EDEBİYAT 27 Ağustos 2024
16b OKUNMA     163 PAYLAŞIM

Orhan Veli'nin Bayağı Bayağı Rögar Boşluğuna Düşüp Öldüğü Gece Neler Yaşandı?

Orhan Veli'nin yalnızca 36 yaşında bu dünyadan, hem de böyle bir sebeple göçüp gitmesi hala garip geliyor. Bunun detaylarına inelim biraz...

orhan veli'nin genç yaşta trajik bir şekilde hayata veda edişinin hikayesi, sadece bir şairin değil, bir dönemin de özeti gibidir.

1946 yılıydı, ankara lisesi'nden orhan veli'nin yakın dostu şinasi beray, babasından kalan evin alt katındaki ahırı temizleyip bir meyhaneye dönüştürdü. ahırdan bozma olduğu için adını "üç nal meyhanesi" koydu. kapısına ise, tıpkı eski kovboy filmlerindeki gibi kanatlı bir kapı ekledi. bu mekan, zamanla edebiyat dünyasının büyük isimlerini ağırlamaya başladı. orhan veli, cahit sıtkı tarancı, melih cevdet anday, sabahattin eyüboğlu, can yücel gibi isimler, üç nal meyhanesi'nin müdavimleri arasında yer aldı.

bir gün, karikatürist ratip tahir burak, veresiye defterine bir karikatür çizdi ve üzerine şu satırları ekledi: "iş, dördüncü nalla bir ata kaldı, bir de meydana…" orhan veli bu yazıyı görür görmez altına, "üç nal'a gelen, dört nala gider" diyerek cevap verdi.


ancak, hayat orhan veli'ye pek de cömert davranmadı

ceketi olmadığı için gömlekle dolaşan, türk şiirini kökünden sarsan, genç yaşta büyük bir şöhrete kavuşan bu şairin hayatı, bir meyhanede son bulacaktı. 10 kasım 1950 akşamı, üç nal meyhanesi'nden çıktıktan sonra belediyenin kazdığı bir çukura düştü. başta önemsiz gördü, kalkıp istanbul'a gitti. 14 kasım günü, bir arkadaşıyla öğle yemeği yerken fenalaştı. cerrahpaşa hastanesi'nde alkol zehirlenmesi teşhisiyle tedavi altına alındı. ancak o gece, henüz 36 yaşındayken hayata veda etti.

gazeteler, ölüm nedenini alkol zehirlenmesi olarak yazdı. fakat istanbul savcı yardımcısı cahit türesel, bu ölümü şüpheli buldu ve otopsi yaptırdı. sonuç, orhan veli'nin düşmeye bağlı beyin kanaması nedeniyle öldüğünü ortaya koydu. cebinden çıkan son hatırası ise bir şiirdi:

"istanbul'dan ayva da gelir, nar gelir.
döndüm baktım bir edalı yar gelir,
gelir desen dar gelir,
günaşırı alacaklılar gelir.
anam, anam dayanamam,
bu iş bana zor gelir."

orhan veli, rumeli hisarı'ndaki aşiyan mezarlığı'na defnedildi. mezarının yapılması için bir yardım kampanyası düzenlendi ve projeyi "hayatımın en acı projesi" olarak nitelendiren abidin dino çizdi.

orhan veli, sadece türk şiirinin değil, yaşadığı dönemin de hüzünlü bir sembolü olarak aramızdan ayrıldı. bu hikaye, onun hem trajik hem de anlam dolu yaşamının bir özeti olarak hafızalarda yer etti.

kaynak: semih hasançebi/mor taka sanat