SAĞLIK 20 Eylül 2024
17,2b OKUNMA     130 PAYLAŞIM

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücudunuzda ve Hayatınızda Değişen Kritik Şeyler

Sigarayı bırakıp etkilerini bizzat gözlemleyen bir Sözlük yazarı anlatıyor.

sigarayı bırakmak isteyenlerin motive olma amacıyla bırakanlarda olan olumlu değişimleri okuma, sigarayı bırakanların bıraktıktan sonraki semptomlara yönelik bilgi edinme ve sigarayı bırakmak isteyenleri motive etme amacıyla açılmış olan bu başlığa hem kendi deneyimlerimi hem de ricalarımı yazmaya geldim. epeydir sigara içmiyorum ve canım sigara içmek dahi istemiyor.

bu kadar ciddi bir karar vermiş kişiler, bu konuda yazılmış şeylere en azından göz atmadan başlığı açan veya açılmış başlığa ilk yazan kişiymiş gibi körlemesine yazmasınlar lütfen. nereyse tüm entryleri okudum ve aynı şeylerin çok fazla yazılması, zaten verilmiş olan cevaplar varken aynı soruların tekrar sorulması derli toplu bilgi almayı gerçekten zorlaştırıyor.

sigaraya bağlı hastalıkların sayısı çok fazladır. diş sağlınıza kadar etkileyen bu tehlikeli ve zararlı bağımlılığın sağlık sistemi üzerindeki yükü ve masrafı, sigara satın alarak verdiğiniz vergiyle pek kıyas götürecek nitelikte değildir. devletler bu yüzden sigara içmenizi istemiyor. sigaranın neden oldukları çok ciddi masrafa neden olduğu, sigara içmeniz sağlık giderlerini çok ciddi ölçüde artırdığı için sigara içmeniz daha fazla vergi vermenize neden olur.

sigarayı bırakmanın yararlarının, kişinin yaşı, sigara içme alışkanlığının süresi ve yoğunluğu ve sağlık sorunları için diğer risk faktörlerinin varlığı gibi bir dizi faktöre bağlı olacağını unutmamak elzemiyet teşkil eder. bu nedenle buradaki entryler arasındaki tutarsızlıkların olması normal kabul edilmelidir. hiçbir şey olmuyor diyenler ciddiye alınmamalıdır.

ilk günler çok daha yoğun olma kaydıyla, iki hafta boyunca şöyle tepkiler vermeniz olağan hale geliyor: hepinizi döverim ulen


canınız sigara istemese bile fiziksel ve psikolojik semptomlar gerçekten çok can sıkıcı hale gelebiliyor. bu nedenle, vücudunuzun verdiği geçici tepkilerin olağanlığına katlanırken, vücudunuzun ne gibi tepkileri neden verebileceğini bilmemiz önem göstermektedir.

kendi deneyimlerime göre sıralama yapmayı uygun buldum.

1. boğazda gıcık hissi

insanların sigarayı bırakırken boğazda yapışkan bir şey hissi yaşaması yaygın bir durumdur. vücut, solunum yollarında birikmiş mukus ve diğer tahriş edici maddeleri temizlemek için çalışırken, sigarayı bırakmak solunum sisteminde iltihaplanmaya neden olabilir. bu iltihaplanma, boğazda yapışkan bir şey hissine yol açabilir. sigarayı bırakmak, vücudun solunum sistemindeki hasarlı hücreleri ve dokuları onarma sürecine başlamasını sağladığı için bu onarım süreci; vücudun solunum yollarında birikmiş olan mukus ve diğer tahriş edici maddeleri temizlemeye çalışmasından kaynaklanabilir. bu durum size ciddi rahatsızlık veriyorsa doktora görünmenizde fayda vardır.

- doktora gittim ve bana nac 600 reçete etti. bol su tüketmemi, arzu edersem pastil kullanmamı tavsiye etti. özellikle egzersiz yaptığım için havaların soğuk olması nedeniyle boğazımda kuruluk veya egzersiz sonrası öksürük oluşmaması adına pastil kullandım ve koşu yaparken nefes alışverişi ile ağzımı ısıtmak için boyunluğumu burnuma kadar çektim. zamanla boğazımdaki his azalarak geçti.

