (kadınlar üç adım atlama) (beklentim ilk altı içersinde yer alması),

yüzmede kuzey tuncelli (1500 mt serbest stil erkekler) (beklentim ilk beş içersinde yer alması,

adem asil (erkekler cimnastik alet - halka ve atlama masası) (beklenti halkada 4. ve atlama masasında finale kalması)

atıcılıkta 10 metre havalı tabanca takımımızın finale kalması ve ilk beşte yer bulması.

modern pentatlon ilke özyüksel ilk beş içerisinde yer alması.

samet gümüş (erkekler 51 kg boksta çeyrek final).

hatice akbaş ve gizem özer kadınlar boksta çeyrek final.

mihael zgank (erkekler 90 kg judo) beşincilik.

emre kutalmış ateşli (80kg erkekler tekvando) hatice kübra ilgün (57kg kadınlar tekvando) ve nafia kuş (+67 kg kadınlar tekvando) beşincilik.

erkekler okçuluk milli takım dördüncülük.