EDEBİYAT 17 Ocak 2022
19,4b OKUNMA     485 PAYLAŞIM

Daniel Defoe'nun Yazarlık Kariyerinin Başlamasında Etkili Olan Saçma Sapan Olay

Defoe'yu Robinson Crusoe'nun yazarı olarak biliyoruz, peki yazarlığa neden gönül verdiğini biliyor muyuz? Onu ne ateşlemiş olabilir? Sevdiği kadın mı? Yoksa saçma sapan birtakım olaylar mı? Buyrun.

daniel defoe dissenter adı verilen protestan mezhebi üyesiydi. dissenter üyeleri devletin resmi kilisesinin öğretilerine karşı duruşları ile dikkat çekerlerdi ve bir gün defoe gereğinden fazla dikkat çekmeyi başardı, ironiden anlamayan nesle aşina değildi defoe da ekşi sözlük yazarları gibi.

İngiliz Dissenterlar.

anglikan kilisesine - ki kendisi devletin resmi kilisesi olur - karşı çıkan herkesin derhal öldürülmesi gerekliliğini ciddiyetli bir dille sebepleri sonuçları ile açıklayan bir yazı kaleme alır. ironiyi anlamayan dissenter üyeleri defoe'ya tepki gösterir daha sonra ise ironiyi anlayan anglikan kilisesi daha üst bir perdeden tepki gösterir defoe'ya. defoe bu yazı ardından yakalandıktan sonra diğer dissenterlara ibret olsun diye, pillory cezasına çarptırılır.

şöyle bir sahne düşünün. 17. yüzyılda sıradan bir gün kalabalık pazar yerinin ortasına toplanmış, başı ve elleri sabitlenmesi için ahşap bir düzeneğe hapsedilen kişi topluma teşhir ediliyor. ellerindeki çürük meyveleri kimi zaman taşları fırlatıyor kalabalık adamın üzerine arada düzeneğe bağlı adamın ellerini geçirdiği ahşaba güller bırakanlar da görülüyor, suçu herkes kabullenmiyor ve cezaya karşı kendi duruşunu sergiliyor.

işte bu düzeneğin adı pillory'dir. ellerin ve kafanın sabitleme sebebi, suçlunun yüzünü saklamasının engellenmesidir, cezanın temel amacı teşhirdir. düzeneğin hemen yanında asılı bir bildiri olur, suçlunun neden ceza aldığına dair.

Defoe'nun pillory görüntüleri (temsili).

çürük meyveler, taşlar, güller ve geçen yüzlerce yıl... tarih tekerrür ediyor: cancel culture ve linçlerle dijital dünyanın orta çağ'ını yaşıyoruz. tarih dijital olarak yeniden yazılıyor, ilerliyoruz, gelişiyoruz ama henüz sanal dünyada henüz çok yeniyiz.

defoe diyorduk; ironiyi geç de olsa anlayan dissenterlar defoe'nun bağladığı tahtayı güllerle süsledi. dislike ve like'lara boğulan defoe'nun hayatı bu noktadan sonra değişmeye başladı. kırkını geçtiğinde hapisten çıktı ve ticaret arasında bulduğu boşluklarda hiciv dolu eserlerini yazmaya başladı...

tüm dünya ise onu robinson crusoe ile tanıdı.