2. sinirlilik

ilk hafta barut gibiydim. fakat bu çok güzel bir histi. daha önce sinirlendiğim zaman yorulurken, sigarayı bıraktıktan sonra sinirlenmek bana enerji veriyor ve beni canlandırıyordu. duygularımın ne kadar körelmiş olduğunu, kızmanın ve öfkelenmenin bile hakkını veremediğimi hissetmiştim. aslında ben daha önce sinirlenmiyormuşum dedim, kendi kendime. kimsenin kalbini kırmama adına ilk önce çevremdekileri bu konuda uyardım ve bol endorfin, semptomları hafifletme adına egzersizleri yoğunlaştırdım. 12.5 km koşmama rağmen sakinleşemediğim günleri hatırlıyor, duş sonrası nefes egzersizleri ile duygularımı kontrol altına almaya çalışıyor, papatya çayı içiyor, sakız çiğniyordum. diyetimi ise kendimi daha iyi hissettirecek şekilde düzenlemiş, egzersiz performansımın artışıyla iştah artışını dengeleyerek kilomu korumuştum. 2 hafta sonrası sinirlilik pek kalmamıştı.

3. akne

dokulara giden oksijenin artması, hormonal değişiklikler ve dokuların onarılması sürecinde oluşan iltihaplar cildin daha yağlı olmasına veya cilt kendini onarırken cildin toksinleri atmasına neden olabilir. ayrıca sigara içmek, skuamöz hücreli karsinom ve bazal hücreli karsinom dahil olmak üzere belirli cilt kanseri türlerinin gelişme riskini artırır. sigarayı bırakmak, bu tür cilt kanseri gelişme riskini azaltabilir.

- cildimde küçük pembelikler ve sivilceler çıkmıştı. bunun temizlik süreci olduğunun bilincinde olduğum için cilt bakımlarıma daha fazla önem vermek, tonik kullanmak dışında pek bir şey yapmadım. bu sorun devam etmiş olsaydı dermatoloğa giderdim. sigara içmek ciltteki kolajen ve elastine zarar vererek kırışıklığa ve sarkmaya neden olduğu ve sigarayı bırakınca kan akışıyla birlikte cilt daha iyi beslendiği için bir süre sonra cildimin daha parlak ve canlı hale gelişini bariz şekilde gözlemledim. aynı zamanda dudaklarım doğal rengini almaya başlamıştı.

sigarayı bırakmak bir süreçtir ve cildin tamamen iyileşmesi ve herhangi bir iyileşmenin fark edilmesi biraz zaman alabilir. ek olarak, sigarayı bırakmanın cilt için faydaları, kişinin yaşı, cilt tipi, sigara içme alışkanlığının süresi ve yoğunluğu gibi bir dizi faktöre bağlıdır. çoğu durumda, vücut tütün olmadan çalışmaya alıştıkça cilt zamanla iyileşir; ancak cildi beslemek ve onarmak için özel olarak formüle edilmiş cilt bakım ürünlerinin kullanılması yararlı olabilir.

4. kabızlık ve gaz sancısı

sigara içmek sindirim sistemindeki kasları etkileyebilir ve sigarayı bırakmak bağırsak hareketlerinde değişikliklere neden olabilir. bazı insanlar bağırsaklardaki kas kasılmalarının azalması nedeniyle kabızlık yaşayabilirken, bazıları ise artan kas kasılmalarından dolayı ishal yaşayabilir. bunun nedenleri bundan fazla olsa bile, çözümler üzerinde odaklanmak daha doğru olacaktır.

- bağırsağımın çalışıp çalışmadığından emin değildim. bol lifli gıdalar tükettim, bol su içtim ve tempolu koşularıma devam ettim. koşamasaydım yürürdüm. eğer kabızlık ciddi sorunsa doktora gidip müshil reçete ettirebilirsiniz. afedersiniz ama, sıçamamak ve gaz sancıları hoş duygular değiller. ilk 1 aydan sonra bu bahsettiklerimin neredeyse hepsi geçiyor zaten. azıcık sabır lütfen...

5. depresyon

buna depresyon demek ve depresyonu çok fazla bağlamda kullanmak hoşuma gitmese bile kendinizi çok kötü hissetme olasılığınızın yüksekliğinize üzüntü, hüzün, boşluk hissi gibi isimlerle ifade etmek istemedim. evet, eğer anksiyete hastasıysanız bunu çok daha ağır deneyimleyebilirsiniz.

- hüzünlü, mutsuz, sinirliydim. içtiğim biranın tadı bile rezaletti. bira içmeyi bile bırakmıştım; çünkü kendimi daha kötü hissettiriyordu. bu konu başa çıkamayacağınız noktaya gelirse diğer tedavi yöntemlerini göz önünde bulundurunuz. nikotin bandı, wellbutrin vs gibi. zamanla iyice azaldı. ve ben hiçbir şey kullanmadım. direkt bırakmıştım.

