ÇİZGİ ROMAN 9 Ağustos 2024
5,4b OKUNMA     149 PAYLAŞIM

Lost'un Yazarlarından Brian K. Vaughan'ın Çizgi Roman Serisi Paper Girls Nasıl Bir Şey?

Saga, Y The Last Man çizgi roman serileri ve tabii ki Lost TV dizisi ile tanınan Brian K. Vaughan'ın Türkçeye de çevrilen, hatta Prime Video tarafından diziye de uyarlanan serisini bir tanıtalım.

(bkz: paper girls/@ceyar k vurdu)

brian k vaughan'un yazıp cliff chiang'ın çizdiği, 2015'te başlayıp 2019'da son bulan 30 sayılık (6 cilt) light çizgi roman serisi.

senaryo (brian k vaughan): 6/10
çizimler (cliff chiang): 5.5/10

12 yaşında 4 kız çocuğunun dünyayı kurtarma adına yaptıkları girl power zaman yolculukları hikayesi. brian k vaughan tarzı aksiyon tabanlı fakat az karakter derinlikli hikaye, 12-18 yaş grubu için biçilmiş kaftan olabilecek hafif bir eser. -yanlış anlaşılma olmasın kesinlikle aşağılama anlamında demiyorum bunu. hedef segment ben değilim. seri bir şekil elime geçince, zebil olmasın diye satmadan önce okuyayım dedim*.-

'1980'lerde küçük bir kasabada geçen 12 yaşındaki çocukların maceraları' temasıyla paper girls'ün, ilk basımından bir-bir buçuk yıl sonra yayınlanacak popüler dizi stranger things'i ne kadar etkilediği anlaşılıyor. bu açıdan baktığımızda paper girls olmasa (her ne kadar başka bir hikaye çizgisi izlese de) dünyayı kasıp kavuran stranger things de olmazdı diyebiliriz.

Uyarı: Bu noktadan sonrası spoiler içerir.


lost'un yazar kadrosunda olan brian k vaughan, bu seriyi de aynı formülle yazmış

- yine hangisinin iyi, hangisinin kötü olduğunu uzun süreler kestiremediğimiz birbiriyle kanlı bıçaklı iki faction (others - dharma initiative) var. - lost'taki henry gale'in we are the good guys lafını bile aynen kullanmış.-

- hikaye aynı lost gibi kaderci bir çizgide ilerliyor. kader devam etsin diye insanlar ölüyor. öleceğini bilen bir ne yaparsa yapsın kaderini değiştiremiyor. - lost'taki charlie maymunu: not penny's boat-

- yine lost'taki john locke gibi işleri allah kitaba bağlayan bir adet insan. üstelik bu seferki kahraman zaman makinesinin mucidi bilim kadınının ta kendisi.

bunlar şimdi aklıma gelenler, örnekler uzar gider. yanlız eser lost'un yanında çok dravdan kalıyor. lost'un ana konusu 'iki faction'ın enerjiyi (hayat enerjisi) ele geçirmek için çatışması ve bunun için adaya düşürdükleri piyonları kullanması' idi ve bu tema inandırıcı bir şekilde işlenmişti. paper girls'de ise iki düşman tarafın çatışma motivasyonları lost'un aksine berbat yazılmış. zaman çizelgesini korumak isteyenler ve çizelgeyi değiştirmek isteyen iki grup var. birinci gruba dümenden de olsa göz atsak da ikinci grubun kim olduğu açıklanmıyor bile, öyle de havada kalan bir çatışma süregelmekte.

ayrıca ana kahraman dörtlünün de ne motivasyonu güçlü, ne de karakterleri derinlikli yazılmış. hikaye o kadar aksiyon tabanlı ki 30 sayı (6 cilt) boyunca karakterler hakkında fazla bir şey öğrenemeden seri bitiyor.

Spoiler'ın sonu.


salağa anlatır gibi birçoğu referansın ismi-kaynağı verilerek yapılan o kadar çok gönderme, o kadar zaman yolculuğu klişesi var ki paper girls bende 'bu ürünü daha önceden 10 kez okumuşum hissi' yarattı. başta da dediğim gibi bu çizgi roman, yaşı gereği kaşarlanmış bilim kurguseverlere değil de, klişelerin klişe olduğunu anlamayacak taze insanlara hitap ediyor. eyyorlamam bu kadar, herkese iyi günler dilerim.

bonus: seride beni etkileyen tek sanatsal kare olmadı... çizer cliff chiang'in duygu ve aksiyonları yeterince hissettirmeyen basit ve temiz çizim tarzı hiç bana göre değil.