FUTBOL 14 Mayıs 2019
137b OKUNMA     1273 PAYLAŞIM

Emre Akbaba'nın Ayağının Kırıldığı Pozisyon İçin Futbol Kuralları Ne Diyor?

Geçtiğimiz Pazar günü Galatasaray'la Rizespor arasında oynana karşılaşmada Emre Akbaba'nın ayağı çok talihsiz bir şekilde kırıldı ve müdahalede bulunan Rizeli futbolcu kırmızı kart gördü. Bu karar çokça tartışıldı, yazıldı, çizildi. Kasti müdahalenin olmadığı bu pozisyon için IFAB ne diyor?


Öncelikle pozisyonun yakın çekimi

Kurallar bu talihsiz pozisyon için ne diyor?

kaynak: ifab oyun kuralları

12. madde: "faul ve fena hareketler"; alt başlık "ihraç verilecek haller"

(hepsini yazmıyorum ama ilgili olanları olduğu gibi yazıyorum) 

* ciddi faullü oyundan suçlu ise

* şiddetli hareketten suçlu ise

* rakibin güvenliğini tehlikeye sokan ayakla yapılan bir müdahale (tackle) veya bir mücadele veya aşırı güç kullanımı ve acımasızlık ciddi faul olarak  cezalandırılmalıdır.

top için mücadele ederken aşırı kuvvet ile ve rakibinin güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde bir veya iki ayağını kullanarak önden, yandan veya arkadan rakibine hamle yapan bir oyuncu ciddi faullü oyundan suçludur.

kural gayet kolay, anlaşılır yazılmış

kuralda geçmeyen ve buradaki diğer takımların taraftarları ve bir kısım gs taraftarı tarafından savunulan aşağıdaki argümanlar kuralda yer almıyor.

rizeli oyuncu şut çekmek istiyor mu? istiyor.
emre topa müdahale için geliyor mu? geliyor.
topa müdahale ediyor mu? ediyor.
rizeli oyuncu istemeden de olsa emre'ye vuruyor mu? vuruyor.
aşırı güç kullanımı var mı? var (kural burada yok topa vuracakmış, o ayak kalktı mı inmezmiş falan diye bakmıyor, niyet sorgulamıyor)
o zaman bu hareketi? "ciddi faul olarak"
"ciddi faulün" kural kitabında karşılığı ne? "ihraç gerektiren haller"

aşağıdaki cümleler kuralın herhangi bir yerinde geçmiyor

"top oyuncunun kontrolünde"
"şut çekmeye hazırlanıyor"
"topa müdahale etmiş"
"topa müdahale etmemiş"

pozisyon kural kitabına göre net bir faul ve kırmızı karttır

gerisi "kırmızı değil", "en fazla sarı", "faul bile yok" diyenlerin kural bilmezliğidir.bu pozisyon, mevcut kural kitabına göre dünyanın neresinde olursa olsun (ayak kırılmış veya kırılmamış fark etmez) doğrudan ihraç gerektirir.

Konuyla alakalı başka bir yorum

öncelikle emre akbaba'ya geçmiş olsun dileklerimizi iletelim.

gelelim kırmızı kart ve faul meselesine. ekşi sözlük'te yazılanlara bakınca şöyle bir algı oluşuyor. samudio almış topu gidiyor kaleyi de karşısına almış her şey kontrolü altında tam şut çekecekken emre arkadan ayağını topun önüne koymuş samudio da görmeden emre'nin ayağına tekme atmış ve emre sakatlanmış, samudio'nun hiçbir kabahati yok.

bakın samudio gerçekten art niyetli olmayabilir ki ben de öyle olmadığını düşünüyorum ama futbol niyet oyunu değildir bu bir. ikincisi pozisyon öyle anlatıldığı gibi tamamen samudio'nun kontrolünde değil. öncesinde de ikili mücadele mevcut.

emre topa müdahale ettiğinde samudio'nun arkasında değil hemen yanında. dikkat edildiğinde samudio topa vurmadan önce topu sağına doğru alıyor yani emre'nin olduğu tarafa. top o noktada emre ile samudio'nun mücadele edebileceği bir konumda. tamamen samudio'nun kontrolünde demek kesinlikle doğru değil. pozisyon tekrar tekrar izlenebilir.

tamamen kendi kontrolünde olmayan bir topa şut çekmeye çalışmak futbol içinde gayet normal bir harekettir ama o topa rakip müdahale edebilecek kadar pozisyonun içindeyse topla arana girdiyse, sen de top diye adama tekme atıp sakatladıysan rakibe kontrolsüz güç uygulamaktan ve sporcu sağlığını tehlikeye atmaktan oyundan ihraç edilirsin. yani kırmızı kart kararı doğrudur.

jahoviç'in fenerbahçe-konyaspor maçında oyundan atılması örnek gösterilebilir, adamın niyeti asla basmak değildi ama yere düşerken yerdeki oyuncuya bastığı için kırmızı kart gördü.

luyindama, malatyaspor maçında ayağını kaldırıp topa müdahale etti ama ayağı toptan sonra rakibe geldiği için kırmızı kart ile oyundan atıldı.

hasan ali kaldırım, beşiktaş maçında top yerine gökhan gönül'e vurduğu için sarı kartla cezalandırıldı. pozisyonun şiddetine ve hakemin insiyatifine göre kartın rengi değişebilirdi.

pozisyonlar aynı mı? tabii ki değil ama örnek teşkil etmesi açısından futbolda niyetin her zaman önemli olmadığını bizlere gösteren pozisyonlar. klavye başına oturup sabah akşam küfür etmek yerine biraz da bu açıdan bakmaya çalışmak lazım.

Tadı Damakta Kalan Futbolcu Ribery'nin Galatasaray'daki Olaylı Süreci