YEME İÇME 1 Ağustos 2017
168b OKUNMA     1081 PAYLAŞIM

Coca-Cola ve Pepsi'nin 100 Yılı Aşkın Süredir Devam Eden Tat Savaşlarına Dair İlginç Detaylar

Pepsi, geçtiğimiz günlerde Türkiye'de bir kör tadım testi yaptı ve verilere göre teste katılan 125 bin kişiden fazlası Pepsi'yi tercih etti. Bu haber vesilesiyle Sözlük yazarı "kennen" de Pepsi'nin bu testi daha önce de yaptığından bahsetmiş ve ardından daha ilginç detaylarla yazısını süslemiş.


pepsi, kör tadım kampanyasını 40 yıl önce de yapmıştı

gaza gelen coca cola da ulan dur ben de yapayım şu testten diyor ve gizlice yaptırdığı testin sonuçları herkesi şok ediyor. coca cola'nın kendi yaptığı testlerde bile %57 pepsi önde çıkıyor. düşünün ki pazar liderisiniz ancak en büyük rakibiniz sizden daha lezzetli kola üretiyor.

bakın bu bir başarıdır. pazarlama başarısıdır. çünkü coca cola yıllardır amerikalı olmakla özdeşleştirdi kendisini. insanlar bir ürün alırken tadından, renginden, kumaşından daha fazlasını satın almak istiyorlar. paranın satın alabileceği daha güçlü duygular var. cola bu işi çok iyi başarıyor.


bu dandirik kör tadım testleri aslında pepsi'nin kendi rezilliğini göz önüne koyuyor. komple pazarlama departmanını kovsan yeridir. elinde daha iyi bir lezzet var ama satabileceğin daha güçlü bir duygu yok.

adam mutluluğu sahiplenmeye çalışıyor.
sen anca kontör dağıtıyorsun.

1975 yılında pepsi, pepsi challenge adında bir kampanya başlatıyor

 avm ve süpermarketlerde kurdukları stantlarda üzerinde hiç bir markanın yazmadığı iki bardak kolaikram ediyorlar insanlara. tadanların yarısından fazlası yine pepsi'yi tercih ediyor. ancak burada ufak bir yanılma payı var. carol dollard'ında itiraf ettiği gibi insanların bir yudum içtikleri içecek ile bir şişe içtikleri içecekten aldığı tat farklı oluyor.

"bir yudum içtiğinizde daha şekerli olanı beğeniyorsunuz."

coca cola'da bu testler sonucunda yeni bir ürün piyasa çıkarıyor. new coke adıyla daha şekerli bir karışıyam hazırlayan ve yanılmıyorsam 2003'e kadar da üretiminin devam ettiği bu yeni kolayla o zamana kadar açık ara pazar lideri olan coca cola'nın satışları düşmeye başlıyor. insanlar alışık oldukları eski tadı istiyorlar. aslında insanlar o coca cola'nın eski tadıyla özdeşleşmiş duyguları istiyorlar.


tadını değiştirdiklerini söyleyip sadece ambalajı değiştirseler bile yine beğenilmeyecekti gerçi. bununla ilgili bir çok deney ve araştırma mevcut. çünkü algı her şeydir.
konfor alaninı da unutmamak lazım tabi.

2000'li yıllarda nörobiliminin gelişmesiyse birlikte artık insanların ben bunu beğendim demeleri yerine direkt beyin dalgaları ölçülerek bir test daha yapılıyor

sonuçlar yine değişmiyor. 75 yılında yapılan testlerin sonuçları ile aynı. coca cola'nın zaferi de tam bu noktadan sonra başlıyor.

testler bu sefer coca cola ve pepsi bardaklarıyla yapılıyor. denekler ne içtiğini bilerek cevap veriyorlar. beklenildiği gibi deneklerin %75'i cola'yı tercih ediyor. bu sırada beyin dalgalanmalarının yerlerinde değişiklik olduğunu gözlemliyorlar. insanlar coca cola içerken beyinlerinin tat duyusundan farklı bir bölgesinde yoğun hareketlilik başladı. rasyonel olarak pepsi'yi tercih etmesi gereken insanlar, coca cola'nın çağrıştırdığı duygular yüzünden geçici bir iç çatışmanın ardından cola'yı tercih ediyorlardı.

yıllarca tv'lerde, radyolarda, gazetelerde, rengiyle, üstlendiği duygusal bağlarla, harcadığı milyonlarca dolarla coca cola net bir zafer kazanmıştı.

kaynak: the guardian, neurodiscover