6. hafıza ve konsantrasyon

ilk zamanlar iq 50 puan düşüyor ve her şeyi camın arkasından izliyor gibi bir haleti ruhiyeye bürünüyorsunuz. endişe etmeyiniz, normaldir. sonuçta bağımlısınız. :)

- sigarayı bırakmak, hafıza ve bilişsel işlev üzerinde bir takım olumlu etkilere sahip olabilir. sigara içmek beyne zarar verir ve zamanla bilişsel işlevlerde düşüşe neden olabilir. sigarayı bırakmak, vücudun beyindeki hasarlı hücreleri ve dokuları onarma sürecini başlatmasına izin verebilir, bu da bilişsel işlevi ve hafızayı geliştirebilir. zamanla kafamın daha iyi çalışmaya başladığını hissetmeye başlamıştım. herkes bunu deneyimlemeyebilir. belki kafanız normalde bile zaten çalışmıyordur. o yüzden hani böyleydi demeyiniz. :)

7. ağız ve diş sağlığı sorunları

bu konuda bu başlıkta çokça yazılmış zaten. zamanla aynaya bakınca, seninnn ağzınııı yeriiim ben diyebilirsiniz. tuvalet taşı gibi olmuş dişleriniz ve morarmış dudaklarınız sigarayı bıraktıktan sonra hiçbir diş macununun ve dişçinin yapamadığı etkiyi yapacaktır. kuyumcu vitrinine her baktığında dişlerini hatırlamak zorunda kalmayacaksın. :) kanama ve yaralar normaldir. bırakın vücut kendini onarsın. bu da iyileşme belirtilerinden birisidir.

8. nefes darlığı

vücut, solunum sisteminde birikmiş mukus ve diğer tahriş edici maddeleri temizlemek için çalışırken, sigarayı bırakmak göğüste tıkanıklığa ve sıkışmaya neden olabilir. sigara içmek akciğerlere zarar verir ve zamanla akciğer fonksiyonlarında düşüşe neden olabilir. sigarayı bırakmak, vücudun akciğer fonksiyonlarını iyileştirebilen ve nefes darlığını azaltabilen akciğerlerdeki hasarlı hücreleri ve dokuları onarma sürecine başlamasına izin verebilir. ancak akciğerlerin tamamen iyileşmesi biraz zaman alabilir ve bazı kişilerde sigarayı bıraktıktan sonra nefes darlığı yaşamaya devam edebilir. sigarayı bıraktıktan sonra nefes darlığı, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (koah) veya diğer solunum rahatsızlıkları gibi başka faktörlere de bağlı olabilir. altta yatan rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

- nefes darlığı ilk zamanlar olmuştu. doktora gittim doğal olarak. tekrar sigaraya başlasam daha mı iyiydi? oral sprey, nac 600 gibi reçeteler semptomları hafifletmişti. koşu ve nefes egzersizleri de semptomları hafifletmişti. geçmezse doktora gidiniz. bir süre sonra bu geçecektir zaten. 6 ay olmasına rağmen geçmedi diyenlerin olduğunu biliyorum. bu yüzden bu sorun uzarsa sözlüğe gelmek yerine, direkt doktora gidiyorsunuz. tam tersi, nefesinizin açıldığını da deneyimleyebilirsiniz. buradaki amaç bu semptomları yaşarsanız bunun normal olduğunu anlamınızı sağlamak; korkmanız ve endişe etmeniz için bir şey olmadığını belirtmek içindir.

tüm bunları deneyimleyebilir veya birkaçını deneyimleyebilir, şiddetini farklı şekilde hissedebilirsin. tüm bunları deneyimleyeceksin diye bir kaide yok.

arkadaşlar, sigarayı bırakmak kemik yoğunluğunuzu bile artırır. libidoyu zaten artırır, egzersiz performansınız tavan yapar, cildiniz gerçekten fark edilir şekilde güzelleşir, dişlerinizin tonu açılır ve dişleriniz daha az sorun çıkarır. nabız, tansiyon, şeker düzene girer. ilk günler nabzınızın atmadığını bile sanabilirsiniz. sigarayı bırakmak işte bu kadar ciddi olumlu etkilere neden olmakta, geçici semptomlara bir süre dayanmanız dışında yapmanız gereken bir şey bulunmamaktadır. sigara yüzünden ölmeyebilirsiniz; ama sigara yüzünden hayat kalitenizin ne kadar düştüğünün bilincinde değilsiniz. aldığınız keyif gördüğünüz zararı karşılamıyor maalesef.

daha iyi dolaşım ve kardiyovasküler sağlık, solunum, libido, bağışıklık sistemi, cilt ve ağız sağlığı için sigarayı bırakmanız ciddi etki edecek, yaşam kaliteniz üzerinde ciddi rol oynayacaktır.

en kötü dönemimde pat diye bıraktım, sizde bırakabilirsiniz. bağımlılıklar tekrar edebilir, motivasyonunuzun düşmesine izin vermeyiniz. bu başlığı takip etmeye devam ediniz.

ekleme: nefes darlığını eklemeyi unutmuşum.