Evde C Vitamini Serumu Nasıl Yapılır?
c vitamini serumuna binlerce lira vermek doğrusu mantıktan hayli uzak
binlerce lirayı 30 ml seruma vermek, herkese benim kadar mantıksız gelmeyebilir o sebeple yazının devamını bu mevzuya benim gibi bakanlar okusun.
cildi dolgunlaştıran, kolajen üretimini destekleyerek kırışıklıkları azaltan, hiperpigmentasyonu (sivilce izleri ve güneş lekeleri gibi kahverengi lekeler) gideren, uv, kirlilik ve doğal yaşlanmadan kaynaklanan serbest radikal hasarına karşı koruma sağlayan bir antioksidan görevi gören l-askorbik asidin tek kötü yönü, su bazlı ürünlerde çok kararsız olması ve hızla sarı renkteki dehidroaskorbik asite dönüşmesidir. koyu renkli cam şişede, ph 3,5 ken oda sıcaklığında yapılan bir incelemede %10'luk c vitamini serumunun, bir haftada neredeyse yarısının okside olduğu ile ilgili yapılan çalışmalar var.
skinceuticals ce ferulic serumdaki olay da tam olarak burada başlıyor
%15 olan l-askorbik asit içeriğine %1 alfa tocorefol (evitamini) ve %0,5 ferulic asid ekleyerek l askorbik asidin stabilitesini ve etkinliğini uzun süreler sağladıklarına dair onlarca çalışması olan bu markanın bu serumu etkinlik ve stabil kalma anlamında ciddi anlamda başarılı, bu asla yadsınamaz ki cidden su bazlı bir üründe askorbik asiti stabil ve baştaki etkinlikte tutabilmek kolay iş değildir.
piyasada askorbik asitin stabilitesiyle ilgili skinceuticals ve başka birkaç firmanın dışında stabiliteyi sağlamak için kullanılan yaygın yöntem ise askorbik asitin, magnezyum askorbil fosfat, askorbil glikozit , askorbil tetraizopalmitat,tetraheksildesil askorbat, etil askorbik asit gibi daha stabil formları şeklinde formülasyona ilave etmek. ama bu noktada da hem laa kadar etkin olmamaları hem de fiyatlarının daha pahalı olması gibi dezavantajlı durumlar söz konusu…
peki bu noktada şayet binlerce lirayı daha etkili olduğunu söylediğim laa formundaki serumlara vermek dışındaki alternatif ne derseniz?
kendi serumunuzu kendiniz hazırlamanız. hazırlayacağınız serumdan tek beklentiniz c vitaminiyse ihtiyacınız olacak şey, l askorbik asit toz ve sodyum bikarbonat dışında bi şey değil. yok ben e vitamini de ekleyeceğim, b5 de olsun, ferulic asid neden eklemiyorum diyorsanız o noktada ihtiyaç listesi artabilir zira e vitaminini formülde emülsüfiye etmek için emülgatör vs de gerekir filan. o yüzden yazının bundan sonrası, ben c vitaminime bakarım diyenleri ilgilendiriyor, diğerleri de buradan sorasını okumayabilir.
l-askorbik asit toz halinde oldukça stabil ve inanamayacağınız ölçüde ucuz bir hammadde öyle ki yapacağınız bu serumu boynunuza, göğsünüze ve hatta ayaklarınıza, dirseklerinize sıkmakta hiçbir mahsur görmeyeceksiniz. distile su kullanılabilir ama bulamayanların dert edeceği bi durum da yok zira kısa aralıklarla taze taze serum yapacağımız için distile su çok da önemli değil bu noktada. yok ben rahat edemem diyor ama distile su da edinemiyorsanız kaynatılıp soğutulmuş su da kullanmanız sizi bi nebze de olsa rahatlatacaktır. geriye ph ayarlayıcı olarak kullanacağımız kabartma tozu ve serumumuzu koyacağımız bir şişe dışında bir ihtiyacımız yok. gerçi burada da ben pimpirikli insanım, tartmam ve ölçmem lazım diyenler terazi ve ph ölçüm kağıdı ekleyebilirler malzeme listesine.
ölçüler
ben sadece uygulayacağımda karıştırıyorum, o sebeple çay tabağına göz kararı hazırlıyorum ama şimdi yaklaşık ölçüler vereceğim; ¼ çay kaşığı askorbik asit aşağı yukarı 1 gr ve %10 luk bir c vitamini serum için 1 gr askorbik asidi 4 çay kaşığı (10ml) suda çözüyorum. %10 luk askorbik asitin ph’ı 2 civarında ve bu ph’ı 3,5 yapmak için çay kaşığının ucuyla, (1 çimdik kadar işte) kabartma tozu gerekiyor. çok korkulacak bir formül olmamasından böyle rahat ölçü veriyorum zira %10 yerine %8 c vitamini oranı bi şey değiştirmeyecektir ki c vitamini aralığı %5-%20 arasında olabilecek oldukça geniş bir hareket alanı sağlıyor bize. yine de oranı yavaş yavaş arttırmakta fayda var.
ben her gün uğraşamam diyenler 1 haftalık hazırlayabilirler
ışıktan muhafaza ederek sakladıkları sürece sorun olmayacaktır ki zaten 3,5 ph mikrobiyal bir üreme için uygun bi ph olmadığından (düşük ph veya yüksek hidrojen/hidronyum iyonu konsantrasyonları başlı başına bir koruyucudur) 1 hafta çok rahat kullanılabilecektir. oksidasyona dair bir işaret görüldüğünde yeni üretime geçilebilir ki okside olmuş c vitamini de cilde zararlı değildir sadece antioksidan içeriği zayıflamış olur. ben böyle uzun uzun yazıyorum diye işlem uzun bi işlem gibi düşünülebilir ama aslında 1 dakikanızı almayacak bi işlem diye de not düşmüş olayım. umarım birkaç kişi de olsa bu formülü denemeye değer bulur.