SEYAHAT 31 Mayıs 2022
128b OKUNMA     588 PAYLAŞIM

Rüya Gibi Tatillerin Yapıldığı Maldivler'de Yerel Halkın Yaşadığı Pek Bilinmeyen Hayat

Maldivler denince akla turkuaz renkli sular, deniz, kum, güneş falan geliyor haliyle ancak yerel halkın yaşadığı bir hayat da var pek kimselerin bilmediği.
Fotoğraf: Atakan Sevgi

maldivler'e gidenlerin birçoğu turisttir; uçaktan iner, havaalanının yanından tekneye biner, dünyadan izole bir cennet parçası olan bir adada vaktini geçirir, tekneye biner, havaalanına gelir ve uçağa binip geri döner.  oysa maldivlerde bir de hayat vardır yaşanan. onu görebilmek için ise turist değil, gezgin olmak lazım sanki biraz. turistik adaların ötesinde, üzerinde yerleşim olan ada/köyleri ve maldivler'in başkenti male'yi gezmek lazım. o zaman maldivler'deki hayat ve insanlar üzerine biraz fikir sahibi olunabilir...


maldivler halkı, araplarla karışmış bir hint ırkı. dinleri islam. dinin etkilerini hayatın her alanında görebilmek mümkün. ancak herhangi bir kuralcılık ve zorlama göze çarpmıyor. kadınların çoğu kapalı. ancak isteyen açık saçla da gezebiliyor. ya da kapalı kadınların male şehrinin plajında denize girip keyif yapmaları garip karşılanmıyor. aksine diğer insanlar da kıyıda oturup onları seyrediyor.


maldiv mimarisi diye bir şey var. çok fakir değillerse, yaşadıkları yere özen gösteriyorlar. sadelik ön planda ve yaşadıkları coğrafyanın güzelliklerini yaşadıkları yerlere de taşımaya çalışıyorlar. bir ilginç özellikleri de, evlerine dünyanın değişik şehirlerinin isimlerini vermeleri. bir evin girişinde üzerinde new york, paris, london yazan tabelalar görebilmek mümkün.

Fotoğraf: Atakan Sevgi

maldiv insanı için 'mutlu' tanımı yapmak hiç de zor değil. sakin ve basit bir hayatları var, kendileriyle barışıklar. bu mutluluk da en çok çocukların yüzlerine yansıyor tabii ki:

Fotoğraf: Atakan Sevgi

türkiye'de en büyük tartışma kadınların türban takıp takmaması olunca, maldivler'de de insan ister istemez buradaki islam uygulamalarına dikkat ediyor. maldivler'deki kadınların türban 'kapalı' olmaları yüzdesi türkiye'ye göre çok daha fazla. ancak ilginç olan nokta, başını kapayan kadınların hayatın içindeki durumlarında. çünkü türkiye'de başını kapayan kadınları hayatın içinde görmek her zaman mümkün olmuyor. çünkü kadın aynı zamanda kapıların arkasına da kapatılıyor. oysa maldivler'de kadınlar, başlarını kapasalar da kapamasalar da sosyal hayatın içindeler her zaman:

Fotoğraf: Atakan Sevgi

maldivler'in başkenti male aslında 5 kilometrekarelik küçücük bir ada. ancak şehir ship olduğu alana oranla çok kalabalık. bu yüzden de en büyük problemlerden biri, bu kadar çok insanın ürettiği çöplerin ne yapılacağı. çünkü ne gömülecek yer var, ne atılacak bir deniz (deniz var da, onlar atmıyor neyse ki). bu durumda çöpler toplanıp yakılarak yok edilmeye çalışılıyor. male adasının en büyük tesisi de bu çöp yoketme fabrikası aslında:

Fotoğraf: Atakan Sevgi

maldiv halkı hint kökenli. birçok kültürü de hint kültürüyle örtüşüyor. ancak müzik konusunda hint müziğinin ustalığından hemen hiçbir şey almamışlar gibi. açıkçası benim için en büyük hayal kırıklığı bu noktada olmuştu. yine vurmalılar var, yine danslar var, ama tavsiye etmem açıkçası:

Fotoğraf: Atakan Sevgi