SAĞLIK 8 Temmuz 2020
121b OKUNMA     673 PAYLAŞIM

Duygu Özaslan'ın da Hastalığı Olan Bulimia Nervoza Nedir?

İnternete düşen ''fazla kilolu'' görüntüleriyle gündem olan sosyal medya fenomeni Duygu Özaslan'ın, muzdarip olduğunu açıkladığı Bulimia Nervoza hastalığı tam olarak nedir?

bulimia nervoza, yeme krizleri ile belirgenleşen bir beden patolojisidir. bulimik hasta, sanki hiç dolmayacak bir boşluğu doldurmak istermişçesine bir yeme nöbeti yaşar. besinleri -yok etmek ister gibi- büyük bir hızla ve çiğnemeden yutar. sonra da aynı hız ve şiddetle dışarı çıkarır. boş yere dönen bir makine gibi sürekli dolar ve boşalır. bulimiklerdeki boşluk duygusu ruhsal dünyada da yaşanır. işe yaramazlık ve kendi duygularını tanımlada güçlük yemek nöbetiyle somatize edilir.

her bulimik, anoreksiya hastası kadar zayıf görünmeyebilir, hatta uzun süre oldukça sağlıklı görünebilir. mutludur, zayıftır. ya yediği halde kilo almadığını söyler ya da yanınızda hiç yemediği için iştahsız olduğuna inandırır sizi... kilo verme hızı da kontrol dışı görünmez dışarıdan. ama bu hastalığın vücuda etkilerini yok etmez.

bir bulimik için yapılan ilk tercih az yiyerek doktor kontrolünde zayıflamak değil de sevdiği şeyleri de yiyerek kendi yöntemleriyle zayıflamaktır. bu tercihin hoşuna giden başka yanlarıda vardır elbet. kendine bir parça zarar veriyor olmaktan, kendi bedenini doğal olanın dışında bu şekilde kontrol edebiliyor olmaktan dehşetli bir haz alır.

1. kişi gündüzleri sağlıklı ve az kalorili beslenir. salata, kepek ekmek, light yogurt, haşlanmış tavuk ve meyve ile beslenir sadece. akşamları ise bir canavara dönüştürür kendini. sıradan bir akşam yemeği yedikten sonra odasına gider. zulasını açar. birkaç paket çikolata, cips, kurabiye, fıstık ezmesi eşrafından kontrolsüzce, normal bir zamanda asla yiyemeyeceği gibi doldurur midesini. sonra tuvalete koşar. boşaltır.rahatlar.

2. haftada ortalama 3 akşam kusarak başlanılan yolculuk haftada 7 ye çıkar yakın bir zamanda.
ancak sosyal hayatın içinde artık gündüz programına sadık kalmakta zorlanan kişi, fırsat buldukça yediği bilimum kalorili her yiyeceğide çıkartma yoluna gider, kaçınılmazdır. vücutta hala bir etki gözlenmemişse 2-3 ay devam ettirir bu yaşam şeklini. bu süre sonunda ortalama haftada 10 a rahatlıkla çıkmış olur.

3.  ancak kilo verme hedefini tutturamadığını, 3-4 kilo verebildiğini farkeden kişi artık sabah akşam kusmaya başlamıştır. insanlardan saklayamadığı bir iştahla her öğünde 3 kişinin yiyebileceği kadar yemek yiyor, yada açlığını doruk noktasına ulaştırmak ve yemek yeme potansiyelini tavan yapmak için sabahtan akşama kadar aç kalarak yaşamaya çalışıyordur. göz altları morarır. ağız kenarları kurur. dudaklarda uçuklar çıkar. boğaz feci şekilde tahriş olur.

4.  durum eziyet halini almaya başlamıştır. kişi oturur düşünür kendini mantığa davet eder. ve şöyle bir yol bulur. sadece 1 ay daha her yediğimi kusacağım. bu artık sadece bir kilo verme sorunu değildir. kişi artık 27-28 kot bedenlerinin içine sığıyor, 36 denilen ince insan kıyafetlerinin içine giriyordur. ama korkar yinede. geride bıraktığı 6-7 aylık süre içerisinde kusmaya o derece alışmıştır ki, kusmadan ne yapacağını şaşırır. tartı aynı göstersede kusmadığı 2-3 gün içerisinde aynada kendini aşırı şişman ve çirkin bir şekilde görür. evet, evet.. bir ay daha kusmalı sonra bırakmalıdır. bu 1 ay ona şiddetli mide yanmaları, baş dönmeleri, asosyal bir hayat ve bağımlılığa terfi etmiş bir alışkanlık olarak geri döner. bundan sonraki aşamanın 2 farklı versiyonu vardır.

5. a. biraz iradesi kalmışsa geriye, kusmayı haftada 4-5 gibi bir sınırda tutmaya çalışır. yan etkiler barizdir, kendi kendine kimseye fark ettirmeden bir çıkar yol bulması gerekir. ancak kusma dürtüsünü sınırladıkça yemek yiyememeye başlar. ya yiyip kusacak yada yemeyip aç kalacaktır. kişi yemez. kusma sayısı gün geçtikçe azalır.bir gün mutlu mutlu yatağına gider. o gün hiç kusmamıştır. hiç yemek de yememiştir.(bkz: anorexia nervosa)

5.b. kusmaya artık bir dur diyemediğinin farkına varan kişi, yediği her şeyi kusmak yönünde vücudunun boyunduruğu altına girer. artık her öğünü, her lokmayı kusan vücut hızla kilo vermeye başlar. ama giden yağ değil, kas ve sudur. hormonlar dengesizleşir. sinirler yıpranır. insanlardan nefret etmeye başlanır.

6. her iki ihtimalde ölümcül sonuçlar doğuracağından ya kendi isteğiyle -ki çoğunlukla öyle olmaz- ya da artık açık bir şekilde korku verici bir kiloya ve ruh haline sahip olduğunu farkeden birilerinin zoruyla bir uzmana gider. burda vurgulanması gereken şey, tedavi sadece bir bedeni onarmaktan ibaret değildir. yoğun bir psikolojik destek gerektiren uzun soluklu bir dönemdir.

ilerlemiş vakalarda iç organlarda belirgin bir hasar bırakılır. anorexia tamamen zayıflamaya yönelik bir çırpınışken bulimia mutsuzluk-isyan-nefret-tepki ve yalnızlık hislerinin de körükleyebildiği bir kontrol ve mükemmellik saplantısıdır.