YEME İÇME 23 Haziran 2017
78,7b OKUNMA     804 PAYLAŞIM

Sebzelerin Dahi Tüketilirken Acı Çektiğine İnananların Oluşturduğu İlginç Beslenme Tarzı: Frutaryenizm

Hayvanların da bir canlı olduğunu ve onları öldürme hakkını kendisinde bulmayan insanların bir üst boyutu olan frutaryenler, sebzelerin dahi dalından koparılmasına karşı. Yemekleri pişirme tarzlarına göre dahi acı çekebileceklerini düşündükleri için sadece meyve tüketen bu insanları Sözlük yazarlarıyla birlikte inceliyoruz.
iStock.com


meyvenin dalından koparılırken çok acı çektiğine inanırlar bu yüzden yere düşmüş meyveleri yerler. haşlanmış sebzeleri de yemezler. brokolinin haşlanırken çığlıklar attığını duyabilme özellikleri vardır. vitamin, demir gibi hayati maddeleri tabletler halinde alırlar. eğer frutaryen bir sevgiliniz falan olursa siz siz olun bir demet çiçekle karşısına çıkmayın.

frutaryenler aslında kökü olan şeyleri yemiyor. mesela toprağın altında kökü ya da soğanı olan sebzeleri. hatta sebze mi meyve mi şüpheli olan şeyleri de yememeyi tercih ediyorlar.
bu aslında maymun atalara yakınlık gibi bir şey , zaten bize yakın türler %100'e yakın olarak meyveyle besleniyorlar. 

bir de frutaryenler aslında bok gibi parası olan insanlardan çıkıyor çünkü bir öğünde 6-7 muz, mango, avokado gibi şeyleri yiyebiliyorlar. 


ayrıca yiyecekleri çiğ yemeye özen gösteriyorlar (soğuk çorba olarak, suyunu çıkararak ya da direkt olarak). 

ve bu iş bayağı bilgi gerektiyor, mesela ihtiyacını tamamlamak için 10 tane portakal yiyip mideni dişlerini mahvedemezsin. bununla ilgili kitaplar da var. 

bu insanlar genelde zayıflardır ama sanılanın aksine domuz gibi sağlıklılardır da, dişleri dökülen benzi sarı yaratıklar değiller yani.

yaygın kanının aksine daldan düşmesini beklemeden meyve yiyebilen kişilerdir. bitkilerin de besin zincirinde yem olmadan yaşama ve üreme hakkı bulunduğunu savunur ve bu yüzden genelde bitkinin yaşayan kısmı anlamına gelen sebzeleri yemezler, bitki üretim organlarının etrafındaki besleyici madde birikimi olan meyveleri tercih ederler. çoğu meyvenin tohumları ise sindirilmediğinden meyve yemek bitkilerin üreme döngülerine müdahale etmez, aksine kendilerini yemek, tohumları vücutta uzak mesafelere taşımak demek olduğundan bitkiler için avantaj bile sayılabilir.


en mükemmel ancak malesef sağlıklı yaşam açısından imkansıza yakın bir beslenme çeşididir frutaryenlik. keşke arı falan olsaydık.

kökünden koparılan bir sebzenin de canının acıyabileceğini savunan beslenme tarzına sahip insanlardan oluşur.


genellikle meyve ve kabuklu yemişle beslenirler. alamadıkları vitamin eksiğini tablet yoluyla kapatmayı deneyebilirler.

tabii sadece meyve ağırlıklı beslenmenin birtakım artı ve eksi getirileri de vardır.

bu beslenme tarzının artı yönleri:

-kanser mücadelesinde faydalı olabilir,

-sindirim sorununu aşmada faydası,

-kilo vermede yardımcı oluşu,

-cilt güzelliğine faydalı olması gibi...

bu beslenme tarzının eksi yönlerine bakacak olursak:

-diyabet riskini arttırabilir,

-protein eksikliğine bağlı olarak sağlık açısından bazı bozulmalar yaşanabilir,

-yeterli vitamin girişi olmadığından, bazı fiziki ve zihni hastalıklar görülebilir.