YAŞAM 22 Ağustos 2016
45,3b OKUNMA     1233 PAYLAŞIM

Gerçek Mutluluğu Yakalamak İçin Yapılacak Basit Şeyler

Gerçek mutluluk hakkında bunca zaman çokça fikir üretilmiş tartışma konusu olmuştur. Bu da Harvard'dan başka bir araştırma. Sözlük yazarı "essegin onde gideni" paylaşıyor.
iStock.com

hakkında binlerce kitap, tez yazılmış , filmler çekilmiş , konuştuğumuz her konuda ucunun dayandığı tek bir nokta var.
"mutluluk"
peki nedir gerçek mutluluk? sürekli boş gelen bir hayat, yaşadığın her anın biteceği bilmek pahasına keyif almaya çalışmak , farkındalığın arttıkça hayata karşı rahatsızlığının artmasımıdır?

yolun sonuna geldiğinde elinde kalacak hatırlayacakların neler hiç düşündünmü?

1938 yılında harvard üniversitesi'nde başlayan "harvard yetişkin gelişimi çalışması" yaklaşık 75 yıl boyunca 724 erkeğin hayatını yetişkinliğe adım attığından ölümüne kadar izlemiş. bu 724 kişiden 60'ı hala hayatta ve araştırmaya katkı vermeye devam ediyorlar.araştırmaya katılanların 2000 den fazla çocuğu var ve bunlarda incelenmeye devam ediyor.

kısacası bu deney yetişkin hayatı üzerine yapılan en uzun çalışmadır.724 farklı hayat hikayesi , farklı seçimler , mutluluklar , pişmanlıklar , sevinçler ve üzüntüler...hayatın her getirdiği kayıt altına alınmış ve sonunda bu insanlarla konuşarak , geçmişlerine bakarak bir soruya cevap aramışlar ;

"what makes a good life?"(hayatı güzelleştiren şey nedir?)

1980-1999 arası doğanlarla yapılan bir çalışmada bu soruya %80 oranında verilen cevap : "zenginlik"
peki gerçekten zenginlik mi? hayatının son basamağına adım atıp arkana dönüp baktığında neler göreceksin?

75 yıl sonra kasım 2015'te bu çalışmaya ait sonuçlarını bir ted mülakatında araştırmanın 4.nesil yöneticisi robert waldinger açıklamış.araştırmada çıkan 3 basit sonuç var ;

-yakınlarınızla aranızda güçlü bağlar kurun

iStock.com

her iki grupta da eşleri, aileleri, arkadaşları ve içinde yaşadıkları toplum ile ilişkileri incelenmiş bunun sonucunda güçlü bağlar kurabilenlerin daha mutlu,sağlıklı bir hayata sahip olduğu gözlenmiş.

bu kadar kolay iletişim ve sosyal kaos içinde izole olup kendi dünya düzenini kurmak kolay değil tabi.ama imkansızda değil.

-ilişkilerinizde yaşadığınız tatmin

iStock.com

50 yaşına gelenler arasında kimlerin en uzun yaşayacağını tahminlemek için yaptıkları çalışmada, yaşam süresini belirleyen en önemli faktörün kolesterol seviyeleri değil, ilişkilerinde ne kadar tatmin duyduklarını olduğunu tespit etmişler! 80 yaşında en sağlıklı kişilerin, 50 yaşında en tatminkar ilişkilere sahip olanlar olduğu görülmüş.

biz hala 60 yaşında para kavgasında şerefsiz amca dayı peşindeyiz.

-sizi destekleyen bir eşle sağlam bir beraberlik

iStock.com
ilişkiler beyin sağlığınızı da etkiliyor. 50 yaşına kadar sağlam evlilikler veya uzun süreli beraberlikler yaşayanların hafızalarının yaşamayanlara göre daha iyi olduğu görülmüş.

sorun sanırım evlenmekte değil doğru seçimi yapamamakta suçu başkasında aramaya bayılıyoruz değil mi?

çekişmelerin , kavgaların , sorunların hayatını nasıl alıp götürdüğünü yüzüne tokat gibi vuran bir araştırma.cevabı aslında çok basit,muhtemelen sende biliyorsun ama gerçekten umursuyormusun?

robert waldinger'in videonun sonunda söyleyeceği mark twain sözüyle bitireyim.
"hayat öyle kısa ki ; tartışmalara , özür dilemelere , kıskançlıklara , hesap sormalara zaman yok."

izleyin izlettirin