EKONOMİ 23 Mayıs 2022
21,6b OKUNMA     694 PAYLAŞIM

Finansal Piyasaların En Tehlikeli Tuzaklarından Biri Olan Dead Cat Bounce Nedir?

Dead cat bounce nedir, nasıl anlaşılır? Dead cat bounce'a yakalanmamak mümkün mü? Dead cat bounce stratejileri nelerdir, bakiyemizi nasıl koruyabiliriz? Bu sorulara ve daha fazlasına cevap bulabileceğiniz, detaylı bir yazı.

bitcoin sonsuza kadar düşmeye devam mı edecek? elbette hayır. bildiğiniz üzere piyasalar lineer olarak hareket etmez. doğrusal değildir ve her iki yöne de yaptığı hareketler zigzag halindedir. dead cat bounce gerçekleştiğinde ise fiyat son sıçrayışını yapar ve bu son sıçrayış birçok yatırımcıyı bir tepe bölgesinden içeriye hapseder. (dead cat bounce ile içeride kalmak)

bu yazı, finansal piyasaların en tehlikeli tuzaklarından birisi olan dead cat bounce hakkında. gelin bu konuyu enine boyuna birlikte anlamaya çalışalım.

- dead cat bounce nedir?
- dead cat bounce nasıl anlaşılır?
- dead cat bounce'a yakalanmamak mümkün mü?
- dead cat bounce stratejileri nelerdir bakiyemizi nasıl koruyabiliriz?

dead cat bounce

dead cat bounce genel itibarıyla piyasada dibin geldiğine inanan yatırımcılar tarafından yatırım yapılmaya başlanmasıyla, hali hazırdaki yatırımcıların yükselişi onaylamayarak artan hacimle birlikte çantalarını girenlere boşaltıp çekilmeleriyle gerçekleşen içeridekiler ile dışarıdakilerin yer değiştirme halidir.

bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli konu, fiyatın dipte olduğu düşüncesiyle bastıran fomo'yu engellemektir.

fomo üzer

peki olası bir market crash sonrası alım yapmak için pusuda bekleyenleri bile avlayan marketin bu tehlikeli sürecini olağan bir market yapısından nasıl ayırt edebiliriz? her zamanki gibi hacim bu konuda bize fikir verebilecek önemli göstergelerden birisidir.

dead cat bounce gerçekleştiğinde piyasada çok hızlı hareketler ve "ani yükselen hacim" görülür. yüksek hacmin temelde iki belirgin sebebi vardır;

birincisi son dibin (ll) bir geri dönüş olabileceğini düşünen acemi yatırımcıların dip yakaladığı inancıyla bütün parasını yatırmaya başlaması, büyük yatırımcıların ise kademeli alışlarla birlikte piyasanın nabzını yoklamaya başlaması alım iştahını ve fomo'yu tetikler.

dibin dibi vardır

bu süreç piyasada "gel, gel" yapmak şeklinde yorumlanır. ikincisi ise hareketin bir dead cat bounce olduğunu düşünen içerideki yatırımcılar yeni gelenlere malı verkaç yaparlar.

olağan üstü hacime rağmen olağan üstü bir fiyat artışı yerine cüzi yükselişler görüyorsak hareketin bir dcb olduğunu düşünmeye başlayabiliriz. zira bu bir çeşit "yer değiştirme" (içeridekiler/dışarıdakiler) hâlidir. peki yalnızca hacim göstergesi anlamak için yeterli mi?

elbette yetmez. hacim bilgisi önemli bir fikir vericidir. teknik analizde dead cat bounce için kabul edilen bazı hesaplamalar bulunur. bir görüşe göre, hızlı bir düşüş trendinin ardından fiyatın düştüğü yerden yaptığı bir sonraki yükseliş hareketinin %50'ye ye kadarın altında kalması dead cat bounce olarak kabul edilir. yani %50 altında alım gelmez:

dead cat bounce trading pattern'i illüstrasyon üstünde anlayalım

%50'nin üzerine çıkıldığında da trendin döndüğü kabul edilir ve satın almalar başlar. dikkatinizi çekmek istiyorum, yatırımcı fiyatı %50 yukarıdan almaya dipten almaktan daha heveslidir. zira bu bölge onun için daha "güvenlidir." ben bu fikri pek benimsemiyorum (%50 kâbulunu, şahsi fikrim)

dönüş için kısa süreli zaman diliminden uzun süreli zaman dilimine doğru market yapısının (bearish structure) bozulması ve temel analiz tarafındaki gelişmelerin yükseliş hareketini desteklemesi gibi daha güçlü dönüş sinyalleri arıyorum.

ancak yine de böyle bir görüş olduğunu bilmekte fayda var. ne de olsa "teknik analiz" bir bakıma kendini gerçekleştiren kehanettir. dead cat bounce tuzağına düşmemek için bir diğer ve belki de en önemli yöntem ise, teknik analizin her alanında olduğu gibi belki de(bence) en önemli konu olan pullback (retest) stratejisidir.

fiyatın dip yaptığı bölgeden yaptığı ilk bounce'un ardından bounce aldığı bölgede bir retest alması o bölgenin alıcılı bir bölge olduğunu onaylayacak ve teknik analizde kabul edilen bazı dönüş patternlerinin de oluşmasını sağlayacak ya da ihtimalini güçlendirecektir. (örnek: ikili dip ve benzerleri.)

retest stratejisini en ince ayrıntılarıyla anlattığım konuyu şuradaki flood'dan ya da sözlük içerisindeki şu entry'den (bkz: #128571640) önemli ayrıntılarıyla birlikte öğrenebilirsiniz. birçok teknik analiz meraklısı retest'i bildiğini düşünsede en çok hata yapılan konuların başında geliyor. bu yüzden bir göz atmanızda bence fayda var.

sonuç olarak

1. dipten alma fantezisinden vazgeçmelisiniz. size bir sır vereyim, gerçekten dipten almak nadir rastlanan bir doğa olayıdır. bunu kabul etmek gerekiyor.

2. fomo'yu bastırmalısınız. dead cat bounce'da en tehlikeli tuzak dip düşüncesiyle pazara saldırmaktır.

3. hacimi takip etmeliyiz. hacimi ve market psikolojisini algılamaya çalışmalıyız.

4. piyasa düşüş trendindeyse yahut bir dump geldiyse bunun bir sebebi vardır. düşüşün sebebini anlamalı ve temel analizde düşüşün sona ermesini gerektiren bir gelişme olup olmadığını bilmeliyiz. eğer düşüşü başlatan süreçte yeni bir gelişme yoksa, düşüş neden sonra ersin?

neden neden neden?

5. pullback stratejisinin ne olduğunu bilmeli ve markette geri dönüşün onaylandığını görmeliyiz.

son olarak;

6. bütün onayları almış olsak da, markete paramızı kademeli şekilde sokmalı, yükseliş daha büyük zaman dilimlerinde onaylandığı miktarca içeri girmeliyiz.

bol kazançlı günler. may the force be with you.