BİLİM 21 Nisan 2017
173b OKUNMA     972 PAYLAŞIM

Gerçekten Hidrojen ve Oksijeni Karıştırarak Su Elde Edip İçebilir miyiz?

Lise kimya derslerinde sınıfta mutlaka muhabbet konusu olmuştur bu soru. Hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan hayati içeceğimiz suyu bu yolla elde etme sorunsalının cevabı burada.
iStock.com


Önce yazarlar arasında tartışmalar yaşandı:

hidrojenin sıvı olduğu -253c'de ve oksijen -218.79c'de katı hale geldiğinden karıştırıp en fazla snoothie yaparız. benim diyen delikanlı o soğukta ve basınçta lütfen bunu karıştırsın ki ben ebeminkini göreyim.

hadi diyelim oda sıcaklığında ve gaz. aaaaa nefes aldım. ebeminkini göremedim.

ama dersen ki sadece h2o'dan oluşan saf suyu içiyorum, benim mal kardeşim, ebeninki karşında. ıçtigin saf su mineral barındırmadığı için, mineral barındıran hücrelerine akın edecek, hacmi kaldıramayan hücrelerin patlayacak.

o değil de bu bahsettiğin 2 hidrojen atomunun 1 oksijen atomuna 120 derecelik açı ile bağlandığı zamazingoyu rakı denen şeye 1/1 oranında katıyorsun güzel kardeşim, fişek gibi oluyosun, hayatta kalmak için opsiyonel bi olay o da.

120 derece değil o bir kere. 104,5 derece . oksijenin bağ yapmayan elektronlarının itimiyle açı biraz daralmıştır. bu bir.

ikincisi elementler bileşik oluştururken, kimyasal özelliklerini yitirirler. misal, tuzu oluşturan sodyum ve klor elementlerini ele alalım. sodyum suyla şiddetli tepkimeye giren bir metal. klor ise zehirli bir gaz. ancak uygun koşullarda kimyasal tepkimeye girdiklerinde sodyum klorürü yani yemek tuzunu oluştururlar. yemek tuzu, iyonları bakımından insan vücudunda hayati öneme sahiptir.

son olarak 2 birim hacim su eldesi için 2 birim hacim hidrojen gazı ile , 1 birim hacim oksijen gazı tepkimeye girmelidir. öyle "3'e 5 katam, 8 yapam" yok yavrucuğum.

yarın velini çağır, dersine de iyice asıl. yoksa kimyadan geçemezsin, e mi evladım!

Sonra kesin sonuç geldi:

yarımşar litre hidrojen ve oksijenin sıvı fazda bulunabildiği ortamda bulunuyorsanız, karışımı içmekten daha büyük dertleriniz olacaktır, bundan emin olabilirsiniz.

oksijenin 1 atm basınç altında sıvı fazda bulunabildiği sıcaklıklar -218 ile -182 santigrat arasında.

hidrojen'in sıvı fazda bulunabilmesi içinse -252 santigrattan daha düşük sıcaklık gerekiyor.

ikisinin de sıvı fazda bir arada bulunabileceği bir ortam pek mümkün değil sanırım.

veya tabi insan vücudunu saniyeler içerisinde parçalayacak basınçlara çıkarırsanız ortamı, belki yaşamsal fonksiyonları gerçekleştirebilecek bir sıcaklıkta ortam elde edebilirsiniz. her şekilde, sıvı hidrojen ile sıvı oksijen karışımı bir sıvıyı içemezsiniz. ki zaten oksijen ve hidrojen molekülleri bir araya geldiklerinde, gibbs serbest enerjisi negatif olduğundan, kendiliğinden su molekülü oluşturmaya başlayacaktır. her mol oksijen molekülü başına 2 mol hidrojen molekülü telef olarak su moleküllerini oluşturacaktır. bu tepkime standart şartlarda çok yavaş gerçekleşmektedir.