BİLİM 19 Nisan 2022
22,8b OKUNMA     441 PAYLAŞIM

Elon Musk ve Peter Thiel Arasındaki Esrarengiz Benzerliğin Dikkat Çekici Kanıtları

Tesla CEO'su Musk ve girişimci Thiel bir çeşit ikiz olabilir mi? İki genç dehayı kıyaslayan bir yazıyı aktarıyoruz.

bugün size spekülatif bir teorimden bahsedeceğim. elon musk'ın mimentik ikizi peter thiel ile tanıştıracağım: madde ve antimadde, karanlık ve ışık, ying&yang, elon musk&peter thiel...

bu günlerde nereye baksak elon musk'ı görüyoruz. garip davranış. ilginç kararlar. eski karısının açıkladığı gibi sadece fıstık ezmesi yiyor. yoksulluk seviyesinin altında yaşıyor. yatağı yırtılmış ve yenisini almıyor. bir evi yok. arkadaşlarında kalıyor. google'ın kurucu ortağı ve ardından ceo'su larry page, bir gün silikon vadisi'ni ziyareti sırasında musk bana e-posta gönderdi. "bu gece nerede kalacağımı bilmiyorum. sana gelebilir miyim?" dedi dedi.

bu tuhaf adamı, elon musk'ı gerçekten anlamak istiyorsanız, mimentik ikizi peter thiel'i ve ikilinin ilginç geçmişini bilmeniz gerekir. burada yazdıklarım ufuk açma niyetli spekülatif hipotezlerdi. gerçek olması önemli değil, zihni biraz çalıştırmak amaçlı.

foton parçacık mı? dalga mı?

bence elon musk parçacıktır, peter thiel ise dalgadır. kuantum dünyasında ikisi arasında hiçbir fark yoktur. ama algıladığımız evrende elon musk ve peter thil'i iki farklı insan olarak görebiliriz. kim bilir, belki ikisi de matrix ana bilgisayarında aynı kişidir?

thiel'in hayranları onun neo olduğunu düşünüyor

teknoloji peygamberi. teknolojik ilerlemeyi kişisel özgürlüğe götürecek seçilmiş kişi. peter thiel, hayranlarını haksız çıkarmıyor. yayınladığı karmaşık makaleler ve incil'den sık sık yapılan alıntılar, onun mistik varlığını daha da mistik hale getiriyor. facebook'un ortaklarından, yaşlanmaya karşı mücadele eden ve uluslararası sularda yüzen vatansız özerk ada komünleri oluşturmaya çalışan paypal'in kurucusu peter thiel kimdir?

thiel, 1967'de almanya'nın frankfurt kentinde doğdu ve amerika birleşik devletleri'ne ilk kez bebekken geldi. aile 1968'de cleveland'a taşındı, ancak daha sonra thiel'in kimya mühendisi olan babasının swakopmund yakınlarındaki bir uranyum madeninin gelişimini denetlediği güney batı afrika'ya taşındı.

hukuk fakültesinden mezun olan thiel, hukuk fakültesinden sonra atlanta'da muhafazakar bir yargıç için katiplik yaptı, ardından bir şirketler hukuku firmasına ortak oldu. yedi ay sonra hukuk işinden ayrıldı, bir süre türev ürün tüccarı olarak çalıştı ve review'dan bir arkadaşı olan david sacks ile birlikte kampüs siyaseti hakkında “çeşitlilik efsanesi” adlı bir kitabın yazarlığını yaptı.

Türev ürünler, değeri bir dayanak varlığın değerindeki değişimlere göre değişen ürünlerdir. Dayanak varlık, döviz birimi, emtia, endeks veya faiz oranı olabilir.

ailesinden ve arkadaşlarından toplanan parayla thiel capital adında bir hedge fonu kurdu ve ardından 1998'de genç bir kriptograf olan max levchin ile tanıştı ve onun girişimine yatırım yaptı. thiel, bir yıl içinde, paypal adlı bir para transfer hizmeti sunan levchin'in şirketi confinity'nin ceo'su oldu.

