SANAT 26 Kasım 2019
20,4b OKUNMA     579 PAYLAŞIM

Görünmeyen ve İstendiğinde Tekrar Görünür Hale Gelen Mürekkep Yazısı Tarifi

Kendi kendinize eğlenebileceğiniz bir deney.
iStock

kaybolan mürekkep, havaya maruz kaldığında renkliden renksiz bir çözeltiye dönen su bazlı bir asit baz göstergesidir (ph göstergesi). mürekkep için en yaygın ph göstergeleri, timolftalein (mavi) veya fenolftaleindir (kırmızı veya pembe). şöyle çalışır; mürekkep, gözenekli bir malzemeyle etkileşime girdiğinde içindeki su, karbonik asit oluşturmak üzere havadaki karbondioksit ile reaksiyona girer. karbonik asit daha sonra nötrleştirme reaksiyonunda sodyum karbonat oluşturmak için sodyum hidroksit ile reaksiyona girer. tabanın nötrleştirilmesi göstergenin renk değiştirmesine neden olur ve mürekkep kaybolur. asıl olayımız kaybolduktan sonra istediğimiz zaman onu tekrar görünür yapmak ve bunu yapacağız.

malzemelerimiz

- olmazsa olmazımız, indikatörümüz. mavi mürekkep için 0.10 g timolftalein veya kırmızı mürekkep için fenolftalein (çay kaşığının 20'de 1'i kadar). mürekkebimiz hangi renk olsun istiyorsak onu kullanacağız. mürekkebimiz mavi olsun. yani timolftaleine ihtiyacımız var. internette rahatlıkla bulabilirsiniz.
- 10 ml etil alkol (2 çay kaşığı)
- 90 ml su
- 20 damla 3m sodyum hidroksit çözeltisi. yarım su bardağı suda, 1 yemek kaşığı sodyum hidroksiti karıştırarak 3m sodyum hidroksit elde edebilirsiniz. sodyum hidroksiti internette kolaylıkla bulabilirsiniz.

yapılışı

- etil alkol ile timolftaleini karıştırıyoruz.
- oluşan karışımı 90 ml su içinde karıştırıyoruz. süte benzer bir karışım elde edeceğiz.
- damla damla 3m sodyum hidroksiti eklemeye başlıyoruz. 20 damla demiştik ama görüntü koyu mavi olana kadar birkaç damla fazla veya eksik damlatabilirsiniz. kaybolan mürekkebimiz hazır.

mürekkebi bir kumaşa uygulayarak test edin (pamuklu tişört malzemesi veya bir masa örtüsü olabilir). kağıt, hava ile daha az etkileşime girer, bu yüzden kağıda uygularsanız renk değiştirme reaksiyonu biraz zaman alır. kim takar ki zamanı?
birkaç saniye içinde mürekkep kaybolacaktır. çözeltimizin ph'ı 10-11'dir, ancak havaya maruz kaldıktan sonra 5-6'ya düşer. bir süre sonra nemli nokta kurur.

sıra geldi tekrar görünür hale getirmeye

amonyak ile nemlendirilmiş bir pamukla mürekkebin olduğu yeri fırçalarsanız mürekkep geri dönecektir. tekrar görünmez hale getirmek isterseniz, sirke ile nemlendirilmiş bir pamuğu mürekkebe uygular ve birkaç defa üzerine hafif üflerseniz geri kaybolacaktır. testi yaptıktan sonra mürekkebi kaleminize doldurabilirsiniz.

Özellikle Suçluları ve Kişilik Bozukluklarını Ortaya Çıkaran Psikolojik Test: Rorschach Mürekkep Testi