BASKETBOL 27 Eylül 2019
25,2b OKUNMA     640 PAYLAŞIM

NBA Oyuncuları, FIBA Turnuvalarında Neden Eskisi Kadar Etkili Olamıyor?

Geride bıraktığımız FIBA Dünya Kupası'nda bu yılın en değerli oyuncusu Giannis Antetokounmpo başta olmak üzere NBA oyuncularının fazla etkili olamadığını gördük. Sebebi ne olabilir?


nba maçları eskisi kadar keyif vermiyor

takımlar kaliteli, oyuncular yetenekli ama maçların gerçekliği yok artık. sosyal medyada bile "normal sezon maçlarını çöpe at" yazan var, halbuki çok değil 10-15 sene önce o maçlar son derece kaliteliydi. 2015'le beraber curry ve arkadaşlarının lige getirdiği tempo ve bu tempoya uyum sağlamak için takımların optimizasyon kastırması normal sezonun canına ot tıkadı. şöyle düşünün, en son merak edilen normal sezon 2015-2016, o da 73-9'luk rekor sezonu. ondan beri merak eden var mı normal sezonu? bu belki sadece kevin durant transferine mal edilebilir ama durant transferi olmasa, harrison barnes takımda kalsa da bu olurdu. takımların o warriors'la başa çıkabilmesi için %110'larını vermeleri lazımdı çünkü. bu %110'u 1.5-2 ayda vermek için birçok normal sezon maçı gözden çıkarılmaya başlandı, bu da ligi bozdu. şimdi takımlar yeniden karıldı ama bu optimizasyon modası bitmeyecek. bu sefer de güçlü takımlarla daha iyi başa çıkmak için optimizasyon yapılacak, sezon sonunda sağlam bir sıralama için yapılacak. bu süreyi 1.5-2 ay yerine 3 aya çıkarma lüksüne sahip oldu takımlar, onun dışında gene aynı senaryoyu izleyeceğiz.


sırf bunlar yüzünden abd milli takımı dünya yedinciliğinde kalmadı mı zaten?

sırf bu optimizasyon, maksimum verim çılgınlığı yüzünden dünya kupası'nda antetokounmpo, jokic gibi isimler paspas olurken mills, scola gibi adamlar parlamadı mı? nba oyuncularının en sükselileri döküldü çünkü takımları o yıldızların en iyi özellikleri üzerine takımı kurarken milli takımda daha komple bir oyun sergilemeleri gerekiyor. ne jokic denver'da savunma kastı, ne gobert jazz'da hücum, ne de antetokounmpo bucks'ta şut. öyle olunca da gobert ve jokic scola karşısında harap oldu. antetokounmpo da, nba'in en değerli oyuncusu olan antetokounmpo da, yunanistan'ın elendiği çekya maçında döküldü. abisi thanasis tam anlamıyla kazma olsa da panathinaikos'ta daha komple bir oyun sergilemek zorunda olduğu için o kader maçında giannis'ten 10 gömlek fazla oynadı mesela. top kaptı, üçlük attı, birebir savunma yaptı olanca kazmalığına rağmen, bir ara yunanistan'a turu getirecek farkı bile sağlamıştı. ve şuna da eminim ki bucks maçlarını izleyen basketbolseverler 1 ay sonra thanasis antetokounmpo için ekşi sözlük'te "torpilli kazma" yazacak. ama mesele thanasis'in torpili falan değil, mesele nba takımlarının artık ellerindeki malzemeyi çok iyi kullanması. o kadar iyi kullanıyorlar ki bu sistemlere maksimum verim sağlayan oyuncular yıldız oluyor artık. bu oyuncular da verim sağladıkları alanlarda çok fazla gelişiyorlar ama her alanda kendilerini geliştirmedikleri için defolarını uluslararası maçlarda görüyoruz. bunun en iyi örneği de 2016 olimpiyatları'ndaki abd-avustralya maçıydı. fenerbahçe'de dünyanın küfrünü yiyen 34'lük david andersen demarcus cousins-draymond green-deandre jordan pota altıyla kedi-fare oyunu oynamıştı o maçta. işin buraya gideceği esasında o maçtan belliymiş.

David Andersen

her şeyi geçtim, ligde artık 3&d diye bir kavram var ve kimse bunu yadırgamıyor

3&D: Three-and-Defense

3&d ne demek ya? üçlük at+savunma yap. bitti. bunu yapıyorsan yaptığın yere bağlı olarak all-star dahi olabiliyorsun. (bkz: klay thompson) böyle saçma sapan şey olur mu ya? bugün ligde 4 defa all-star seçilen bir şutör gard top yönlendiremiyor. bunu 10 sene önce deseniz eminim herkes küfrederdi. dwyane wade'in, vince carter'ın, kobe bryant'ın, brandon roy'un temsil ettiği pozisyonun kaderi bu şu an. buna ek olarak defansta aşırı caydırıcı oldukları gerekçesiyle kontrat alan basketbol fakiri adamlar var şu an. hassan whiteside, deandre jordan gibi adamlar eskiden olsa 12. adam olabilecekken bugün all-star payesi kovalıyor. daha da değinmek istemiyorum bu konuya, nba'in şu an belki de en büyük yarası bu.

Pace and Space'e dair fikir veren bir görsel.

nba zevk vermiyorsa bundan dolayı zevk vermiyor

yıldızlar dahi kendilerini komple hale getirmiyorlar artık. eskiden nba yıldızı dediğin adam avrupa'nın da içinden geçerdi mesela. (bkz: andrei kirilenko) ve işin ilginci kirilenko asla müthiş bir yıldız olmadı, all-star düzeyi ile bir tık altı arasında gidip gelen bir oyuncuydu. nba yıldızları işte o derece üstündüler. ama şimdi o klasmana yakın olan nikola vucevic'e bakıyorsun, kirilenko 5 kat daha iyi oyuncuydu. adam eurobasket 2011'de makedonya'yı pero antic ve vlado ilievski ile avrupa dördüncüsü yapan bo mccalebb kadar bile oynayamıyor milli takımında, nba'de all-star olan adamın minimum ikinci tura sırtlaması lazım halbuki (esasında cedi'ye yüklenilmesinin sebebi de bu).

neyse umuyorum ki bu sezon daha komplike bir basketbol izleriz. umarım dandik geçen dünya kupası'ndan güzel dersler alınmıştır da 1 boyutlu oyuncular yerine daha fazla şey yapabilen ve basketbolu tam anlamıyla oynayabilen isimlerin olduğu bir nba sezonu izleriz.

2019 FIBA Basketbol Dünya Kupası Neden Sönük Geçti?