EDEBİYAT 8 Eylül 2023
18,5b OKUNMA     292 PAYLAŞIM

Roman Gibi Kurgu Eserler Okumanın Gündelik Hayatta Etkisini Göreceğiniz Faydaları

Bazıları kurgu eserleri küçümseyebilir ama direkt bilgi veren kitapları değil de, roman gibi kurguları okumanın faydaları cidden var. Açıklayalım.

sevgili dostlar, içinde bulunduğumuz tımarhane dönemlerimde en güzel şey oturup roman okumaktır dostum. roman okumanın faydaları say say bitmez hatta ıspanaktan bile faydalıdır. bakınız sayayım...

stres azaltma

2009 yılında sussex üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, kitap okumanın stres seviyelerini önemli ölçüde azaltabildiğini bulmuştur (cunningham & macdonald, 2009). bu çalışmada, katılımcıların stres düzeyleri, yalnızca altı dakika süren okuma oturumlarından sonra %68 azalmıştır. bu, okumanın kişiyi günlük sorunlardan uzaklaştırarak ve hikayelere daldırarak zihinsel rahatlama sağladığı anlamına gelmektedir. yani dostum stresten delirecek hale geldiğinde otur bir roman oku.

empati geliştirme

2013 yılında yapılan bir çalışmada, roman okumanın empati yeteneklerini artırabileceği bulunmuştur (bal & veltkamp, 2013). bu çalışmada, kurgusal karakterlerin yaşamlarına ve duygusal durumlarına dalmak, okuyucunun kendi yaşamlarındaki insanlarla daha fazla empati kurmasına yardımcı olabilir. ayrıca, okuyucuların farklı kültürler ve yaşam deneyimleri hakkında daha fazla anlayış kazanmalarını sağlayarak, daha açık fikirli ve anlayışlı olmalarına yardımcı olabilir demişlerdir. dar dünyanda ondan bundan nefret ederek yaşamak yerine romanlardaki insan karakterlerinden çok şey öğrenebilir ve hayatın senin etrafında dönmediğini anlayabilirsin.

bilişsel yeteneklerin geliştirilmesi

2011 yılında yapılan bir çalışma, karmaşık kurgusal eserlerin daha karmaşık düşünme biçimlerini ve kritik analiz becerilerini destekleyebileceğini ortaya koymuştur (kidd & castano, 2013). roman okumak, zihni zorlayan ve farklı bakış açılarına maruz bırakan öykülerle, bilişsel esnekliği ve yaratıcılığı teşvik eder efendim. özet olarak roman okudukça beynin gelişip serpilir nohut kadar kalmaz dostum.

yaşlanma sürecinde beyin fonksiyonlarını koruma

2013 yılında yayınlanan bir araştırma, yaşam boyu okuma alışkanlığının yaşlılık döneminde bilişsel düşüşü yavaşlatabileceğini göstermiştir (wilson et al., 2013). bu çalışma, yaşlı yetişkinlerde daha fazla zihinsel uyarım sağlayan kitap okumanın, beyin fonksiyonlarını korumada etkili olabileceğini öne sürmektedir. bu da demektir ki yaşlandıkça kafanın yerinde kalmasını istiyorsan ve bunamak meselesinden korunmak hoşuna giderse roman okumak çok iyi gelir. aynı sonucu oturup bir sezon dizi izlemek vermez onu da söyleyeyim.

sonuç olarak, roman okumak iyidir

haydi git şimdi güzel bir roman al ve onun büyülü dünyasına dal. ağlaman sızlanman doları düşürmeyecek. bari kendin için iyi bir şeyler yap derim.

not: hocam kendimi daha da geliştirmek istiyorum dersen sana içinde tonla kişisel gelişim videosu bulunan kanalımı öneririm. romanını okuduktan sonra aç bir iki video izle bak sana çok iyi gelecek. sevgilerimle...

kanal