EDEBİYAT 25 Ocak 2022
29,6b OKUNMA     408 PAYLAŞIM

Kıyıda Köşede Kalmış, Edebi Değeri Yüksek ve Az Sayfalı Kitaplar

Vakitsizlik veya dermansızlıktan okumaya şu sıralar fırsat bulamıyor ama bir yandan da kitapsız kalmak istemiyorsanız ilaç gibi gelecek 5 kitaplık bir liste.
iStock

1. uykuda sevilen kızlar

nobel edebiyat ödüllü japon yazar yasunari kawabata'nın en önemli kitaplarından biri. başta gabriel garcia marquez olmak üzere pek çok yazarı derinden etkileyen bir konu ve üslubun hakim olduğu bu kısa romanında kawabata, sıra dışı bir genelevde yaşlı bir adamın başından geçenleri psikolojik derinliğiyle ele alıyor.

2. kuzeye göç mevsimi

sudanlı yazar tayep salah'ın ve aynı zamanda afrika edebiyatının başyapıtlarından biri. büyük yazarlara sorularak oluşturulmuş ankette, gelmiş geçmiş en iyi 100 yapıt listesinde görünce merak edip okumuştum bu kitabı. aynı zamanda arap edebiyatının da en önemli romanı sayılır. yıllarca ingiltere'de okuduktan sonra ülkesine geri dönen zeki ve yakışıklı bir adamın gizemli hikayesine odaklanan bu kitabında salah sömürgecilik, geri kalmışlık ve geleneksel değerler üzerinden evrensel mesajlar veriyor.

3. raşomon ve diğer öyküler

japon edebiyatının kilit isimlerinden sayılan akutagawa'nın en önemli öykü kitabı. kitabın kendisinden ziyade akira kurosawa'nın film uyarlamasıyla iyice popüler olan bu kitaptaki öykülerde akutagawa hümanizm, gerçeklik ve insan doğası üstüne düşündürüyor. bu arada kurosawa'nın film uyarlaması aslında bu kitaptaki "raşomon" ve "çalılıklar arasında" adlı iki öykünün birleştirilmesinden geliyor. bu da kurosawa zekası üstüne sağlam bir ipucu veriyor.

4. borges ve ben

yüzyılımızın en önemli yaratıcılarından jorge luis borges'in az bilinen leziz öyküsü. yalnızca bu öyküsü bile onun zekasına ve öyküleme yeteneğine hayran olmak için kafi. bu öyküsünde borges, kendisini bir öykü kahramanı olarak düşler ve parçalar. çocukluğundan, yazarlık sürecinden ve genel itibariyle dünya halinden alaylı bir dille bahseder. sarkastik üslubun zirve eserlerinden biri benim gözümde.

5. düşkaçıran

günümüzün en önemli öykücülerinden biri (bence en iyisi) olan cemil kavukçu'nun gerçekle gerçeküstü arasında gidip gelen öykü kitabı. aslında daha çok kırsal kesimi, kasabaları, "küçük insanları" yapıtlarında işleyen kavukçu, bu kitabında latin amerika diyarlarına yelken açıyor ve çoğunlukla orada rastladığımız büyülü gerçekçi öyküleri dilimizde var ediyor. kanımca öykücülüğümüzün yüz akı kitaplarından biri.