I. Dünya Savaşı'nda Alman Eri Olan Hitler'i Vurmadığı İddia Edilen İngiliz Asker: Henry Tandey
Klasik efsane şu şekilde
henry tandey, 1. dünya savaşı'nın en prestijli ingiliz eriydi.
28 eylül 1918'de savaş devam ederken, bir fransız kasabası olan marcoing yakınlarında mevzilenmiş olan henry'nin atış alanına bir alman askeri giriyor. asker belirgin şekilde yaralı ve o kadar bitkin ki silahını doğrultmaya bile yeltenmiyor. bunu farkeden henry ateş etmemeye karar veriyor. alman askeri henry'nin silahını indirdiğini görüyor ve ona başını eğerek teşekkür ettikten sonra uzaklaşıyor.
henry'nin o gün ateş etmemeye karar verdiği alman askeri adolf hitler.
o zaman birbirlerini hakkında hiçbir fikirleri yok fakat ilerleyen yıllarda gazetelerdeki fotoğraflarından birbirlerini tanıyorlar. henry bir savaş kahramanı olduğu için ingiliz gazeteleri onun hakkında birçok haber yapıyor. o günden sonra bir daha karşı karşıya gelmiyorlar tabi.
Ancak bunu yalanlayanlar da var
david johnson'in kitabına göre, tandey öldürmediği yaralı askerin kim olduğunu bilmiyor ve hitler olduğunu da iddia etmiyor. fakat hitler'in bu tip "seçilmiş kişi" fantezisi dolayısıyla o yaralı askerin kendisi olduğunu daha sonradan iddia ediyor. araştırmaya göre de tarihler uymuyor. o tarihlerde hitler'in baska yerde olduğundan bahsediliyor.
David K. Johnson: 2003'ten beri Güney Florida Üniversitesi'nde öğretmenlik yapan Amerikalı bir tarihçi ve yazar.
Sert bir şekilde yalanlayanlar da
henry tandey hiçbir tarihi kayıt olmamasına rağmen, "hitler'i öldürebilecekken öldürmeyip affetmiş adam" olarak anılmış bir ingiliz kahramanı. bir süre sonra kendisi bile hitler tarafından kurgulanan bu saçma yalana inanmış olmalı. hitler, seçilmiş kişi olma fantezisine öylesine bağlıydı ki, henry tandey için yapılan yaralı adam portresinin bir kopyasını almış, bu konuyla ilgili tüm haberleri itina ile takip etmiştir. hatta zavallı tandey'nin bulunduğu muhit bombalanmış, adeta adama "sen misin merhamet gösteren" dersi vermeye çalışmışlar.
halbuki tandey her kimi affettiyse bu kişi hitler olamazdı. tarihî kayıtlar bu durumun tam aksini göstermektedir. tandey o vakitler cepheden ayrılırken, hitler çoktan almanya'ya dönmüş idi.
bu tür hikâyelerin merhamet kavramı ile sorunu olan kişiler tarafından sahiplenilmesi ve günümüzde bile tevafuk kavramına açlığı yansıtması bakımından önemli görüyorum. hayat öyle uhrevi hikâyelerle dolu değil. hayat işte hayat.