SİNEMA 16 Eylül 2024
5,2b OKUNMA     57 PAYLAŞIM

Bu Sene Uzak Doğu'dan Çıkan En İyi Film: How to Make Millions Before Grandma Dies

Pat Boonnitipat imzalı 2024 model Tayland filmini inceliyoruz.

bölüm i: türkçe ismi "büyükannenin torunu" olan 2024 tayland yapımı film hakkında: ışık doğudan yükselir

yıllar önce çıkardığı albümde, bizlere böyle seslenmişti sezen aksu. uzakdoğudan yükselen ve insanların içine güneş gibi doğan bu muhteşem film, şimdiden asya kıtasından bu sene çıkan en çarpıcı filmlerden biri oldu. özellikle güney ve güneydoğu asya ülkelerinde gişe rekorları kıran film, yılın ilerleyen dönemlerinde farklı coğrafyalarda da vizyona girecek.

2024 tayland yapımı film, pat boonnitipat'ın ilk uzun metraj yönetmenlik denemesi. filmin senaryosunu yönetmen pat, thodsapon thiptinnakorn ile birlikte yazmış. yönetmen senaryoyu yazarken kendi hayatından ve genel olarak hem tayland hem de çin toplumunu oluşturan ailelerin gerçek yaşamlarından esinlendiğini doğruluyor. çünkü filmde izlediğimiz aile, çin kökenli tayland vatandaşlarıdır.

uyarı: yazıda spoiler bulunmayacaktır.

ingilizce altyazılı fragman


filmin imdb linki

(filmin orijinal, tayca adının okunuşu lahn mah diye geçiyor. "büyükannenin torunu" anlamına geliyor. filmin uluslarası ingilizce adı ise "büyükanne ölmeden milyonlar nasıl kazanılır?" olarak tescillendi)

filmin konusuna gelirsek

üniversite terk, hayat şansı hiç olmayan ve geleceği belirsiz genç bir adam, sadece mirasına büyük oranda konup, hayatını kurtarma amacıyla işten ayrılıp, varlıklı büyükannesinin yanına gönüllü olarak gider. 79 yaşındaki kadın son evre kolon kanseridir ve kalan ömrü belli ki fazla uzun olmayacaktır. ismi m olan delikanlı, büyükannesinin yanına gittikten sonra, onunla geçirdikleri vakit ve yaşadıkları, gencin önceden hiç düşünemediği kadar büyük bir hayat tecrübesi olacaktır. amah isimli yaşlı kadın, torunuyla beraber yemek yapacak, yalnızlığını sona erdiren torunuyla ömrünün belki de en güzel günlerini geçirecektir. kader, mutlaka bu iki yüreğin yolunun kesişmesiyle, kendine bambaşka bir alternatif yol oluşturacaktır.

filmin oyunculuk anlamında en iyisi, hiç süphesiz başrolde m'yi canlandıran, putthipong assaratanakul. genç oyuncunun doğal mimikleri ve hali, abartısız oyunculuğu gerçekten çok başarılı. büyükanne rolüne hayat veren usha seamkhum'un oyunculuğuna eminim bayılacaksınız. usha hanım öylesine leziz bir oyunculuk sergiliyor ki, bu tarihi filme imzasını layığıyla atıyor. yardımcı oyunculardan özellikle kuzen ve anne rolündeki oyuncular başarılıyken, m'nin dayılarını oynayanlarda biraz abartı hissettim. ancak genel olarak gayet iyi performanslar alınmış ve bariz kötü bir rol asla yok.

yönetmenin bu filmle kendi sinemasını tanıtma konusunda hedefi 12'den vurduğu su götürmez bir gerçek. boonnitipat, oyuncu performans ve kurgunun da kaliteli olduğu, kendi ülkesinin sinemasını aşan bir film yapmayı başarmış. drama yaratma ve senaryo yazımı konusunda da oldukça başarılı olduğunu söylemem gerekir. filmin kurgusunda bir takım eksiklikler bulunsa da, artık o kadar kusur kadı kızında da olur diyerek, orayı görmezden gelelim. bununla beraber, özellikle belli sahnelerin çekim açıları ve görüntü yönetmeninin doğal ışığı kullanması mükemmel seviyede. ayrıca müziklerin sahnelerle bütünleşmesi ve piyano-çello-keman partisyonlarının, o anki duygu durumunu harika yansıtması, filmin başardığı önemli parametrelerden sadece bir tanesi.