Elon Musk

buradan sonra işler biraz karışmaya başlıyor

paypal'ı yönettikleri ofisin bulunduğu binada aynı katta başka bir şirket daha vardı: x.com

şu anda adını bilmesek de bu şirket elon musk tarafından kurulan ve paypal ile aynı işi yapan rakip bir şirketti. ve böylece peter ve elon musk bir gladyatör savaşına girdiler. pazar lideri kazanacak, diğeri kaybedecekti. bu yüzden peter thiel ve elon musk bir çılgınlık yarışına girdiler. insanları sistemlerini kullanmaya teşvik etmek için ödüller vermeye başladılar.
sistemi kullanan kişiler için işlem başına birkaç kuruş ile başlayan rekabet, onların teşvik ödemelerinde onlarca dolar ödemelerine neden olacak kadar büyüdü. ve bu arada, her iki şirket de korkunç kayıplar veriyordu...

2000 yılının başlarında paypal ve x aşağı yukarı aynı pazar payına sahipti ve ikisi de para kaybediyordu. biraz tartışmadan sonra, iki şirket x adı altında birleşti ve thiel başkan yardımcısı ve musk ceo olarak görev yaptı. ancak işler musk'ın lehine gidiyor gibi görünse de gerçek çok farklıydı. abd'de bir mali kriz vardı. ve paypal zor zamanlar geçiriyordu. ve ceo olarak çalışanlar bu durumun sorumlusu olarak musk'ı gördüler. elon musk balayı için yurt dışına gittiği bir gün paypal'da bir darbe gerçekleşti. musk ceo'lukdan kovuldu, yerine thiel geldi. ancak thiel de fırtınalı sularda paypal'ı yüzdürmeyi başaramadı... gemi battı. ebay, batan geminin enkazını 1,5 milyar dolara satın aldı. 1,5 milyar dolar çok büyük bir miktar gibi görünebilir. ama şu anda paypal 70 milyar dolar değerinde. o zaman ödenen para, batan geminin enkazı için ödenen paraydı. ancak bu para hem musk'ın hem de thiel'in gelecekteki işlerini yapmak için kullanması için gerekli sermayeyi sağladı. bu noktadan sonra mimentik ikiz kız kardeşlerin yolları ayrıldı. elon musk parlak tarafa gitti, thiel karanlık tarafa. ama ikisi de olağanüstü işler yaptı...

thiel, facebook'un ilk yabancı yatırımcısı oldu. bu sayede facebook'un yüzde 10'una sahip oldu. böylece servetini zenginleştirdi.

elon, önce tesla ile dünyada bir devrim yaptı. ancak dünyasının hükümdarı olmak onun için yeterli değildi. gezegenler arası bir imparatorluğun peşindeydi. spacex şirketini kurdu. yakın gelecekte, dünya'nın etrafında dönen on binlerce musk uydusu olacak.

thiel ise 11 eylül saldırılarından sonra garip bir şekilde rotasını değiştirdi. islami terörizm, göç sorunları ve küreselleşme gibi konularda biraz paranoyak bir saplantı geliştirdi. palantir isminde bir veri analiz şirketi kurdu. bu isim jrr tolkien'in “yüzüklerin efendisi” üçlemesindeki bir nesneden esinlenmiştir.

Palantir: J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evrenindeki kurgusal cisim. İlk çağ'da Aman'da Fëanor tarafından yapılmış 8 tane küre şeklinde taştan oluşuyor.

ayrıca thiel, mali kayıtlardan cep telefonu kayıtlarına kadar çok sayıda hükümet verisini bir araya getirmeye ve analiz etmeye çalıştı. palantir aslında paypal zamanından kalan bir yazılım. paypal ödeme sistemini kullanan kişilerin arasında olması muhtemel suç ağlarını tespit etmek ve dolandırıcılığı azaltmak için paypal'da geliştirilen yazılımı. buradaki fikir, eğer yazılım kara para aklayanları tespit edecek kadar iyiyse, muhtemelen teröristleri de tanımlayabilirdi .

