EKONOMİ 22 Şubat 2022
13,6b OKUNMA     483 PAYLAŞIM

Futbolu Sevenler İçin Harika Bir NFT Projesi: Sorare Nedir, Nasıl Oynanır?

Ethereum tabanlı blockchain teknolojisinin kullanıldığı, gerçek hayattaki futbolcuların sanal kartlarının alınıp satıldığı fantezi futbol oyunu Sorare hakkında merak edilenler.


kaydolma

siteye kaydolurken başkasından davet linki almadan girmeyin. eğer ben para kazanmak gibi bir şey istemiyorum, ücretsiz oynayacağım diyorsanız link önemli değil tabii ki. ama para yatıracaksanız sizin gibi bu işe para yatıran insanlardan link alarak başvurmanız faydalı olacaktır.

başvururken size taraftar olduğunuz kulüpleri soracak. bu kulüpler önemli. burada seçtiğiniz kulüplerden size ücretsiz kartlar verilecek. çok fazla insanın yaptığı gibi tek bir kulüp ya da kötü kulüpler seçerek devam etmeyin. sonra tekrardan başka hesaplarla üyelik yapmaya çalışıyor insanlar. bunun için de yeni telefon, yeni mail kullanmak gerekiyor. genelde de daha iyi oyuncular gelmiyor.


kartlar

oyunda yaygın (common), sınırlı (limited), nadir (rare), çok nadir (super rare) ve benzersiz (unique) olmak üzere 5 çeşit kart bulunuyor. oyuna ilk girişte ücretsiz olarak 12 yaygın kart veriyor. bu kartlar satılamıyor ya da takas edilemiyor. maddi bir değeri yok. oyunlar için kullanılabiliyor. tabii ki bu oyuncularla turnuvalardan zor da olsa para kazanma şansı var. diğer kartların sınırlı karttan benzersiz karta doğru fiyatları giderek artıyor. bunun sebebi de bir oyuncu için sınırlı kart adeti 1000, nadir kart adeti 100, çok nadir kart adeti 10 ve benzersiz kart adeti 1 olması. ayrıca üst turnuvalarda oynamak için üst düzey kart kullanmak gerekmesi de kartların fiyatlarını seviyesine göre değiştiriyor.

örnek vermek gerekirse bu entry itibariyle baktığım bir oyuncunun kart fiyatları yaklaşık olarak şöyle: oyuncunun sınırlı kartı 50 dolar, nadir kartı 250 dolar, çok nadir kartı 1500 dolar ve benzersiz kartı 7500 dolar. oyuncudan oyuncuya ve kart seviyesine göre kart fiyatları değişebiliyor. 5 dolara da kart varken 200.000 dolara da kart olabiliyor.

kartlar nasıl fiyatlanıyor derseniz. açık arttırma ile ya da başka bir satıcının kendi kartına koyduğu fiyata göre kart fiyatı belirleniyor. açık arttırmada fiyat arttırmak istediğinizde teklif ver diyorsunuz. alt teklifi çok az geçsem yeter diyemiyorsunuz. belirli bir orana göre sistem arttırıyor tutarı. fakat isterseniz sistemin verdiğinin üzerinde fiyat verebilirsiniz. açık arttırmada fiyat verirken benzer kartı diğer satıcıların kaça sattığına bakmakta fayda var. başka satıcıdan kart alırken pazarlık yapmak için teklif verilebiliyor. eğer satıcı alt limit koymadıysa teklif vermeden kartı satın almamak en iyisi.

kart alırken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri kartın hangi sezona ait olduğu. devam eden sezon kartlarına turnuvalarda %5 bonus puan verildiği için eski kartlara göre daha pahalı olabiliyorlar. kart alırken sezonuna bakarak fiyat hesaplaması yapılabilir.

kart fiyatlarını belirleyen en önemli nokta oyuncunun aktif olarak oynayıp oynamaması. oyuncu oynamadığı zaman turnuvalardan 0 puan alıyor. yedek olup oyuna girmese de puan alamıyor. bu yüzden oynayan oyuncu ile oynamayan oyuncu arasında fiyat farkları çok açık. turnuvanın gerekliliklerinden biri kaleci olduğu ve oynayan kaleci sayısı diğer oyunculara kıyasla çok az olduğu için kaleci fiyatları çok yüksek seviyede. turnuvalar için takım kurarken bütçeyi kaleci almayı planlayarak hazırlamak çok önemli. kaleci fiyatları çok yüksek olduğu için 4. seviye turnuvayı seçerek ücretsiz kaleci kullanmak tercih ediliyor genelde. aşağıda turnuva ve seviyelerde detaylı anlatacağız bu hususu.


satın alma

oyuncu satın alacaksanız kredi kartınızla ya da siteye ethereum göndererek alabilirsiniz. kredi kartla alım durumunda oyuncunun kartlarına gelerek satın al dediğinizde size seçenekler sunacak. kredi kartı ile al dediğinizde kartınızla alabilirsiniz. oyuncu alımları için isterseniz kartınızı kaydedebilirsiniz ve tekrar tekrar giriş yapmazsınız.