çekimleri başkent bangkok'ta mükemmel geleneksel yemeklerin yenebildiği, çoğu turistin hiç uğramadan ülkesine döndüğü talat phlu bölgesinde yapılmış. özellikle ülkenin bu en eski pazarını da kapsayan bölgeyi tüm yurttaşlara öneriyorum. tayland'a yolunuz düşerse talat phlu'ya en az bir gününüzü ayırmadan yurda dönmeyin. gerçek tayland yemeklerini ve kültürünü deneyimleyebileceğiniz, yemyeşil bir bölge.

bölüm ii: lahn mah'ın objektif değerlendirme sonuçları ne olur?

büyükannenin torunu, tam bir "crowd pleaser" movie. yani türkçesi; izleyici kitlesinin bağrına bastığı, çok sevdiği filmlere tekabül eden bir film. ancak bu film için, işin mutfağındakiler, yani eleştirmen, yapımcı, yönetmen vb. izleyiciler için bu film, asla bir başyapıt ya da sinemada mihenk taşı olmuş bir klasik olmayacaktır. çünkü bu film, çok bilinen kodlarla çekilmiş ve aslında risk almayan, aynı zamanda yaratıcı bir sinema vaat etmeyen bir yapım. dolayısıyla nasıl ki, la vita e bella (1997), intouchables (2016) gibi filmler, izleyicinin bayıldığı ama eleştirmenlerin hiç de öyle düşünmediği filmlerse, aynısı emin olun bu film için de geçerli olacaktır. dolayısıyla bu film için özel olarak, "izleyici dostu, aile başyapıtı" etiketini koymamız daha yerinde olur diye düşünüyorum. sonuçta imdb top 250'de ilk defa bir tay filmi yer alacak ve yıllarca o listede kalacak gibi görünüyor.


bölüm iii: büyükannenin torunu türkiye'de sevilir mi?

sevilmek ne kelime, tam anlamıyla bayılınır. türk seyircinin de aşırı duygusal olduğunu bildiğimize göre, bu film tamamıyla yerli seyircinin de koşulsuz seveceği bir yapım. filmin yayın haklarını netflix'in almasından sonra, netflix türkiye'nin de mutlaka kataloga eklemesi gereken bir yapım. buradan hem platforma hem de seyircilere çağrımız olsun. bu filmi lütfen ödeme yaptığınız platformdan hem türkçe altyazılı, hem de türkçe dublajlı talep ediniz. çünkü altyazıyı okumayan bireyler de, filmi izleyebilsinler isterim. izlenme rekorları kıracağına emin olduğum için, açıkçası kendileri için de iyi bir iş yapmış olurlar. lahn mah ülkemizin de gözbebeği yabancı filmlerden olacaktır.

son bölüm

2005 yılında çağan ırmak'ın başyapıtı babam ve oğlum vizyona girdiğinde, filmi sinemada izleme şansını bulan kitle, koro halinde ağlıyor ve ağlama sesleri neredeyse filmin sesini bastırıyordu. hepimiz gayet iyi biliyoruz ki biz çok duygusal bir toplumuz. işte bu film duygusal toplumların daha da fazla bağrına basacağı türden bir yapım. her ne kadar kültürel farklılıklar bulunsa da, bu film türündeki yapımlar, yakalamayı başardığı evrensel tonuyla, 7'den 77'ye izleyen herkesi derinden etkilemeyi başarmış ve farklılıları görünmez hale getirebilmiştir.

imdb top 250'de yıllar yılı kalacak, olağanüstü duygusal bir filmle karşı karşıyayız

sevimli ve her zaman mutlu insanların ülkesi tayland'dan çıkan şiir gibi sinema. durmaksızın, hıçkırıklara boğulup ağlamaktan utanmayın. filmin ikinci yarısından itibaren benim de ağlamaktan gözlerim şişti, defalarca boğazım düğümlendi. bundan böyle bu ikili (nine ve torun), benim en sevdiğim başucu filmlerimden birinin kahramanları oldular. büyükannenin torunu; fevkaladenin fevkinde!

letterboxd puanı: 5/5 link