İNTERNET 2 Ekim 2017
46,2b OKUNMA     922 PAYLAŞIM

İnternette Gerçek Kimliğini Gizlemek İsteyenlerin Sığındığı Liman: Anonimliğin Kuralları

İnternette herkes, her şeyi kendi kimliğiyle yazmak istemeyebiliyor. Çeşitli sebeplerle anonim olmayı seçen milyonlarca kullanıcı var internet dünyasında ancak bu olayın da belli başlı kuralları var.


1. gerçek kimlik açığa çıktığında bir daha geri gizlenemez.


2. kimliğini senden başka bir kişi daha biliyorsa ne kadar güvenilir olurlarsa olsunlar artık anonim değilsin.


3. gerçek kimliğin çok ücra bir mecrada sadece 1 saniyeliğine görünüp sonra kaybolmuşsa bile artık anonim değilsin.


4. kimliğini herhangi bir şekilde gerçek kimliğinle eşleştirirsen artık anonim değilsin (örn: anonim hesap için kayıt olurken gerçek e-mail adresini kullanmak)


5. kimliğini başka bir anonim kimliğinle eşleştirirsen öbürünün anonimliği bittiği anda bunun da anonimliği bittiğinden anonim değilsin (örn: anonim hesap için kullanılan anonim email hesabına gerçek ip adresinden giriş yapmak)


6. ürettiğin içerik yargıya intikal ettiyse, tamamen masum olsan bile, proxy'ler, vpn'ler arkasından girsen bile, lahey sözleşmelerini imzalamamış bir ülkede yaşamadığın sürece artık anonim değilsin. (tor kullanmak belki istisna olabilir, belki).


7. gerçek kimliğinle ürettiğin her bilgi anonimliğinin aleyhinedir.


elbette anonimliğin kaybı kimliğin tüm kamuoyunca bilinmesi ya da illa ki mağduriyet anlamına gelmiyor. mesela anonim anonim takıldığını zanneden çoğu insan aslında "gözlerden uzak" denebilecek bir seviyede anonimliğe sahip. en ufak göze batan hareketlerinde kimlikleri kolayca açığa çıkabiliyor, teşhir olabiliyorlar. 

kısaca çoğu kullanıcı anonimliği beceremiyor, anonim olduğunu zannedip başını derde sokabiliyor. sadece takma isimleri var diye kafaları rahat. ip adresi, isp'ler, yargı, emniyet, zararlı yazılımlar, zombi bilgisayarlar vs bunların çalışma şekillerini ve kimliği nasıl açık edebileceklerini bilmiyorlar.