geçen yıl halka arz edilen palantir'in değeri şimdi elli milyar doların üzerinde.

peter thiel'in yaşlanmayı durdurmaya ve dna yapısında değişiklikler yaratmaya çalışan başka bir şirketi var. vatansız, yüzen komünler yaratmaya çalışan farklı bir organizasyonu var.

elon musk'ın neuralink girişimini biliyorsunuz.

thiel ve musk, geleneksel devlet anlayışına ve devletin otoritesine farklı şekillerde meydan okuyor. aynı zamanda toplumu yönlendirmeye çalışıyorlar.

musk'ın bir cümlesiyle milyonlarca insanı bir kripto para birimine yatırım yapmaya ikna etme gücüne sahip.

şimdi twitter'ı satın alıp sosyal medya patronu olmak istiyor. twitter kullanıcılarının ve birçok yatırımcının görüşünün aksine elon musk, merkezi olmayan bir twitter istemiyor. merkezinde kendisi olan bir twitter istiyor. musk kamuoyunda ifade özgürlüğünü destekler. ama merkezde kendisi olacak. ve istediği zaman fişi çekebilir. kullanıcılar özgür. ama elon musk, bu özgürlük musk istediği sürece var olur.

elon musk cephesinde bunlar olurken ve kendisi mali açıdan otoriter bir konumda ilerlerken, peter thiel'in düşünce dünyası gitgide tuhaflaşmaya başladı. thiel, birleşik devletler'in büyüklüğünü "yalnızca özgürlük ve adalet ilkelerine alışılmış bağlılığına değil, aynı zamanda onlardan ara sıra sapmasına" borçlu olduğunu yazan strauss'tan alıntı yaptı. thiel, bu tür sapmaları kabul etmenin “politik olarak yanlış” olarak değerlendirildiğini yazdı, ancak abd yine de görünmez, hesap sorulamayan, hukuk dışı ve yargı dışı ulusötesi güç kanallarını kullanabilir olduğuna inanıyor.

chafkin'in yazdığına göre thiel, mencius moldbug mahlaslı bir bilgisayar programcısı ve blog yazarı olan curtis yarvin'in yazılarını okuyor ve oldukça etkileniyor. thiel'in çok beğendiği ve desteklediği blogger yarvin, demokrasiye karşı ve daha çok bir şirket veya diktatörlük gibi işleyen bir federal hükümet yapısından yana olan bir teori olan “biçimcilik” üzerine yazılar yazıyor. kendisi bu görüşlerini sonra “neo-tepki” olarak adlandırılan şeye kristalleştirip bir felsefi doktrin haline getirdi. chafkin, bu ideolojinin iklim biliminin hileli olduğunu, enflasyonist para birimlerinin “şeytani” olduğunu ve genetik farklılıkların bazı grupları “egemenliğe” ve diğerlerini köleliğe yatkın hale getirdiğini iddia ediyor.

peter thiel iklim biliminin hileli olduğu ve enflasyonist para birimlerinin şeytani olduğu konusundaki görüşleri açıkça destekliyor.

elon musk cephesinde yaşananlardan bazıları ise şunlar... insan beynine yapay zeka ara katman yazılımı eklemenin yollarını arıyor. çünkü ev kedisine dönüşmek istemiyor. “ev kedisi olma fikrini sevmiyorum ama çözüm nedir?” 2016'da dedi. “bence en iyi görünen çözümlerden biri, bir ai (yapay zeka) katmanı eklemek. vücudunuzun geri kalanıyla iyi ve simbiyotik olarak çalışabilecek üçüncü bir dijital katman.”

osuruk sesi çıkaran arabalar üretiyor. çocuğuna “x æ a-12” adını veriyor.


isterseniz şimdi mimetik kavramından bahsedelim

yazımın başında elon musk ve pether thiel'in mimental ikizler olduğundan bahsetmiştim.

