SİNEMA 23 Temmuz 2024
12b OKUNMA     293 PAYLAŞIM

Harry Potter Dünyasının Kamera Arkasını Görebileceğiniz Türkçe Altyazılı Belgesel Videoları

Zamanında, sadece Harry Potter serisinin ülkemizde yayınlanmayan özel box setlerine eklenen kamera arkası belgesellerini Sözlük yazarı "snidget", özenli bir şekilde paylaşmış. Buyrun.

siz de bir harry potter sever misiniz? hatta iyiden iyiye bir potterhead misiniz? serinin kitaplarını hâlâ açıp açıp okuyanlardan, "çoluk çocuk eğlencesi bunlar" diye küçümseyenlere inat ilk filmin yayınlanışının üzerinden tam 23 yıl geçmiş olmasına rağmen bütün seriyi her yıl bir kere daha baştan sona izlemeden duramayanlardan mısınız? gerçek hayattaki dertler, sıkıntılar boğacak gibi olduğunda ferah bir nefes almak ve kendisini "yuvasında" hissetmek için hogwarts'a geri dönmeye ihtiyaç duyanlardan mısınız? severus snape sevgisinden geceleri gizlice ağlayanlardan biri de siz misiniz? son yıllarda yazar j. k. rowling'e belki çok kızıyor olmanıza rağmen yine de yarattığı dünyaya ve yazarlığına hayran olmadan edemeyenlerden misiniz? bu çıldırtan yaz sıcaklarında evden dışarıya adım bile atamazken ve dört duvar arasında sıkıntıdan patlarken bir yardım eli, çölde engin bir vaha arayanlardan mısınız?

o zaman toplanın ve asalarınızı hazırlayın çünkü türkiye'de ilk defa olarak paylaşılacak olan hazine değerindeki devasa bir içerikle hogwarts'a tekrar ama bu sefer bütün ekiple birlikte kamera arkasında yolculuk yapacaksınız.

creating the world of harry potter (harry potter'ın dünyasını yaratmak) belgesel serisiyle. üstelik tamamı full hd görüntü kalitesi ve türkçe altyazı desteğiyle yalnız başlamadan önce biraz ön bilgi şart :

hatırlayanlar mutlaka olacaktır, 2009-2012 yılları arasında, harry potter filmlerinin 6. ve 7. bölümlerinin yayınlandığı, yani artık final yolculuğunun başladığı sıralarda, yapımcı şirket warner bros. birbirinden göz kamaştırıcı tasarımlara ve içeriklere sahip harry potter ultimate edition dvd/blu-ray setlerini bütün dünyada yayınlamaya başlamıştı. ancak tıpkı the lord of the rings (yüzüklerin efendisi) üçlemesinin efsanevi extended edition (genişletilmiş versiyon) dvd/blu-ray setlerinde olduğu gibi türkiye'de oldukça fazla seveni ve takip edeni olmasına rağmen harry potter serisinin filmlerini ev sineması için yayınlayan tiglon şirketi tam bir koleksiyoncu ürünü olan bu ultimate edition setlerini türkiye'de asla piyasaya çıkartmamıştı. belki de film cd'lerine ek olarak içinden resimli kitapçıklar, karakter kartları, yanarlı dönerli lenticular lensler (dış bükey mercekli, hareket ettirdikçe üstündeki görsel değişen malzemeler) çıkan böyle şık setlerin türkiye pazarı için çok pahalı olacağını ve satılmayacağını düşünmüşlerdi. bizimse harry potter severler olarak boyunlarımız bükük, gözlerimiz bu setlerde kalmıştı.

yüzüklerin efendisi serisinin genişletilmiş versiyon setlerinin aksine bu yeni harry potter setleri asla filmlerin extended versiyonlarını içermedi, zira hp serisinin filmleri için extended edition kurgular hazırlanmadı. ancak ultimate edition setlerini hp fanları için özel yapan şey türkiye'deki standart versiyon dvd setlerinde asla yer almayan, bu yeni setlerde ilk defa seyirci karşısına çıkan çok kapsamlı yapım belgeselleri serisiydi. 8 filmin 8'ine de özel olarak hazırlanan, setlerin her birinde ayrı bir yeni bölümü yayınlanan, prodüksiyonu yaklaşık 11-12 yıl sürmüş olan bu efsanevi serinin çekimlerini her açıdan ayrıntılarıyla ele alan, 8 saatten fazla süren o müthiş belgesel serisi.

ultimate edition setlerine özel olarak bütçe ayırıp yurtdışından satın alanlar haricinde (ki dil engeli nedeniyle çok fazla kişi olduğunu sanmıyorum) türkiye'deki harry potter severler işte şimdi ilk defa ve türkçe altyazılı olarak bu devasa belgesel serisini izleyebilecekler.