turnuvalar

sistemde çok fazla turnuva var. tamamına yakını kart ödülü ya da para ödülü veren turnuvalar. sistemin hediye ettiği yaygın kartlarla starter league rookie katılım yapılabilir. burada ilk üçe girerseniz para değeri olan kartlar veriyor. eğer 4. ve sonrası olursanız seviyenize göre yaygın kartlar veriyor. bunlar da ileride işinize yarayabilir kartlar olabiliyor. para verilerek alınan kartlarla çok çeşitli turnuvalara katılım sağlanabiliyor. global, asya, avrupa, amerika, u23 vb. turnuvalar mevcut. bu turnuvalar, 5 seviyeden (division) oluşuyor. en az maliyetlisi 5; en pahalısı 1 olmak üzere seviyenize göre başlayabiliyorsunuz. genel olarak seviye 4 ve 5 ilk girenlerin tercihi oluyor.

turnuva olarak da en çok tercih edilen turnuva global all star oluyor. bunun sebebi ödül ve oyuncu seçeneğinin çok olması. global all star 4 ya da 5 seviyesinin hangisinden başlayacağınız size kalmış.

her seviyede turnuvaya katılmak için 5 oyuncu gerekiyor. bu oyuncular kaleci, defans, orta saha, forvet ve ekstra oyuncudan oluşuyor. turnuva için bu pozisyonlarda oyuncular ön gereklilik. bu gerekliliğe ek olarak turnuva seviyesine göre ek gereklilikler var. 5. seviye için kartların tamamı sınırlı kart olmalı. 4. seviye için en az 4 nadir kart ve bir yaygın kart kullanılabiliyor. 3, 2 ve 1 seviyelerinin de benzer gereklilikleri var. ihtiyaç olunca öğrenirsiniz ya da mesaj atarsınız.

her oyuncunun turnuvada aldığı puana ek olarak bonus puanı var. devam eden sezonda %5 demiştik yukarıda. bu bonus puanı arttırmak için de turnuvaya katılabiliyorsunuz. bunun için de special training denilen bir turnuva var. oyuncunuz bir turnuvaya katılmıyor ya da katılamıyorsa burada eğitime göndererek seviyesini arttırıyorsunuz. bu size hem gelecek turnuvalarsa daha çok puan getirecek hem de oyuncuyu daha pahalıya satmanızı sağlayacaktır.


oyuncu seçimi

işin en önemli kısmı burası. alacağınız oyuncuyu hangi amaçla aldığınız önemli. turnuvalar için oyuncu alır para kazanırsınız. potansiyel gördüğünüz oyuncuyu ucuza alır, pahalandığında satar para kazanırsınız. ya da ikisini de yapabilirsiniz. bu bütçenize göre değişecektir haliyle.
oyuncu almadan oyuncuların verilerini incelemeniz önemli. bunun için de www.soraredata.com bakmanız gerekecek. burada oyuncu kaç puan almış, kaç paraya satılmış çok detaylı filtrelerle ulaşabilirsiniz. buradan detaylı inceleme yapmadan oyuncu almayın sakın derim. scout kısmı altında yer alan card finder sekmesi hayat kurtarır. ayrıca oyuncunun adını aratarak detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz.

oyuncu seçerken turnuva odaklı gidecekseniz oyuncuları farklı turnuvalarda nasıl kullanabileceğinizi de hesap etmeniz yararlı olacaktır. aldığınız oyuncu hem global, hem u23 hem de avrupa şampiyon turnuvasında oynayabiliyorsa o hafta seçmek size kalacaktır. bu yüzden ilk başlarda çok dağılmadan hedefe yönelik takım kurmak gerekiyor. asyadan, amerikadan, avrupadan bir anda oyuncu alırsanız ya ülke turnuvasına katılacaksınız ya da global turnuvalara. bu açıdan başta stratejini belirlemeniz lazım. sadece fiyatı uygun iyi oyuncu düşünerek oyuncu almak turnuva için mantıklı değil. eğer yatırım amaçlı oyuncu alacaksanız nereden aldığınız önemli değil. 21 yaşında az oynayan ama potansiyeli olan bir oyuncu az oynadığı için çok ucuz olabiliyor. düzenli ilk 11’e girdiğinde bu oyuncu fiyatını 10’a katlayabiliyor. yatırım amaçlı oyuncu alırken bu nokta önemli.

oyuncu alırken dikkat edilmesi gereken bir başka noktada oyuncu gerçek hayatta ne kadar yıldız olursa olsun kaç puan topladığı. almanya ikinci liginde o hafta 80 puan veren bir oyuncu, o hafta messi 70 puan verdiyse messiden daha çok para kazandırabiliyor. bu oyuncu gerçek hayatta yıldız ben bunu alırsam turnuvada çok kazanırım mantığı anlamsız. tabii ki messi’nin kartı değerini korur. lafımız yok.

başta dediğim gibi, bu işe para yatıran/yatıracakların linki ile girin. benim linki soracaklar buradan ulaşabilirsiniz.