SİNEMA 12 Ocak 2022
19,2b OKUNMA     465 PAYLAŞIM

Paul Thomas Anderson'ın Yeni Filmi Licorice Pizza'ya Dair Keyifli Yapım Notları

There Will Be Blood ve Magnolia filmleriyle tanınan ABD'li yönetmenin son filmine dair birkaç trivia'yı şöyle bırakalım.

“licorice pizza”, paul thomas anderson’ın şu ana kadar çektiği en eğlenceli film olabilir. anderson, derin konulara girmeye gerek duymadan izlemesi oldukça keyifli bir film ortaya koymuş. filmle ilgili araştırma yaptıkça da öğrendiğim ayrıntılar filmi daha da keyifli kıldı benim için. şimdi gelelim bu hoş ayrıntılara…

filmde gary valentine karakterini canlandıran cooper hoffman’ın 2014 yılında kaybettiğimiz efsanevi oyuncu philip seymour hoffman’ın oğlu olduğunu zaten biliyorsunuzdur. filmdeki tek hüzünlü ayrıntı da bu olabilir. zaten philip seymour hoffman, anderson’ın pek çok filminde rol almıştı. aynı zamanda bu iki isim gerçek hayatta iki yakın arkadaştılar. bu arada “licorice pizza”, cooper hoffman’ın ilk filmi. bakalım ilerde babası gibi ünlü bir oyuncu olabilecek mi?

Cooper Hoffman

“licorice pizza”, alana kane karakterini canlandıran alana haim’in de ilk filmi. bu arada filmde alana kane’in ailesini canlandıran tüm aile fertleri alana haim’in gerçek ailesi. hatta babasının konuşmaları doğaçlama olarak çekilmiş. alana’nın eve geç gelip babasıyla karşılaştığı sahnede babasının ağzından çıkan “what the fuck” tepkisi babanın doğaçladığı ilk replikmiş.

haim ve kız kardeşlerinin gerçek hayatta “haim” isminde kurdukları bir “pop rock” grubu var. bu arada “haim” ibranice’de “yaşam” demekmiş. anderson öncesinde bu müzik grubunun birkaç videosunu da bizzat kendisi yönetmiş. hatta kızların annesi donna haim, anderson’ın ilkokulda öğretmeniymiş ve o yıllarda anderson, öğretmeninden az biraz hoşlanıyormuş. filmin de yıllar önceki bu hoşlanmadan etkilendiği az çok anlaşılıyor.


bu arada filmin asıl esin kaynağı ve gary karakterinin de oluşmasını sağlayan kişi ise yapımcı ve oyuncu gary goetzman’dan başkası değil. film, gary goetzman’ın anderson’a anlattığı kendi hayat hikâyelerinden oluşmuş aslında. sanmıyorum ki film birebir goetzman’ın hayat hikâyesi olsun. anderson’ı tanıyorsam kendisinden filme pek çok şey kattığına adım kadar eminim.

Gary Goetzman

filmin isminin nereden geldiğinden de bahsetmekte fayda var

çünkü filmde pizza ile ilgili en ufak bir gönderme dahi yok. karakterler pizza bile yemediler film boyunca. “licorice pizza” aslında 70’ler ve 80’lerde güney kaliforniya’da faaliyet göstermiş bir müzik mağazası zinciri imiş. bu isim, küçüklüğünden anderson’un aklında hayal meyah kalan bir hatıraymış ve sırf bu yüzden filmine bu ismi koymayı tercih etmiş. (kaynak: https://www.thrillist.com/…zza-film-title-explained)

filmde sean penn’in canlandırdığı jack holden karakteri efsanevi hollywood starı william holden’dan başkası değil. onu bir sinema klasiği olan stalag 17 (1953) filminden hatırlarsınız. filmde alana’nın jack holden ile oynamak üzere seçmelerine katıldığı ve replikleri okunan film ise clint eastwood’un yönettiği breezy (1973) filmi. bu filmde yaşlı bir adamla genç bir kızın aşkı anlatılırken; “licorice pizza” filminde ise bildiğiniz üzere alana, gary’den 10 yaş (hatta 13 de olabilir çünkü filmin bir sahnesinde 28 yaşında olduğunu ağzından kaçırıyor) daha büyüktür.


filmdeki en komik karakter olan ve bradley cooper tarafından canlandırılan jon peters da gerçek bir karakter. kendisi filmin geçtiği dönemlerde gerçekten de barbara streisand ile görüşüyormuş. sevgili olup olmadıkları konusunda ise bir bilgi bulamadım. birbirlerini tanıdıkları kesin zira streisand’in başrolünde yer aldığı a star is born (1976) filminin de yapımcısı aynı zamanda. çok ilginçtir ki bradley cooper 2018 yılında bu filmi yeniden çekti. yönetmenliğini yapmakla da kalmadı hem yapımcısı hem de lady gaga ile birlikte başrolü de paylaştı.

bu arada filmde leonardo dicaprio’nun babası george dicaprio’nun da ufak bir rolü var. kendisini gary’ye sulu yatağı anlatan satıcı rolünde kısa süreliğine görüyoruz.


1973 yılında az çok bilirsiniz, büyük bir petrol krizi yaşanmıştı

petrol ihraç eden arap ülkeleri, 1973 arap–israil savaşı’nda israil’i destekleyen amerika’yı cezalandırmak için petrol ihracatını durdurarak başta amerika olmak üzere diğer ülkelerde arz sıkıntısına ve petrol fiyatlarında artışa yol açtılar. film de tam olarak bu dönemde geçiyor ve yaşanan benzin sıkıntısını jon peters karakteriyle birlikte çok keyifli bir şekilde anlatıyor. bu arada alana’nın kamyonet kullandığı sahnelerde dublör kullanılmamış. tüm sürüşü kendisi gerçekleştirmiş. bunu da belirtmeden geçmeyeyim.

anderson, şaheseri olan there will be blood (2007) filminde petrol sanayisinin amerika’da doğuşunu ve güney kaliforniya petrol şirketinin de kuruluşunu anlatmıştı. bu filminde ise 1973 yılında yaşanan petrol krizine ve bu krizin etkilerine yer veriyor.

filmde ayrıca 1972 yapımı meşhur erotik film deep throat’a da gönderme yapılıyor. gary gazeteye bakarken gözü bu filmin ilanına takılıyor ve pis pis sırıtarak o sırada ona bir şeyler anlatmakta olan alana’ya bakıyor.