YEME İÇME 3 Ocak 2017
23b OKUNMA     931 PAYLAŞIM

Soğuk Kış Günlerinde Alternatif İçeceklerin En Güzellerinden Bitki Çaylarını Hazırlamanın Püf Noktaları

Sıcak içeceklere hem sağlıklı hem de güzel bir seçenek olan bitki çayları demlenirken nelere dikkat edilmeli? Nasıl daha güzel bir aroma yakalayabiliriz? gibi sorulara Sözlük yazarı "l herbe rouge" cevap veriyor. Buyursunlar.

sağlık için içilmesi mecbur birşey olarak bakılmaması gerekendir. eğer keyfine varabilirseniz değişik bitkiler, farklı çiçekler keşfedip keyifle severek içilen bir içecektir. bitki çaylarının tadının bu kadar berbat olması ise belirli hatalar yapılması kaynaklıdır. öncelikle bitki çayı kaynatılmaz kaynadıkça acılaşır, ancak meyan kökü gibi odun formunda olanlar 5 dakika kadar kaynatılabilir kaldı ki onlarında artık kıymık haline getirilmişi satıldığı için gerek kalmıyor.

bir diğer sıkıntı bitkiyi bardağa sallayıp bitirene kadar içinde bırakmaktır. bazı bitkiler 5 dakika bazıları 10 dakika maksimum bardakta kalabilir. daha fazla kalırsa; bakın yine acılaştı canlar.

gelelim bitki çayı nasıl içilebilir hale getirilir. öncelikle bitki çayı yaparken tüm acı bitkileri bir araya sallarsanız çayınız kaçınılmaz şekilde acı olacaktır. sonra dayayın şekere yok öyle bi dünya. ilk olarak bitki çayından şekeri atın, bunun yerine bir kaşık bal atarsanız hem bitkilerin özelliği ölmez hem doğal olsun diye yaptığınız bitki çayınız harbiden doğal olur yani yapay bir şeyle örtmezsiniz.

iStock.com


bir diğer alternatif ise bir üst paragrafta andığım meyan köküdür. meyan kökünden çayınıza bir tutam sallarsanız çay resmen şeker atmışsınız gibi tatlanır. yani acı gelen çayı meyan köküyle dengeleyebilirsiniz. ve yine unutulmaması gereken ilk etapta 5 dakikadan sonra bardaktaki otu çöpü çıkarınız, daha sonra seveceğiniz yoğunluğa göre 10 dakikaya kadar çıkarırsınız süreyi.

bitki çaylarında bir başka güzel olan lavanta, karabaş otu, papatya gibi çiçekleri olaya dahil edebilmenizdir. ancak lavantayı ooh lavanta, fransa diyip sallarsanız zehir zıkkım acı olur, papatyayı bol tutarsanız çişe benzer. kilit nokta denge canlar. ve her seferinde en fazla 3 bitkiyi karıştırın fazlası alakasız olur ve tadından öte birbirini bozmaya başlar.

bir diğer nokta klasiktir ama tarçın çubuğunu ve karanfili eksik etmeyin. karanfili 1-2 tane kullanmak kafidir fazlası acı yapar, tarçın çubuğu büyük küçük demeden bir bütün atabilirsiniz herhangi bir acılık durumu yoktur.

iStock.com


 ve tabiki hazır bitki çayından öte aktardan gidip koklayarak sorarak bakarak almak hem çok daha sağlıklı hem de daha keyiflidir. ben hazır bitki çayını sadece yeşil çay alırım onun da yaseminli ve melisalı olanları tavsiyemdir. zaten aktarda 2şer liralık aldığınız zaman kavonozlar doluyor, emin olun pakettekinden daha hesaplı ve taze. kokusu hoşunuza gidenlerden aktara da bunun tadı nasıldır ben şunu sevmiştim bunu sevmemiştim diyerek fikir yürütüp bir kaç çeşit azar azar denemelik alarak işe başlayabilirsiniz. zaten hepimizce malum olan adaçayı, ıhlamur, kuşburnu her evde annelerin cephaneliğinde durur. siz farklı birşeyler deneyin.

mesela lavantanın kokusunu seviyorsanız bir de çayını deneyin. ama unutmayın az atın ve fazla bekletmeyin. acı geleceğini düşünüyorsanız biraz balla gayet uyumludur. yine bir başka çiçek karabaş otu, lavantaya benzer mor bir çiçeğin başı olarak satılır. bir bardağa 2 tane atıp bir tutam da meyan kökü koyarsanız nefistir. karabaş otu ege kokar, meyan kökü de tatlı yapar hatta 2 tane de papatya atarsanız içine buyrun günün iyimserliği. bu arada lavanta mezopotamya döneminde depresyon tedavisinde kullanılıyormuş, şu dönem de uyku üzerinde olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış durumda, bu da dip not olsun. bir diğer bitki şu sıralar da oldukça yaygınlaşan matedir. mate de güzeldir ancak yeşil çaydan hoşlanmıyorsanız bulaşmanızı önermem. yeşil çayın daha yoğun halidir, o yüzden az koymanız (azdan kastım 1 çay kaşığı civarı) bir avuç çimen yutuyormuş hissinden sizi kurtarır.

iStock.coö


benim favorilerim bunlardır. bunların dışında avokado yaprağı, sarı kantaron (ki iyi bir sakinleştiricidir), aslan pençesi gibi uzayıp giden bir liste, yüzlerce çeşit her aktarda bulabileceğiniz bitki vardır. dediğim gibi dalın aktara deneme yanılma yapın. meyan kökünüz hep olsun ki acı olur korkunuz varsa atın bir tutam. ayrıca meyan kökü bağışıklığı da destekler. otunu çok koymayın, kaynatmayın ve içinde çok bekletmeyin kuralına da uyarsanız nefis bitki çayları yapmamanız yeni yeni tatlar bulmamanız çok zordur. alıştıktan sonra benim gibi kendinizi her ay aktar köşelerinde bulursunuz.

dip not. tabi ki siyah çayın yeri çok ayrıdır, hastasıyız. bir gün olur da çay yerine kahve içersem vursunlar beni. velhasıl bitki çayını dışlamayalım, zira mesele yanlış yorumlamakta beyler bayanlar. deneyin, doğru tadı bulun ve hasta olmayı beklemeden için içirin.