OTOMOTİV 20 Eylül 2024
8,6b OKUNMA     123 PAYLAŞIM

Elektrikli Otomobillerde Güneş Enerjisi Neden Kullanılmıyor?

Arabanın üzerinde bir güneş paneli olsa, yolculuk esnasında şarj olabilse şahane olmaz mıydı?

esasında güneş enerjisi ile çalışan elektrikli arabalar var, ama tamamen bu amaçla üretilmiş olup ağırlıklarının büyük bölümünü feda etmiş bisikletten bozma diyebileceğiniz araçlar bunlar:


hızları da bakınca gene fena değil, ama dediğim gibi bu araçların amaçları zaten belli bir hız yapmak, zira bunlar güneş enerjili yarış arabaları. maksatları da içerisindeki sürücüyü, diğer yolcu ve bilimum eşyaları değil, yarışma sırasında 160 km/s hıza ulaştırabilmek. zira bu fotoğraftaki arabanın ağırlığı sadece 7 kg kadar. bu sebeple de bu hıza ulaşabiliyor, menzili de bu hafif ağırlığa rağmen sadece 180 km kadar.

bir arabanın tamamını güneş panelleriyle kaplarsanız, herhangi bir anda, yine de sadece, bir kaç metrekarelik bir alan güneşe maruz kalabilir; bir kısmı mutlaka gölgede kalacaktır.

piyasadaki en verimli, en üst panel, metrekare başına tam 400 küsür watt'lık bir değere sahip elektrik üretebilir. fakat, elektrikli otomobillerden bahsederken genellikle kilowatt (kw) cinsinden konuşuyoruz - yani o yukarıda değindiğim bir kaç metrekarelik bir alandan en fazla 1,5 kw elde edebilirsiniz. o da, güneşli bir günde, ekvatora yakın bir yerde, ve tabii ki yaz ortasında.

bununla beraber güneş panelleri aracın ağırlığını artırıyor ve aracın şeklini de sınırlandırıyor. bir de kullanıcı olarak şehir içerisinde yeterli güneş almadan ilerlemek gibi bir sorun var. zira şehirler pek açık hava dostu değiller. ayrıca arabayı güneşli bir yere parketmek gibi kimsenin normalde yapmak istemediği bir kullanım alışkanlığının değiştirilmesi lazım.

bunun yerine de bu sebeple, güneş enerjisiyle çalışan otoparklar daha makul bir öneri olabilir misal: 


nitekim bu tip paneller optimum güneş alabilecek yerlere konulabiliyor, mobilitenin getirdiği değişkenliklerden muaf olabiliyor ve görüldüğü gibi daha fazla panel kullanılabiliyor.