DOĞA 23 Şubat 2018
352b OKUNMA     1594 PAYLAŞIM

Evde Yetiştirmesi Çok Kolay ve Zevkli Olan Şahane Bitki: Limon Ağacı

Evde limon ağacı nasıl yetiştirilir? Limon ağacının bakımı nasıl yapılır? Hepsinin cevabı burada.
iStock

evde büyütmesi, salonda ve balkonda yetiştirmesi çok kolay ve müthiş zevkli olan şahane bir ağaç limon ağacı. yediveren cinsini bulursanız tadından yenmez. sürekli çiçek açar, koku yayar, güzellik sunar, mutluluk saçar. çiçekçiden, pazardan ya da marketten alacağınız bu fidanı, salon ya da balkona yerleştirmeden önce daha büyük bir saksıya taşımalısınız. yine mevcut toprağını da kırmızı/kahverengi bahçe toprağı ile değiştirmelisiniz (asla torf ile değil). bu sırada bitkimizin köklerini sarsmamanız çok önemlidir.

yok ben kendim sıfırdan yetiştireceğim diye düşünenler de, 8-10 limon çekirdeğini önceden 24 saat oksijenli su (10 damla oksijenli su içeren çeyrek litre su) içinde beklettikten sonra sivri ucu aşağı gelecek şekilde toprağın1 cm derinliğine ve bitki başta kazık kök oluşturacağından en az 40-50 cm yüksekliğindeki saksılara ya da ağız kısmı kesilerek ince uzun bir saksı haline getirilmiş 1,5 litrelik su petlerine dikebilir. mümkünse her saksıya iki çekirdek dikin. güneş gören bir yerde kalmasını sağlayın. toprağın üstü kuruduğunda hergün spray ile nemlendirebilir veya 3-4 çay kaşığı su verebilirsiniz. suyunu fazla vermeyin, ki çekirdekleri ve sonrasında bitkiyi çürütmeyin. çekirdekleri diktikten sonra 2-3 günde bir spray ile sulayabilirsiniz. toprağın üstü kuruyunca da fısfıs yapabilirsiniz. önemli olan toprağın üstünün kurumaması. hep hafif nemli olması ama çamur halinde de bulunmaması.


eğer sonradan saksıya alacaksanız zaten, bence doğrudan bir yapı marketten 40-50 santim yüksekliğinde saksılar alın, çekirdekleri ona dikin. hem böylece pet şişeden saksıya taşıma sırasındaki muhtemel kök zaiyatına karşı önleminizi de almış olursunuz.

limon çekirdeğini diktikten sonra da, limon fidanı çıktıktan sonra da sulama hep aynı. saksı güneş görecek ama toprağının üstü hep hafif nemli olacak. toprağın üstü kuruyunca hafifçe sulanacak. çekirdeği sprayla sularsanız fazla su vermemiş olursunuz, ki iyi olur. çekirdek patlayıp minik bir fidana dönüşünce suyu bu defa kaşıkla da verebilirsiniz. çiçeklenme dönemi hariç her zaman yapraklarına da su püskürtebilirsiniz. buna bayılır kendileri. unutmadan su oda sıcaklığında, ılık olacak. yine klorlu su olmayacak. çeşme suyunu evde kovaya doldurup 48 saat bekletirseniz klordan kurtulmuş bir suyunuz olur. sulamada en önemli konu elbet saksının dibinde su biriktirilmemesidir. eğer saksının kabında su varsa bu kökleri çürütür, bitkimizi incitir, yapraklarını sarartır. güneş ise bu hanımı hemen ayıltır, gülümsetir.

tavuk gübresi ile de toprağımıza destek verilmelidir. marketlerde kurutulmuş tavuk gübresi bulunur. bundan fidanın toprağına iki ayda bir, bir kaşık verebilirsiniz. fidan saksısına ama, çekirdek saksısına değil. zannedersem ilk fidan/filiz 1 aya çıkar. belki de daha erken.


nihayetinde limon ağacı/fidanı, bulunduğu yere kendini çok yakıştıran ve hemen alıştıran bir arkadaşımızdır. kış öncesi balkondan salona ya da yaz başı salondan balkona taşıdığınızda tepki olarak yapraklarının bir bölümünü döker, ki hemencecik üzülmeyin, o yapraklar yeşilin en güzel tonunda ilerleyen günlerde yine çıkar. bu arada en önemli konu limon ağacının soğuktan nefret ettiği ve çok korktuğudur. kış şartlarına karşı çok dayanıksızdır. 0 derece altında kalırsa rahatsızlanır, -5 civarına düşerse hayata gözlerini yumar. aman!

bir de ev içinde yaşayan limon ağaçları çiçek açar ama bu çiçekler meyvaya dönüşmez. kapalı ortamda yaşayan bir limon ağacı bahçedeki cankuşları gibi rüzgar, arı, böcek ve sair yollarla döllenme yapamadığı için anne olamaz. tozlaşmasını yine biz sağlamalıyız. ağaç çiçek açtığında yapmamız gereken, fön makinası ile çiçekler üzerine hafifçe soğuk (sıcak değil) hava verip bir nevi doğadaki rüzgar ortamını yaratmaktır. dahası bir sulu boya fırçasını, çiçeğin dış bölümündeki ince uzun erkek organlarından merkezdeki büyük dişi organa doğru hafif hafif dokundurmak da bitkinin tozlaşmasına büyük katkı yapar. kulak pamuğu da bu işi görür. günde 2 defa bu konuda çaba göstermek, minik yeşil limoncuklar görmemize sebebiyet verir.

mutfakta yıkadığınız sebzelerin ve pirincin ilk suyunu da ağacımıza ve çiçeklerimize verebiliriz, ki çok faydalıdır. yumurta haşlama suyundan geride kalan su da son derece vitaminlidir, soğuttuktan sonra sulama yapılabilir. çeşme suyu ise içerdiği klor nedeniyle sakınca yaratır. o yüzden sulamada, en az iki gün bekletilip dinlendirilmiş su kullanmalıyız.

son olarak 2 litre suya 1 aspirin eritip ayda bir defa bununla sulama yaparsanız çok sağlıklı ve hanım hanımcık bir limon ağacınız olur. mutluluk ve zerafetle salonunuza kurulur, ruhunuza afiyet, gönlünüze huzur doldurur. her dem gülümser durur.