İnsanlığın Gelecekteki Umudu Mars'ın Dünya ile Benzer Özellikleri
dünya ve mars’ın çok fazla ortak noktası var. mars ile dünya benzer bir araziye sahip olsa da mars, yaşamı desteklemek için gerekli olan önemli miktarda su, oksijen ve atmosfer basıncından yoksun. gezegenimize kıyasla mars, daha az kütleye ve daha küçük bir boyuta sahip. mars’ı çorak bir arazi olarak görsek de dünya ile benzerliklerinden dolayı bilim insanları , bir gün mars'ta yaşamın mümkün olacağına inanıyor.
dört mevsim
dünya gibi mars’ta da dört mevsim yaşanmakta. her mevsimi üç ay süren dünya'nın aksine, mars'ta mevsimler daha uzun. mars’ın güneş çevresindeki bir turu, bizde olduğunun aksine 365 gün değil, 687 dünya günü sürer. yani, bir mars yılı neredeyse iki dünya yılına denktir.
aurora
aurora, kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. renkli aurora ışıkları sadece dünya'ya özgün bir şey değil. koşullar uygunsa, herhangi bir gezegende de bir aurora ortaya çıkabilir. mesela mars bu gezegenlerden biridir ve kendi aurorasına sahiptir.
günler
bir gün, bir gezegenin kendi ekseni üzerinde ne kadar sürede döndüğüne göre belirlenir.dünyada, bir gün 24 saattir. mars’ta ise bir gün 24 saat 40 dakika sürmektedir.
su
2008'de, nasa’nın mars keşif gezegeni (mro) su akışı keşfetti. bu su sadece yaz aylarında sıvı haldedir, kış boyunca donuk haldedir. mars'ın yaz mevsimi, dünya'nın yaz mevsiminden çok daha soğuk geçer. mars’ta bulunan su dünyaya oranla çok daha tuzludur.
buzullar
dünya'da olduğu gibi, mars'taki kuzey ve güney kutupları buzullarla kaplıdır. bununla birlikte, kuzey ve güney yarımkürelere ek olarak mars'ın merkezi enlemlerinde de buzul kemerleri vardır.bu buzullar daha önceleri kalın bir toz tabakasının altında gizlenmiş olmaları nedeniyle daha önce fark edilemediler.
şelale
nasa’nın mars keşif gezegeni (mro) tarafından çekilen görüntüleri analiz ederek, dünya’daki bir şelaleye benzeyen bir jeolojik harikanın varlığı keşfedildi. ancak mars şelalesi erimiş lavlarla doludur.
yaşanabilir gezegen mars
güneş sistemimizdeki gezegenler, karasal gezegenler veya gaz lavları olarak sınıflandırılır. karasal gezegenlerin kayalık bir yüzeyi vardır. gazın yoğun olduğu yerlerde, zehirli gazlar yaşama müsade etmez.bu bölgeler katı bir yüzeyden yoksundur. aynı durum, jüpiter, satürn, uranüs ve neptün için de geçerlidir.güneş sistemindeki gezegenler arasında sadece dünya, yaşamı desteklemekte.
bilim insanlarının tahminlerine göre mars yaşamı bir ihtimal destekleyebilse de, tamamen misafirperver olacak gibi görünmüyor. hayatta kalabilmek için özel ekipmanlara ve tesislere ihtiyacımız olacak. orada insan kolonizasyonu üzerine çalışan bilim insanları, mars ve güneş arasına manyetik bir jeneratör yerleştirerek yapay bir manyetik alan oluşturulmasını önerdiler.bu, mars'ı atmosferi tüketen güneş rüzgarından korumak için manyetik bir alan yaratacaktır.
güneş rüzgarı gittiğinde, mars üzerindeki atmosfer basıncı artacaktır. bununla beraber, bu durum sıcaklığın artmasına ve kutup bölgelerindeki buzun erimesine neden olacaktır.
karbondioksit salınacak, suyun akmasına neden olacak bir sera etkisi başlatacaktır. plan iddialı görünse de, henüz manyetik alanı yaratacak teknolojiye sahip değiliz.