BİLİM 15 Haziran 2016
65,2b OKUNMA     1217 PAYLAŞIM

Oda Sıcaklığında Demir ve Metal Maddeler Neden Daha Soğuk Olur?

Aslında sürekli yaşadığımız olayın bilimsel sebebini Sözlük yazarı ''no frost'' açıklamış.
iStock.com

aslında öyle birşey yok. sadece size öyle geliyor. yani bir ortamdaki maddeler bir süre sonra eşit yada eşit olmaya çok yakın sıcaklığa erişirler. demir, tahta, kitap vs. hepsi hemen hemen aynı sıcaklığa sahip olurlar.

bütün olay ısı alışverişi hızında. demiri tuttuğunuz zaman, çok daha yoğun olduğu için tahta vb. maddelerden çok daha hızlı bir şekilde ısı emerler elinizden. diyelim ki 25 derece bir ortamdasınız vücudunuz 37 derece civarı, demiri tutarsanız termodinamik yasaları gereğince elinizden ısı emmeye başlar, ama daha az yoğun maddelerden çok daha hızlı ve güçlü bir şekilde yapar bunu. tahta vb. maddeler yeterince yoğun olmadıkları için çok fazla ısı ememezler sizden ve bu yüzden soğuk hissetmezsiniz.

aynı şey tabi ki yüksek sıcaklık ile de ilgili. fırında 300 derecede pişirdiğiniz keki çıkarırken tepsiye dokunursanız eliniz yanar, hatta su bile toplayabilir. ancak aynı ortamdan çıkardığınız keke dokunsanız eliniz çok fazla yanmaz değil mi? yani evet çok rahat olmayabilir ama demir tepsiyle kıyaslanmayacak kadar düşüktür sıcaklığı değil mi? yanlış! hemen hemen aynı sıcaklığı sahiplerdir. ama kek elinize çok fazla ısı aktaramaz çünkü yoğun değildir yeterince.

daha fazlasını öğrenmek ve daha güzel bir anlatımı izlemek için link (ingilizce) veritasium

edit: evet baktim ozkutle de tam olarak rol oynayan sey degilmis. asil onemli olan faktor maddenin isi iletkenligi imis. o da asagi yukari yogunluga bagli diye biliyorum ama bundan da eminim diyemem tam.