MÜZİK 28 Temmuz 2022
13,2b OKUNMA     268 PAYLAŞIM

Metal Müzisyenlerinin Iron Maiden ve Metallica Kıyası Hakkında Söylediği Şeyler

Heavy metal grubu Iron Maiden ile thrash metal grubu Metallica ilk bakışta elma ile armut gibi dursa da bugün dinlediğimiz bazı metalcileri nasıl etkilediğini okumak keyifli olabilir. Buyrun.

iron maiden vs metallica

“senin fikrinin ne önemi var vasat herif” denmeyecek bazı müzisyenlerin bu konudaki fikirlerini derledim. tartışılması gereksiz bir konu olduğunun farkındayım, iki grubun da kalplerimizdeki yeri ve müzik dünyasındaki saygınlığı tartışılmaz. ayrıca bir çeşit elma mı armut mu durumu söz konusu... ama amaç eğlenmek ve bu gruplardan etkilenerek müziğe başlamış bir dolu ismin de bu konudaki fikirlerini okumak eğlenceli olur diye düşünüyorum.

aşağıda göreceğiniz cevapların hepsi yıllarca önce ankara’da çıkartılan zor müzik dergisinin elimde olan sayılarından derlenmiştir. çoğu cevap ise 2005-2008 yılları arasından kalma… dolayısıyla güncel açıklamalar yok. daha çok nostaljik bir derleme... röportajlar sırasında maiden'ın yayınlanan son albümü dance of death, bazılarında da a matter of life and death... metallica'nın ise st. anger. bu nedenle sanatçıların bir kısmı metallica'ya tepkili.

ayrıca derginin doğası gereği aşırı popüler isimler yok ama metal müzik hayatınızda önemli yere sahipse fikrini okuyacağınız kişilere fazlasıyla aşinasınızdır. buyrun...

hansi kürsch (blind guardian)

çok zor bir soru. cevabım metallica…mükemmel metal albümleri yaratabildiklerini düşünüyorum. bazı parçalarda başaramamış olabilirler ama bence yine de harikalar. maiden ise en sevdiğim gruplardan biri olmasına rağmen çok yeni şeyler ve gelecek ruhu barındırdıklarını düşünmüyorum. metallica’yı seçmemin bir diğer nedeni insanları şaşırtacak şeylerle gelebilmeleri. master of puppets ve the number of the beast bence aynı seviyede albümler ve metal müzik şaheserleri.

messiah marcolin (candlemass)

benim için her zaman iron maiden daha iyi oldu. eski metallica’yı çok severim, gerçekten çok iyilerdi. bazı yeni parçaları da güzel ama eskiden olduğu kadar iyi değil. kill'em all, ride the lightning, master of puppets klasik albümler. ama artık bunlara yaklaşamıyorlar. maiden’ın yeni albümleri ise eskileri kadar olmasa da güzeller.

raymond herrera (fear factory)

zor bir soru. ikisi de iyi gruplar ama metallica diyeceğim çünkü bendeki etkileri daha fazla.

tchort (carpathian forest)

metallica. büyürken metallica’ya daha yakındım maiden’dan… metallica daha sertti evet ama neden maiden’ın değil de onların hayranı olduğumu bilmiyorum.

benjamin buss (flowing tears)

iron maiden. metallica yı hiçbir zaman sevemedim ama 12 yaşımda bir maiden hayranıydım.

frank harthoorn (gorefest)

metallica… maiden’ı 7th son’a kadar severdim ama o albüm kadar güzel bir şey çıkarmadılar sonradan. sonrası hep inanılmaz uzun ve bayık şarkılardan oluşuyordu, beni kasar ama bir grup olarak onlara hala büyük saygı duyarım. metallica ise herşeyi kuralına göre yapardı. sonra ne halt olduysa oldu ve herşeyi istedikleri gibi yapmaya başladılar. bu iş biraz yürek ister. yaptığın bu tercihin işe yarayıp yaramayacağını bilmezsin. ama ne olursa olsun yaptığın işi enteresan kılacağı kesindir. yaptıkları tercihler de hoşuma gitti benim. buna st. anger da dahil. hatta o albüm de bence yanlış anlaşılan albümlerden birisi.

