MÜZİK 26 Mayıs 2017
76,4b OKUNMA     1020 PAYLAŞIM

Pink Floyd'un Tüm Albümlerinden Özenle Seçilmiş En Güzel Şarkıları

Pink Floyd hakkında tekrar tekrar bahsetmeye gerek yok sanıyoruz, müzik tarihinin en iyi gruplarından birinin neden bu denli iyi olduğunu ürettikleri eserler yeterince açıklıyor. Buyrunuz.


benim bir listeleme manyağı olduğumu bilenler bilir. uzundur liste yapmıyordum; ardından bir gece bir anda aklımda beliriveren "neden en güzel 25 pink floyd şarkısı listesi yapmıyorsun?" sorusunu reddedecek bir cevap bulamayınca, eh hadi bakalım hayırlısı dedim. en sevdiğim ve en güzel olduğuna inandığım 25 pink floyd şarkısını sıralayacağım şimdi siz gönül dostlarına. "a momentary lapse of reason" hariç tüm stüdyo albümlerinden en az bir şarkı girmiş listeye; buna bakarak oldukça homojen olduğunu düşünüyorum. ve evet, eklemeliyim, bunlar benim subjektif görüşlerim.

25. wot's... uh the deal (1972, obscured by clouds)

naif, içten ve hüzün dolu bir şarkı. en zayıf pink floyd albümünün en iyi şarkısı.

24. the final cut (1983, the final cut)

roger waters'lı pink floyd'un son (ve en çok sevdiğim) şaheserinin isim şarkısı. "and if i show you my dark side, will you still hold me tonight?" sözlerinin waters tarafından gilmour'a yazılmış olma olasılığı çok büyüktür.

23. grantchester meadows (1969, ummagumma)

düzeltiyorum, en kötü pink floyd albümü budur; "ummagumma"nın stüdyo diski, tabii bu şarkıyı tenzih ederek. albümün en sade ve en güçlü bestesi.


22. set the controls for the heart of the sun (1968, a saucerful of secrets)

hipnotize edici gitarları, tamtamvari davulları ile ve "the heart of the sun..."lı bölümüyle neredeyse çok uzun bir mantra.


21. pigs three different ones (1977, animals)

hem müziği hem sözleri aynı güçte olan bir şarkı.


20. another brick in the wall (1979, the wall)

3 bölümden oluşan bu şarkının en sevdiğim kısmı ilk bölümüdür, ancak 2. bölümün de en bilinen pink floyd şarkısı olduğunu belirtmek lazım.


19. jugband blues (1968, a saucercul of secrets)

syd barrett'ın yaptığı en iyi beste. 3 dakikalık bir şarkı ancak bu kadar psychedelic olabilir.


18. the trial (1979, the wall)

waters'ın operet havası verdiği şarkıdaki vokal performansına özellikle dikkat.


17. cirrus minor (1969, more)

kuş sesleri içeren şarkıların en güzeli. başka bir dünyadan geldiği neredeyse kesin gibi.


16. one of these days (1971, meddle)

waters'ın bas gitarını en iyi konuşturduğu şarkıların başında gelir. mason'ın paranoyak vokallerine (çığlık?) de dikkat çekmek gerekir.


15. us and them (1973, dark side of the moon)

"dark side of the moon" süitini ayrı ayrı parçalar olarak düşünmek zor olsa da, bazı şarkıların diğerlerinden daha üstün olduğunu anlamak için fazla kasmak gerekmiyor. "us and them" de bunlardan biri kuşkusuz.


14. careful with that axe, eugene (1969, ummagumma)

aslında 1968 çıkışlı point me at the sky 45'liğinin b-side'ı olan bu şarkının konser performansı muhteşemdir; hatta grubun en iyi konser şarkısıdır bile denilebilir. çığlık bölümü müzik tarihine geçecek kadar iyidir, özellikle "ummagumma"daki yorumda. stüdyodaki çığlık ise o kadar iyi değildir.


13. astronomy domine (1967, the piper at the gates of dawn)

bu da uzaydan gelen bir şarkı. ilk albümün açılış şarkısı olması da onu ayrı bir yere koyuyor.


12. the great gig in the sky (1973, dark side of the moon)

bu şarkının ölümle ilgili olduğunu anlamanız için kimsenin bunu size söylemesine ihtiyacınız yok.


11. high hopes (1994, the division bell)

son pink floyd albümün kapanış şarkısı olarak öylesine mükemmeldi ki, hayranların yıllarca umutsuzca yeni bir albüm beklemelerinin en önemli gerekçelerinden biri olsa gerek.


10. comfortably numb (1979, the wall)

"the wall"un zirvelerinden biri olarak, gilmour'ın en iyi gitar parçalarından biri olan bu şarkının da konser yorumları her zaman için çok iyidir.


09. money (1973, dark side of the moon)

pink floyd'u dünya çapında bir üne taşımasıyla grubun seyrini değiştiren bu başarılı 45'lik, süitin en çok parlayan şarkılarının başında gelir.


08. the gunners dream (1983, the final cut)

albümün duygusal zirvesine tekabül eden şarkının saksofon solosu eşsizdir.


07. wish you were here (1975, wish you were here)

aslında öyle olmamasına rağmen gençler tarafından aşk şarkısı olarak sahiplenilmiş olması yadırganmamalıdır: aşk şarkısı olmayan bir şarkı ancak bu kadar aşk'a ait olabilir.


06. echoes (1971, meddle)

önceki şarkıar uzaydan gelme ise, "echoes" tamamen başka bir evrende kaydedilmiş olmalıdır. özellikle 12. dakika civarlarında giren crescendo bölümünün yarattığı gerilimin tarifi mümkün değil.


05. atom heart mother (1970, atom heart mother)

bir rock grubunun klasik müziğe, operaya vb. en çok yaklaştığı şarkı olarak tanımlanabilir.


04. dogs (1977, animals)

belki de gilmour'ın en iyi gitar performansı bu şarkıdadır. adamı köpeğe çevirir.


03. time (1973, dark side of the moon)

aradan geçen 35 yıla karşın hala yepyeni gibidir. gitarıyla, davuluyla, basıyla, vokaliyle dört dörtlük bir rock & roll şarkısıdır.


02. a saucerful of secrets (1968, a saucerful of secrets)

10 dakikadan uzun süren bu enstrümantalin "ummagumma" yorumu da çok iyidir. rüya gibi uzayıp giden vokallerden oluşan son bölümü eşsizdir.


01. shine on you crazy diamond (1975, wish you were here)

25 dakikalık bu senfoni, müzikal anlamda waters'ı, mason'ı, gilmour'ı ve wright'ı buluştururken, şarkıda kendisine seslenilen barrett'ı da ruhsal anlamda içine katarak sanki beş kişilik bir pink floyd'a aitmiş gibi hissettirir. hemen her saniyesiyle muhteşemdir.