Almanya'da Neden Her Şey Çağ Dışı Şekilde Posta Yoluyla İlerliyor?

Almanya'daki bürokratik işlerin yalnızca posta yoluyla halledilebiliyor olması, özellikle orada yaşayan yabancıları ifrit eden bir durum.
Almanya'da Neden Her Şey Çağ Dışı Şekilde Posta Yoluyla İlerliyor?


dijital dönüşümünü gerçekleştirememiş bir ülkenin yaşadığı bir durumdur bu

çok önemli bir evrak bekliyorsunuzdur. her gün posta kutunuzu kontrol ederseniz. telefon açıp soramazsınız, gerekli işlemler bitince evrakı postaya vereceğiz deyip azarlarlar. yolda bisikletle posta dağıtan postacıları görürsünüz. ama evrak hala gelmemiştir. azar yemeyi kabul ederek evrağın çıkacağı kuruma giderseniz. bi de öğrenirsiniz ki, tek özelliği alman olmak olan 50 yaşındaki memur evrakınızı postaya vermeyi unutmuş.

bi şey yapamazsınız, yine evrakı beklersiniz. 1 ay sonra postanız gelmiştir.

gözlemlerime göre, sebebi alman halkının yeniliklere kapalı, gelenekçi, muhafazakar olmasıdır

bize böyle öğrettiler demek ki en doğrusu bu diye düşünürler ve sorgulamazlar. bakış açıları böyle olunca alışkanlıklarını değiştirmeleri neredeyse imkansızlaşıyor. almanya'da nesiller boyu geleneklerin, kültürlerin, kuralların, alışkanlıkların değiştiğine nadiren şahit olursunuz.

bir almana "bak bunun kolay ve hızlı yolu var. teknoloji gelişti. bu kağıt ve posta işi artık çok eskide kaldı" derseniz evine hırsız girmiş gibi korkar. "yooo o öyle olmaz. güvenilir değil. biz böyle gördük. böyle devam etmeli" der.

bürokraside, resmi işlerde o kadar mantıksız şeylerle, karşılaşırsınız ki... adamlar geçmişten gelen kurallarını, kanunlarını hala devam ettirdikleri için yeni dünya düzeninde paradokslar arasında çıkış yolu bulamayıp kaybolursunuz.

daha iyi anlaşılması için türkiye'den örnek verelim. iş bankası'nda hesabınız var. mobil uygulamasını kullanıyorsunuz. ve yeni telefon aldınız. mobil uygulamayı kullanabilmek için yeni şifreniz adresinize postayla gönderilir. 4-5 gün beklemek zorundasınız...

başka bir örnek. istanbul'da yaşıyordunuz. iş bankası'nda hesabınız vardı. izmir'e taşındınız. izmir'deki iş bankası şubesinde işlem yapamazsınız. hesabı istanbul'dan açmışsınız. orası başka eyalet. oraya gidip halletmeniz lazım cevabını alırsınız. bunların türkiye'de yaşandığını düşünemiyorum bile.

şu rezilliği de "ama datenschutz" (bilgi güvenliği) dize övmeyin bi zahmet ya!

karımdan ayrıldım. mahkemenin yolladığı boşanma davası sonucunu komşumdan öğrendim. neden? çünkü postacı mektubu yanlışlıkla komşumun posta kutusuna atmış. o da isme dikkat etmeden mektubu açıp göz atmış. ne oldu benim datenschutz?

benzer şekilde posta kaybı dolayısıyla vergi ödemesini kaçırıp ceza yediğim, gönderdiğim postanın ulaştırılamaması nedeniyle bankadan kredi çekemediğim de oldu.

ulan 2018 senesinde bu adamlar postada benim göçmen dosyamı (ausländerakte) kaybetti! o dosyaki içinde yedi ceddimin bilgileri, yediğim park cezasına kadar almanya'da yediğim her haltın dökümü var. dosya kayıp, nerede kimin elimde kimse bilmiyor. datenschutz kısmını geçtim, dosyam olmadığı için vatandaşlık işlemlerim 4 yıl sürdü. o da mahkeme kapılarında sürünerek ve bir sürü masraf yaparak mümkün oldu. 

siz bana ne datenschutz'u anlatıyorsunuz ya?