manuel munoz (the old dead tree)

kimse anne ve babası arasında seçim yapamaz. bu yüzden bunu bana sormayın.

agnete kirkevaag (madder mortem)

metallica. çünkü james hetfield en harika rif yazan kişi ve dünyanın en harika frontman’i. ayrıca and justice for all bende en fazla iz bırakan albümlerden birisi. maiden’ı da severdim. özellikle seventh son dönemini.. ama onları müziğini çok daha sonra keşfettim.

peter iwers (in flames)

iron maiden.

jesse haff (daylightdies)

zor bir seçim. iki grup da yükseldikleri dönemlerde çok iyiydi ve ikisi de gençliğimde beni etkileyen gruplardı. benim için metallica daha ağır basıyor çünkü and justice for all a kadar olan albümler bu müziği dinlemeye başlamamı sağlamıştı. bu bir şeye çok kaliteli bir temelle başlamaya benziyor. metallica ile bu müziği dinlemeye başlayan insanların ileride daha iyi bir müzik zevkine sahip olduklarını düşünüyorum. ama maiden da kutsal bir grup.

kjetil nordhus (green carnation)

galiba ikisinden de lütfen cevabını kabul etmiyorsunuz. iron maiden’ı çok sevmeme rağmen metallica yı tercih ediyorum. iki grubun da zayıf albümleri var ama iki grup da metal tarihinin en iyi albümlerini bize sundular. metallica diyorum çünkü büyürken çoğu zaman onların albümlerinden etkilendim.

christos antoniou (septic flesh)

iron maiden. çünkü elektro gitar öğrenmemi ve çalmamı sağlayan grup onlardı.

kurdt vanderhoof (metal church)

maiden şarkılarını daha çok beğeniyorum. daha rock tabanlı bir müzikleri var. gitarları ve melodileri de daha çok seviyorum.

michael zeissl (evereve)

seçmek zor. maiden 6 kişi metallica 4. demek ki maiden daha büyük. haha! ciddi olmak gerekirse iki grup da sert müzik dünyası için önemli yere sahip. metal dinlemeye maiden ile başlamıştım. dolayısıyla onlara daha yakınım. ama her ne kadar st. anger albümlerini sevmesem de metallica’yı da çok takdir ediyorum. her iki grup da saygı duyulması gereken sanatçılardan ve fantastik müzisyenlerden oluşuyor.

brian eschbach (the black dahlia murder)

metallica, iron maiden’ın hak ettiği popülerliğe sahip.

ian campbell (neuraxis)

ikisi de. metallica amerika’nın iron maiden’ı. maiden avrupa’nın metallica’sı.

jason netherton (misery index)

iron maiden!

colin davis (vile)

ikisi de. ikisinin de benim üzerimdeki yeri devasa. ikisi de aynı derecede önemli benim için.

juva raivio (swallow the sun)

tabii ki iron maiden. maiden ve rush tüm zamanların en büyük grupları bence. onları dinleyerek büyüdüm. maiden’ın fanlarına, fanların da maiden’e sadık kalmasını seviyorum. up the irons!

aleksi munter (swallow the sun)

up the irons! metallica ile hiç ilgilenmedim.

bryan herweg (pelican)

gruptaki diğer elemanlar bunu söylediğim için beni öldürmek isteyebilirler ama bu sorunun cevabı benim için metallica. yeni yaptıkları bokları beğenmiyorum, kastettiğim and justice for all dönemine dek yaptıklarının tümü. ben bu müziği dinleyerek büyüdüm.

joakim karlsson (craft)

maiden! metallica sonradan tamamen saçmaladı. metallica kelimesi "satış zamanı" cümlesinin latincesi gibi…

sam rosenthal (black tape for a blue girl)

ikisi de işe yaramaz. ha ha!

torgeir (elite)

tabii ki metallica. 10 yaşlarımda gerçek bir metallica hayranıydım. üzerinde metallica yazan herşeyi alıyordum. bu and justice for all zamanlarına denk geliyor. load öncesi materyallerini hala seviyorum. ama bugünlerde feci dağıttılar.

