TARİH 25 Ağustos 2023
21,4b OKUNMA     319 PAYLAŞIM

Gemileri Yakmak Deyimini Ortaya Çıkaran Komutan: Tarık bin Ziyad

Gemileri yakmak deyimi ne anlama geliyor ve bu deyim nereden geliyor? İşte gemileri yakmak deyiminin hikayesi.

gemileri yakmak; yaptığı şeyde artık dönüşü olmamak, her şeyi bütün sonuçlarıyla göze almak anlamında kullanılan deyim.

her deyimin kendine özgü bir hikayesi olduğu gibi, gemileri yakmak deyiminin de ilginç bir hikayesi var elbet.

zamanında emevi komutan tarık bin ziyad, ordusuyla birlikte cebelitarık’tan ispanya’ya geçmiş. eh ispanya kralı durur mu, daha büyük orduyla bunların üzerine doğru gelmeye başlamış ya da askerler arasında böyle bir dedikodu almış başını gitmiş, gerçek olduğuna inanılmış. orduya korku salınmış bir kere. tarık bin ziyad da bunun üzerine, ordusunu yüksek bir tepeye çıkarmış, aralarından seçtiği kişilere de geldikleri gemiyi yakmalarını emretmiş. şaşkın askerler ve tarık bin ziyad, koskoca geminin alev alev yanmasını izlemişler hep birlikte.

gemi yanıp kül olduktan sonra, bu deli yürek komutan, askerlerine dönüp; askerlerim, gördüğünüz gibi artık geri dönüşümüz yok, gemileri yaktık, ya gelen ispanya ordusunu yeneceğiz ya da öleceğiz, ona göre savaşın! demiş. sonuç olarak tarık bin ziyad’ın ordusu ispanya kralını yenip endülüs emevi devletinin temellerini atmışlar.

gün içinde kullandığım deyimlerin hikayesini okumak, araştırmak hoşuma gidiyor bu da etkilendiğim hikayelerden biridir.

insanın hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan, gerekirse ölümü göze olabileceği durumlarda kullanılan, anlamı derin bir deyimdir gemileri yakmak.