YEME İÇME 1 Ekim 2020
59,1b OKUNMA     711 PAYLAŞIM

Şarap Mantarı Neyden ve Nasıl Yapılır?

Şarap şişesinin olmazsa olmazı olan mantarların üretimine dair ilginç bilgiler.

doğal şarap mantarı, bir meşe türü olan quercus suber ailesinden gelmektedir. ağırlıklı olarak bol yağışın olduğu yerlerde; portekiz, ispanya, fas, cezayir ve bir miktar da sicilya'da yetiştirilmektedir. 


şarabın cüzi miktarda soluk alıp vermesine imkan tanıyacak gözenekli dokuya sahip olabilmesi için en az 80 yaşına gelmesi gerekmektedir. ağaçlar bu yaşına kadar ilk 60 yıllık devrenin sonunda portakal kabuğu gibi soyulur ve çıplak bırakılır. elde edilen keresteler parke, mobilya yapımında kullanılır. ağacın 10 sene yeniden katman oluşturması beklenir. aynı işlem 70. yılda da tekrarlanır. bu sefer elde edilen kerestelerden ise 2. ve 3. kalite mantarlar üretilir. 


doğal mantar, ağacın 80 yaşına geldikten sonra torna ile dış kabuğundan yekpare çıkarılması sonucu elde edilir ve yaklaşık 50 yıl boyunca bu şekilde mantar verir. ülkemize batı karadeniz bölgesi iklim olarak elverişli gözükmekle birlikte, herhangi bir yerli üretici mantar sektörüne girmemiştir. bu nedenle yerli şarap üreticileri ağırlıklı portekiz olmak üzere yabancı mantar kullanır ve bir mantarın ülkemize gelişi adet başına 1 usd'nin üzerindedir. 


özellikle uzun süre yıllanacak şaraplarda doğal mantar kullanımı hayatidir. aksi takdirde şarap nefes almayacak ve bir süre sonra yaşayan bir varlık olma özelliğini kaybedecektir. şarapta meydana gelen bozulmalar ise genellikle ortam ısısı, nem gibi mantarı etkileyecek koşullar nedeniyledir. çünkü çok sıcak bir ortamda mantarın gözenekleri genişler ve şaraba daha çok hava girişine neden olur. çok soğuk bir ortamda ise (buzdolabı) mantarın gözenekleri sıkılaşarak şarabın nefes almasını zorlaştırır. kuru bir ortamda saklanan şarapların mantarı açılırken parçalanır. 


aynı zamanda mantar, havayla temas ettiği anda formunu yitirdiğinden geri dönüşümü imkansız bir maddedir.