kitapların telif haklarının satın alınma sürecinden, efsanevi oyuncu kadrosunun oluşturulduğu ilk günlere, serinin kitap sayfalarından beyaz perdeye nasıl ve neler göz önüne alınarak aktarıldığına, karakterlerin ve yaratıkların görünüşlerinin nasıl tasarlandığına, görsel efektlerin nasıl yapıldığına, serinin meşhur müziklerinin nasıl bestelendiğine ve orkestralar tarafından nasıl kaydedildiğine, çocuk hikayesi gibi başlayan serinin ilerledikçe nasıl bir "evrim" geçirip olgunlaştığına, çekimlere ilk başladıklarında küçücük çocuklar olan ana üçlü ve diğer arkadaşlarının on yıl boyunca nasıl setlerde büyüyüp serpildiğine, ilk filmin ilk çekim günü ve son filmin son çekim gününe varana kadar görüp görebileceğiniz, bulup bulabileceğiniz en kapsamlı, en büyük harry potter kamera arkası belgeseli. adı üstünde : "ultimate edition (nihai versiyon)"...

yazar j. k. rowling, yapımcı david heyman, senaristler steve kloves ve michael goldenberg, yönetmenler chris columbus, alfonso cuaron, mike newell, david yates, oscar ödüllü yapım tasarımcısı stuart craig, oscar ödüllü besteci john williams ile kendisinden sonra gelen patrick doyle ve nicholas hooper (son iki filmin bestecisi alexandre desplat ve müzikleri maalesef bu belgesel serisindeki tek eksik), en küçüğünden en büyüğüne kadar bütün oyuncu kadrosu ve teknik ekip bu belgesel dizisinde harry potter efsanesinin nasıl yaratıldığına dair ne var ne yoksa paylaşıyorlar.

o zaman hadi lafı daha fazla uzatmadan belgeselin hepsini paylaşayım. soğuk içeceklerinizi alın, meyvenizi sebzenizi atıştırmalıklarınızı hazırlayın, klimanızı açın, ayaklarınızı uzatın, türkçe altyazıları ayarlayın ve bu defa filmlerin kendilerini değil, on yıla yayılan epik yolculuğunu doya doya izleyin.

creating the world of harry potter - harry potter'ın dünyasını yaratmak:

introduction by daniel radcliffe - daniel radcliffe'ten açılış (1 dakika 54 saniye)


part 1: the magic begins - sihir başlıyor (1 saat 02 dakika)


part 2: characters - karakterler (1 saat 20 dakika)


part 3: creatures - yaratıklar (1 saat 3 dakika)


part 4: sound & music - ses & müzik (54 dakika)


part 5: evolution - evrim (57 dakika)


part 6: magical effects - sihirli efektler (1 saat 4 dakika)


part 7: story - hikaye (j. k. rowling ve steve kloves ile sohbet - 47 dakika)


part 8: growing up - büyümek (49 dakika)


bitmedi...

harry potter'ın sihrine doyamayanlar ve wizarding world'e (büyücülük dünyası) veda etmeye hiç niyeti olmayanlar, spin-off serisi fantastic beasts'in (fantastik canavarlar) üç filminin de dvd/blu-ray setlerinde yayınlanan bütün yapım belgeselleri ve kamera arkası görüntüleri için de aşağıdan buyursunlar. seriye adını veren canavarların tasarım aşamalarından, 1926-1932 yılları arasındaki new york city, londra, paris, berlin, bhutan şehirlerinin ve bu şehirlerde bulunan macusa, the blind pig, fransa sihir bakanlığı, almanya sihir bakanlığı, arcanus sirki, erkstag hapishanesi gibi büyücü mekanlarının nasıl en ince ayrıntısına kadar işlenerek inşa edildiğini, newt scamander'in sihirli valizi ve evindeki canavar hastanesinin nasıl yapıldığını bu belgesellerde izleyebilir, büyücülük dünyasının farklı ülkelerdeki farklı köşelerinde büyülü bir yolculuğa çıkabilirsiniz. albus dumbledore ve gellert grindelwald karakterlerinin bu seride anlatılan sırlarla dolu muhteşem hikayelerini de bu sırada tekrar keşfedip hatırlayabilirsiniz. yine hepsi hd görüntü kalitesinde ve yine hepsinde türkçe altyazı desteği var:

fantastik canavarlar nelerdir nerede bulunurlar (kamera arkası belgeselleri)

fantastik canavarlar - grindelwald'ın suçları (kamera arkası belgeselleri)

fantastik canavarlar - dumbledore'un sırları (kamera arkası belgeselleri)

bu yaz sihir ve büyünün yazı olsun. o halde; accio wizarding world!