TARİH 24 Eylül 2024
9,5b OKUNMA     97 PAYLAŞIM

İsviçre Bayrağının Sıra Dışı Tarihi: Neden Kare ve Neden Beyaz Haç?

İsviçre bayrağı, dünyada kare şekline sahip iki bayraktan biri ve kökleri Kutsal Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzanıyor.

isviçre, vatikan ile birlikte, dünyada kare şeklinde resmi bayraklara sahip olan iki egemen devlettir. ayrıca, isviçre içerisindeki kantonların bayrakları (eyalet bayrakları) da kare şeklindedirler: 


isviçre bayrağı, aslında bir savaş bayrağı veya sancağıdır. esasında, eski isviçre konfederasyonu (1291–1515) kentsel ve kırsal kantonların çok gevşek bir federasyon devletiydi. her kantonun savaşta taşıdığı kendi savaş sancağı ve bayrakları zaten vardı.

kırmızı kare bir arka planın üzerindeki beyaz haçın kökeni, kutsal roma imparatorluğu'nun askerlerinin, hristiyanlığın koruyucusu olarak misyonunun bir sembolü olan kutsal bir işaret olarak haçı tasvir eden bir bayrak taşıdıkları orta çağ'a dayanır. ayrıca isviçre, buna ek olarak, kan kırmızısı düz bir bayrak da kullanmıştır. şimdi bunu açalım biraz.


orta isviçre'deki schwyz bölgesi, eski isviçre konfederasyonu'nun (uri ve unterwald ile birlikte) üç kurucu üyesinden biridir. daha sonra konfederasyonun tamamına adını verecek olan schwyz, 1240 yılında imparatorluk yetkisini aldı ve 13. yüzyılın ortalarından kalma (beyaz haç olmadan) yukarıda değindiğim kırmızı düz bir bayrak taşıdı.

1289'da schwyz, bohemya'ya karşı bir savaşta habsburg kralı rudolf'u askeri olarak destekledi ve karşılığında kırmızı kare savaş bayrağının sağ üst köşesine kare bir haç eklendi:


konfederasyon, tutarsız üniformalar nedeniyle savaş alanında tanınma konusunda fazlaca sorun yaşıyordu. 1339'daki laupen savaşında, isviçre konfederasyonu birlikleri göğüslerine, sırtlarına, omuzlarına, kollarına, bacaklarına, şapkalarına ve silahlarına çapraz oluşturan beyaz şeritler bağladılar.

daha sonra, 15. yüzyılın ortalarında, beyaz haç konfederasyon'un tüm kantonlarının bayraklarına entegre edildi. başlangıçta, haç iskandinav bayraklarındaki gibi bayrağın kenarına kadar uzanıyordu:


ulusal bir sancak olarak , ilk olarak napolyon savaşları sırasında 1841'den itibaren tüm kanton birliklerinin alay bayrağı olarak kullanılmıştır. federal arması, 1815'te restore edilen konfederasyon için bir arma kalkanında beyaz zeminli kırmızı isviçre haçı olarak tanımlanmıştır . mevcut tasarım, boyutları resmi olarak belirlenene kadar 1889'a kadar beş kareden oluşan bir haçla birlikte kullanılmıştır (haçın şu anda, kolları eşkenardır ve uzunluk/genişlik oranı 7:6'dır. haçın alana göre boyutu 2017'de 5:8 olarak tekrar belirlenmiştir).


özetle, isviçre haçı, kökleri alman "kutsal roma imparatorluğu"nun (diğer adıyla reichssturmfahne, 13. yüzyıl) savaş bayrağına dayanan bir güç nişanından başka bir şey değildir. aslında isviçreliler bu dönemde burgonyalılarla daha yakın bağlara sahiptiler ama almanlarla ittifaktalardı. bu olmasaydı, bugün isviçre bayrağı "+" yerine "x" (diğer adıyla st. andrew's cross) olması muhtemeldi.

1864 yılında birinci cenevre konvansiyonu sonunda imzalanan cenevre sözleşmesi, tüm tıbbi tesislerin ve ambulansların düşman ateşinden korunmasını ve bunların tanınmasını sağlamak için evrensel bir sembolün oluşturulmasına karar verdi, bu vesile ile de kızılhaç kuruldu. isviçre, uluslararası alanda, çoğu çatışmada tarafsız bir ülke olması da sebebiyle kızılhaç'ı kuran ülke olmuştu. tarafsızlık için uluslararası sembol olarak kullanılması açısından da isviçre bayrağının renklerinin ters şekliyle, yani beyaz zemin üzerine kırmızı bir "+" ile kızılhaç bayrağı da tanımlanmış oldu:

not: fransızların 1798'de isviçre topraklarını işgal etmesinden ve ardından konfederasyon'un çökmesinden sonra , yeni ilan edilen helvetic cumhuriyeti yetkilileri tüm eski bayraklara el koydu ve bunları yeşil-kırmızı-sarı üç renkli bayraklarla değiştirdi. 

1814'te konfederasyon mührü için kırmızı alanda beyaz haçı yeniden tanıttı. 1815'te federal bir anayasa komisyonu, "eski isviçre'nin alan işareti"ne dayalı bir konfederasyon mührünün benimsenmesini önerisini kabul etti.