EDEBİYAT 2 Ekim 2024
5,6b OKUNMA     35 PAYLAŞIM

Rowling'in Harry Potter Serisinin Finalini Daha 2. Kitaptan Belirlediğini Gösteren Detaylar

Harry Potter serisinin yazarı JK Rowling'in çok önceleri ektiği bazı tohumların finalde karşımıza çıktığını görüyoruz.

harry potter serisinin yazarı rowling daha ikinci kitabı yazarken seriyi kafasında bitirmişti

voldemort'un hortkuluklarının olduğunu daha kalan beş kitabı yazmadan belirlemişti ve önceki her kitapta bazı ipuçları vermişti.

mesele ikinci kitapta riddle'in günlüğü bir hortkuluktu.

yine ikinci kitapta harry dumbledore'dan kendisinin çataldilini neden konuştuğu hakkında fikrini duyduktan sonra "voldemort kendinden bir parçayı benim içime mi koydu?" demişti. harry hortkuluktu.

beşinci kitapta black'lerin evinde herkesin açmakla uğraşıp açamayıp bir kenara attığı madalyondan bahsediliyordu. son kitapta bunun hortkuluk olduğunu öğrendik. yani madalyon bir hortkuluktu.

altıncı kitapta harry melez prens'e ait ileri iksir yapımı kitabını ihtiyaç odasında bir yere saklamaya karar vermişti. saklayacak yer ararken gözüne "garip görünümlü bir taç" takılmıştı. bunu rowling özellikle yazmıştı çünkü yedinci kitabın sonunda anladık ki o garip görünümlü taç hortkuluklardan biri olan ravenclaw'un diademi idi.

ikinci kitapta harry kovuk'tan diagon alley'e gitmek için uçuç tozunu kullandığında yanlışlıkla knockturn alley'de bulunan borgin&burkes adlı dükkanın şöminesine gitmişti. bu basit gibi gözüken iki sayfalık olaydan sonra hagrid onu fark edip oradan kurtarmıştı ama burası tabii ki öylesine yazılmamıştı.

altıncı kitapta öğrendik ki bu dükkan lord voldemort'un okuldan sonra çırak olarak çalıştığı ve hortkuluk seçiminde çok işine yarayan bir yer olmuştu. bu dükkan adına çalışarak değerli eşyaları alıp satıyordu. burası aslında bir tür antikacı falan. voldemort "inanılmaz ikna yeteneği" sayesinde değeri parayla ölçülemez bir sürü eşya ele geçirmişti. bunlardan ikisi slytherin'in madalyonu ve hufflepuff'ın kupasıydı. bunları eşsiz ikna yeteneği (avada kedavra) sayesinde elde etmiş ve sonra hortkulukları haline getirmişti.


ikinci kitaba geri dönecek olursak harry borgin&burkes'a yanlışlıkla geldiğinde draco malfoy ve babasının dükkana girmek üzere olduğunu gördü ve hemen orada bulunan "kocaman siyah bir dolap"a saklandı. dolabın kapısını tam kapatmamıştı, aradan gözlemlemek için. bu dolap altıncı kitapta draco malfoy'un diğer eşi ile birlikte tamir ettiği ve ihtiyaç odasından ölüm yiyenleri okula soktuğu dolaptan başkası değildi. harry o kapıyı kapatsaydı muhtemelen orada sıkışacak ve ölecekti veya ölmekten beter olacaktı. çünkü bu iki dolap birine girince diğerinden çıkmanızı sağlayan birer portaldı ve arızalıydı.