mimetik teori fransız tarihçi ve edebiyat eleştirmeni rene girard tarafından geliştirilmiştir. girard, pether thiel'in üniversite profesörüdür. aynı zamanda onun en iyi arkadaşıdır. thiel, rene girard'ın öldüğü cenazede duygusal bir konuşma yaptı. mimetik teori, çocukların dil ediniminden başlayarak tüm kültürel davranışlarımızın taklitçi olduğu varsayımına dayanır. dünyayı, pandomim gibi diğer insanların arzularını taklit ettiğimiz bir kıskançlık tiyatrosu olarak görüyor.

mimetik kuramda kaynakların kıtlığında bir çatışma yaşanması kaçınılmazdır. buna mimetik çatışma denir.

mimetik çatışma, iki kişi aynı, kıt kaynağı arzu ettiğinde ortaya çıkar. kafesteki aslanlar gibi, düşmanlarımızı aynalıyor, aynı olduğumuz için savaşıyor ve topluma değer sağlamak yerine statü hiyerarşilerini yükseltiyoruz. sadece başkalarını gözlemleyerek nasıl ve neyi arzu edeceğimizi öğreniriz. mimetik doğamız aynı anda en büyük gücümüz ve en büyük zayıflığımızdır. doğru gittiğinde, taklit öğrenmenin kısayoludur. ancak, kontrolden çıktığında, mimetik taklit kıskançlığa, şiddete ve acı, sürekli artan şiddete yol açar. ikinci dünya savaşı mimetik bir çatışmaydı. thiel, benzer bir çatışmanın yakında olacağını düşünüyor. ve bundan kaçınmak için veri analitiğini kullanıyor. insanların birbirini taklit eden otomatlar olduğunu düşünüyor. doğru taklidi yaymak için insanları yönlendirmeyi düşünüyor. bunun için verilerin toplanması ve hatta abd'nin yasal alanın dışına çıkması bile makul sayılabilir.

the new yorker'da yayınlanan bir makale, peter thiel hakkında aşağıdaki özet bilgileri sunuyor bizlere

sıfırdan bire... bir riskten korunma fonu başlattı; şimdi üç risk sermayesi şirketi yönetiyor. ancak thiel'in aurası, bu başarılardan çok daha genel bir sudan çıkmış balık kalitesinden kaynaklanmaktadır. 2018'de muhafazakar bakış açılarına karşı bölgesel bir hoşgörüsüzlüğe atıfta bulunarak silikon vadisi'nden los angeles'a taşındı; yakın zamanda miami beach'te bir konak satın aldı. donald trump'ın geçiş ekibinde görev yaptı ve cumhuriyetçi ulusal konvansiyonu'ndan önceki bir konuşmada “eşcinsel olmaktan gurur duyuyorum” dedi. yaşlanmayı “tedavi etme” çabalarına ve ayrıca uluslararası sularda yüzen şehirler yaratmayı umut eden özgürlükçü organizasyonlara yatırım yaptı. politika, küreselleşme, ekonomi ve insanlığın doğası üzerine uzun, dolambaçlı makaleler yayınlıyor.

mimentik teoriyi bir yaşam felsefesi haline getiren peter thiel ile elon musk arasındaki rekabet ve paralellikler dikkatimi çekiyor

hatırlayacağınız üzere peter thiel, trump ile yaptığı görüşmede eşcinsel olduğunu açıklamıştı. mimental ikiz elon musk? bunu zaman gösterecek. ama bir gün elon musk bu konuda bir açıklama yaparsa, peter thiel ve elon musk'ın mimentik ikizler olduğuna dair spekülatif teorime gerçekten inanmaya başlarım :)

abd ekonomisinde ve siyasetinde bu kadar güçlü roller oynayan bu iki garip adam ve aralarındaki rekabet ve benzerlik... sanki bir bilim kurgu filmi senaryosuna benziyor. tuhaf ama bu bir senaryo değil, gerçek.

makalemin orijinal halini ingilizce okumak isterseniz medium linki: https://medium.com/p/dd60fc6ebcd3