KÜLTÜR 13 Ağustos 2024
6,9b OKUNMA     57 PAYLAŞIM

Şeytana Tapma Amacıyla Bazı Hayvanların Anüslerinin Öpülmesi Olayı: Utanç Öpücüğü

Orta Çağ Avrupası ve anüs öpme meselesi (Osculum infame, utanç öpücüğü)

osculum infame (utanç öpücüğü), avrupa'daki kaynaklarda (en azından tespit edilebildiği kadarıyla) 12. yüzyıldan itibaren görülen, şeytan'a tapma amacıyla şeytan'ın fiziksel formu olduğuna inanılan bazı hayvanların (kurbağa, keçi, kedi ve enteresan bir şekilde eşek) gibi canlıların götlerinin öpülmesi eylemidir (bir çeşit şabat ayini gibi görülür.). tabii ki uydurmadır.

bu eylemin temeli de aslında o dönemde üreme amacıyla yapılmayan, sonunda üreme eyleminin gerçekleşmesi mümkün olmayan, yani "doğal olmayan" seksin şeytan'a ve takipçilerine atfedilmesiyle alakalıdır.


bu eylemi gerçekleştirdiğine inanılan insanların her ne kadar bir ruha sahip olsalar da isa'yı inkar ettiklerin ve böylece kendilerini sadece maddeselliğe, bedene mahkum ettikleri düşünülür.

öpücük bu dönemde sembolik bir eylemdir. bağlılık yeminini simgeler. örneğin feodal anlaşmalarda kullanılır. amaç, güven ve sadakat ilişkisi kurmaktır. ancak göt öpme bağlamında iş biraz farklıdır. burada eylemin terse çevrilmesi söz konusudur. göt (daha doğrusu göt deliği), bir insan baş aşağı çevrildiğinde ağıza denk gelen kısımdır. dolayısıyla buranın öpülmesi bu yeminin kötücüllüğüne işaret eder.

bu iftira öncelikle 12. yüzyılda catharlara yönelik olarak kullanılır. 12. yüzyılın sonunda alain de lille, "duyduğu kadarıyla" katharların onlara kedi olarak görünen lucifer'ın anüsünü öptüklerini söyler.


aynı eylem 1233 yılında papa dokuzuncu gregorius tarafından yayımlanan vox in rama adlı bildiride tekrar karşımıza çıkar. doğrudan alıntılıyorum:

"daha sonra yemeğe otururlar ve yemekten kalktıklarında, bu tür bir sette olağan olan belirli bir heykel, siyah bir kedi, kuyruğu dik bir şekilde geriye doğru iner. önce acemi, sonra usta, daha sonra da tarikatın layık ve mükemmel olan her biri kediyi kalçasından öper. sonra her biri yerine döner ve belirli yanıtları söyleyerek başlarını kediye doğru eğerler. "bizi affet!" der usta ve yanındaki bunu tekrarlar, üçüncüsü "biliyoruz usta!" diye karşılık verir. dördüncüsü "ve itaat etmeliyiz" der."

aynı eylem 14. yüzyılda tapınak şövalyeleri yargılanırken tekrar gündeme gelir ve tapınak şövalyelerinin bu gibi eylemlere dahil olduğu yönünde iftiralar atılır. (aslında iftiralar bununla sınırlı değil. onlarla ilgili daha fazlasını da söylüyorlar.)


aynı şekilde bu eylem cadı avları sırasında "cadılara" yöneltilen suçlardan biridir. cadıların kurbağa, keçi, kedi gibi hayvanların anüsünü öpüp daha sonra kendi anüsünü ona tabi olanlara öptürdüğüne inanılır. hatta inanılana göre en son hep beraber orgy yaparlar.

protestan pastör johann jacob wick(1522-1588) şeytanın anüsünün büyücüler/cadılar tarafından öpüldüğü tasvirler çizer.

ek: insanlar, "osculum infame" meselesine yaklaşık 17. yüzyıla kadar inanmaya devam ederler.