barditus (lugubrum)

zor bir soru. ilk metallica albümleri dinlemeye değerdi ama sonra onlar mızmızlanmaya başladılar. ben maiden’ı seçiyorum. vision of the beast ve live in rio dvd’leri dışında arşivimde yer almamalarına rağmen bende daha çok saygı görüyorlar.

midgaars (lugubrum)

bende barditus’un eski maiden kasetleri var. sanırım o bunları unutmuş bile. muhteşem parçalar. metallica’yı şahsen hiç umursamadım.

eric syre (the syre)

iron maiden. piyasada kalıcı bir etki bıraktılar ve seviyenin düştüğü yıllarda bile hep güçlenerek geri geldiler. bu metallica için söyleyemeyeceğimiz bir şey. up the irons!

ensifer (urgehal)

bu iki grupla büyüdüm ama iron maiden’a bağlı kaldım. onlar grubumuzun kurucusunun da en sevdiği grup.

toni lahtinen (silentium)

maiden. beni metal müziğin içine onlar soktular ve 21 yıl sonra bile hala beni etkiliyorlar.

oliver holzwarth (sieges even)

iron maiden çünkü dünyayı değiştiren ilk grup onlardı.

jesper liveröd (burst)

benim için metallica. bu taşa kazınmış bir kural. patrik ve jonas bu soruya maiden derdi ama ben robert ve linus çocukluğumuzdan beri metallica tutkunuyuz. aslında bu konuda kavga bile ediyoruz. metallica sert ve hızlı müziğe başlamamdan sorumlu. süper rifleri, süper şarkıları ve tehlikeli bir keskinlikleri var. maiden’ın ise değerini yıllar sonra anladım. o zamanlar bir tür savaş vardı. iki gruptan birini seçmek zorundaydınız. iron maiden’ın inek tipli bir vokaliste sahip süslü bir grup olduğunu düşünüyordum. metallica’nın ise çok tehlikeli... bugünlerde ne söyleyeceğimi bilemiyorum ama.

emil (persuader)

metallica…. her zaman…

mark kelson (the eternal)

tabii ki iron maiden. european glory ve fear of the dark turnesi gittiğim ikinci konserdi. yani maiden ilk zamanlarda beni etkilemişti. maiden’ı the eternal’ın tur otobüsünde görebilirsin ama metallica’nın garip ve işlevsiz ilişkileri rahatsız edici. maiden ile kimse yarışamaz. up the irons!

henrik olsson (scar symmetry)

iron maiden. çünkü şu anda metallica berbat bir durumdayken onlar hala iyi müzik yapıyorlar. fakat 80’lerde olsak metallica derdim.

kyle johnson (misery signals)

metallica için eller havaya. gruptaki diğer herifler gibi metal müzikle büyümedim ama metallica tarihin en önemli grubudur. en azından bizim tarz şeyler için. üzerimizde çok büyük etkileri var.

markus myllykangas (callisto)

metallica! iron maiden’ı da seviyorum ama metallica o eski günlerdeki büyük “şey”di. metallica şarkılarının maiden’dan daha iyi olduğunu düşünürdüm ve hala öyle düşünüyorum.

ariel björklund (callisto)

metallica. özellikle some kind of monster filmini gördükten sonra onlara saygım arttı. samimi ve dürüst adamlar ayrıca. bugünlerde yaptıkları müzik eskisi gibi olmasa da geçmişte metal üzerinde bıraktıkları etki herkesin malumu.

perttu kivilaakso (apocalyptica)

metallica mı maiden mı sorusuna asla cevap bulamazsınız. iki grup arasında çok fark var. birisi amerikan birisi ingiliz. müzikleri birbirinden farklı. ben iki grubun da hayranıyım. ikisi de harika şarkılar yaptılar.

andy winter (age of silence)

metallica. bunun nedeni ergenlik yıllarımda onlarla aramda bir bağ olmasından dolayı olabilir. uzun süre en sevdiğim grup olarak kaldılar. hiçbir zaman maiden ile ilgilenmedim. nefret etmek gibi değil ama ister inan ister inanma müziklerini pek dinlemedim.

kaynak: zor müzik dergisi çeşitli sayıları.

ekleme: söz konusu gruplara dair eğlencesine best to worst konseptli yazılar yazmıştım. onlar da burada: iron maiden / metallica