NOSTALJİ 7 Kasım 2018
22,7b OKUNMA     809 PAYLAŞIM

Commodore 64 Eski Kuşaklar Tarafından Neden Hala Çok Seviliyor?

Ocak 1982'de üretilen ve tüm zamanların en çok satan kişisel bilgisayarlarından biri olan Commodore 64, o dönemki nesil için yeri apayrı bir yere sahip.
iStock

commodore 64'ün eski kuşaklar tarafından hala sevilmesinin belli başlı bazı nedenleri var. bunların bir kısmı biyolojik - psikolojik nedenler, bir kısmı ise davranışsal ve sosyal.

ilk neden çocukluk ve ergenlik yıllarına denk gelmesi

öncelikle commodore 64'ü övüp övüp bitiremeyen tayfanın (bu tayfaya ben de ucundan dahilim) yaşlarına baktığımızda, commodore 64'ün türkiye'de yaygınlaşmasının bu kişilerin çocukluk ve ergenlik yılları arasına denk geldiğini görürüz. masumluktan haylazlığa geçiş yapılan ve beynin dış dünyaya açıldığı, en ufak deneyimin endorfin patlaması yaşattığı bu yıllar commodore 64 ekseninde şekillendiyse, hatıralarda en süper bilgisayar olarak yer etmesi kaçınılmazdır, çünkü beynimiz biyolojik olarak anıları zaten bu şekilde kategorize ediyor. dolayısıyla bu kişiler, genetik müdahale ile nöron bağlantılarını falan değiştirmedikleri sürece commodore 64'ü hep en iyi anılar kategorisinde değerlendirecektir.


bir diğer neden, commodore 64 seven kişilerin ekseriyetle teknolojiye, teknolojinin nasıl çalıştığına olan merakları

commodore 64, yapısı gereği çok çok basit bir elektronik makinedir. o kadar basittir ki, cpu'sunun tüm komutları gayet rahatlıkla ezberlenip, doğrudan akıldan assembly ile kodlanabilir. tüm yongaların teker teker işlevleri, bu işlevlerin nasıl çalıştığı, hangi birimin neye bağlandığı da ezberlenebilir. dokümantasyonu da çoktur. günümüzdeki gibi yüzlerce kontrol mekanizması, enkripsiyon vs. gibi atraksiyonları da olmadığı için, commodore 64'e normalde işlevsel olarak tasarlanmadığı işleri yaptırmak da mümkündür. o yaşlarda her şeyi merak eden ve "ben yaptım" çağında olan gençleri ne daha çok cezbedebilir ki? commodore 64'ün bu basitliği, tamamen öğrenilebilmesini sağladığı için çok tuttu. artık günümüzdeki en basit bilgisayarın bile yaptığı tüm işlevleri tek bir kişinin bilmesi mümkün değil.


son olarak da "scene" var

bir takım çok yetenekli yazılımcıların, bin dereden su getirerek bile taş çatlasa 16 renk grafik gösterilebilen bir alette degrade gölgelemeli falan 3d animasyonlar yapması, 256 bayt veriye müzik ve procedural klip sıkıştırabilmesi falan hayranlık uyandırıcı. pc'nin en ilkel versiyonlarından birinde dijital sanat yapmak da commodore 64'ün nelere kadir olduğunu göstermesi açısından ufuk açıcı. hala milletin c64 konuşması ve övgüyle söz etmesinde scene gazı da (demo scene denilen lafı kim basurundan uydurdu hiç bilmiyorum) hala çok etkili.

Sabah Gazetesinin 90'lı Yıllarda Kuponla Verdiği Müzik Seti