SİYASET 16 Mayıs 2017
69,1b OKUNMA     1057 PAYLAŞIM

Seçim Sonrası Yeni Gelen ABD Başkanının Beyaz Saray'a İlginç Yerleşme Süreci

Amerika'da seçim sonrası başa gelen kişi Beyaz Saray'a yerleşiyor. Bu süreç, eski başkanın evden ayrılmasından yeni başkanın evle ilgili yaptığı değişikliklere kadar çok detaylı. Sözlük yazarı "thx 1138", bu süreci anlatıyor.
iStock.com


geçen sefer size amerikan başkanlarının emekli olduğunda neler yaptığını, ne kadar kazandığını anlatmıştım.

Yazarın bahsettiği içerik.

gelin bu sefer de white house’a nasıl taşındıklarına bakalım.

ilk olarak evde çalışanların işleri bitirmek için süreleri oldukça kısıtlı. seçilmiş başkanın yemin töreni ile başkanlık geçit töreni arasında işleri tamamlamak zorunda. seçilmiş başkanın ve ailesinin hemen kendisini evinde hissetmesi için yemin gününde evde neredeyse 100 çalışan oluyor. bu çalışanlar evi temizliyor ve bir önceki aileden kalan eşyaları kaldırıyor. yani ilk gün için evde uşaklardan, temizlikçilerden, elektrikçilerden ve sıhhi tesisatçılardan bir ordu çalışıyor. seçilmiş başkan ve ailesi evi kendi tarzlarında yeniden dekore edebiliyor. ancak her şeyin de bir sınırı var. bu değişiklikler genellikle ikinci ve üçüncü katlarda yapılabiliyor. lincoln odası ya da hepimizin yakından tanıdığı oval ofis gibi yerlere dokunamıyorlar. çünkü burası evde kalan aileye değil amerikan halkına ait.


evin yeni sahipleri temel olarak taşınma işini denetleyemiyor bunun nedeni ise oldukça basit. eşyalar eve gelirken onlar ya yemin töreninde ya da geçit töreninde oluyor. işin ilginç yanı ise taşınma işlerinden paketlemelerden tamamen ailenin kendisi sorumlu. bu hem evden ayrılan aile hem de eve taşınan aile için geçerli. bunun için aileler nakliye şirketleri ile anlaşıyorlar. sonuçta kişisel eşyalarını usmc askerlerine taşıtacak değiller. nakliye firmasından taşınma işlemlerine kadar tamamen sorumluluk ailelerin. aileler yanlarında bütün eşyalarını getirebiliyorlar. white house büyük bir ev ve bir sürü odası var.


dekorasyon işine geri dönecek olursak yeni aile sadece yaşam alanını dekore etmiyor aynı zamanda ofisleri de dekore edebiliyor. ancak bu konuda da bazı kısıtlamalar mevcut. aile isterse oval ofisin halısını değiştirebiliyor. aileler başkanlık dönemi boyunca çalışacak olan aşçıyı seçmekte özgür bırakılıyor. başkanlar ve aileleri için taşınma yeni bir ev ve araba demek. tabii bu ev white house olunca araba da ona uygun bir şey olmak zorunda. başkanlar arabalarını seçmekte özgür ancak bu araba istenen güvenlik önlemlerini karşılamalı ve limuzin olmalı. bunlar olduğu sürece başkan arabaya isterse gümbür gümbür bir ses sistemi ve bagaj amfisi bile koyabilir.


taşınma denince akla her şeyin taşınması geliyor. evden ayrılan aileler duvarlardaki çerçevelerde yer alan fotoğraflarını götürüyor. bu çerçevelere seçilmiş başkanın yemin töreninde çekilmiş fotoğrafları konuyor. daha sonra başkanlar istedikleri fotoğrafları değiştirebiliyorlar. bütün eşyalar taşındıktan sonra first lady ev çalışanları ile çalışmaya devam ederek bu taşınmanın problemsiz bir şekilde atlatılmasını sağlıyor. taşıma şirketi çalışanlar eşyaları getirip evin önüne indiriyor ancak o da nesi white house’a girmeleri yasak. taşınma işleri ile ev çalışanları ilgileniyor.


white house’a taşınıyorsunuz boru değil. biraz maliyetli oluyor. bu yüzden başkanların ellerini biraz ceplerine atmaları gerekiyor. ancak bu işin ayrılmış bir dekorasyon ödeneği var. allah amerikan taxpayerlarına zeval vermesin. dekorasyon ödeneği ile yeni tablolar, halılar ya da perdeler alınabiliyor. bunların seçiminde de aileler özgür. eğer başkanlar ve aileleri alternatif dekorasyon seçeneklerini değerlendirmek isterse burada devreye yüzlerce mobilya ve tablonun bulunduğu depoya başvurabiliyor. buradaki eşyalar resmi white house küratörleri tarafından özenle seçiliyor. bu koleksiyon gerçekten göz kamaştırıcı ve içerisinde önemli yağlı boya tablolarından özel bir seçki bulunuyor. 


genellikle dekorasyon ile first lady ilgileniyor ve profesyonel bir iç mimardan yardım alabiliyor. neyseki aileler sadece böyle sıkıcı ve sınırlı değişiklikler yapmıyor aynı zamanda değişik ve benzersiz şeyler de ekleyebiliyorlar. mesela kennedy ailesi havuz yaptırmıştı, nixon ise bovling salonu. obama ise tenis kortunu basketbol sahasına çevirmişti. 

taşınma işlemleri ile ilgili ilginç bir gelenek ise yeni başkan, ailesi ve yanında getirdikleri beyaz saray çalışanları yemin töreninin düzenlendiği gün gece yarısına kadar white house’a giremiyor. çünkü yemin etmiş olsa bile teknik olarak o gece yarısına kadar hala daha başkan değil. ilginç olan diğer bir gelenek ise ayrılık günü geldiğinde evden ayrılan başkan teknik olarak hala seçilmiş başkana masasının üzerinde bir not bırakıyor. ancak bu notlarda ne yazdığını bilmek için tahmin edersiniz ki başkan olmak gerekiyor.