MÜZİK 11 Eylül 2024
1,3b OKUNMA     41 PAYLAŞIM

Bruce Springsteen'in Yanlış Anlaşılan Born In The USA Şarkısı Aslında Nelerden Bahsediyor?

Springsteen'in 1984 tarihli dev uzunçaları ve albümle aynı ismi taşıyan, hatta zamanında Ronald Reagan'ın seçim şarkısı olan hiti ne anlatıyor?

Şarkıyı önden verelim

born in the usa, birçok amerikalı tarafından yanlış anlaşılmış bir şarkıdır

şarkı vietnam savaşını, verilen kayıpları, hükümetin yaptığı yanlışları ve bir hiç uğruna oralara gönderilen askerlerin dramını, boşu boşuna kaybedilen hayatları, bununla beraber ölmemiş ama vatanına dönen, ruhen zaten kaybolmuşken bir de zoraki gönderildikleri savaştan eve ruhen ya da vücuden yarım yamalak döndüklerinde savaşı kaybettikleri için loser yaftası yiyen askerlerin dramını ve onlara yapılan vefasızlığı anlatır. amerikan milliyetçiliği sanılanın aksine yoktur, dizeleri arasında amerika birleşik devletleri hükümetini eleştirir. şarkıdaki bahsedilen kişi de vietnam gazisidir. bu durumda the yellow man de vc oluyor.

vietnam savaşı esnasında ülkede savaş karşıtları insanlar ülkesini sevmeyenler olarak ilan edildiğinden, springsteen bu şarkıya ilk olarak verdiği vietnam ismini bu sebepten dolayı değiştirdiğini söylemiştir bir röportajında.

born in the usa o dönemin amerika başkanı ronald reagan tarafından bile yanlış anlaşılmıştır

bakın ne demiş reagan 1984'te new jersey'de yaptığı bir konuşmasında:

"america's future rests in a thousand dreams inside your hearts; it rests in the message of hope in songs so many young americans admire: new jersey's own bruce springsteen. and helping you make those dreams come true is what this job of mine is all about."

rock tarihinin 7 çağı adlı bbc belgeselinin ntv dublajından ilgili yerin türkçesi:

"amerika'nın geleceği kalplerinizdeki binlerce hayalde yatıyor. çoğu genç amerikalının şarkılarına hayran olduğu genç bir adamın, new jersey'li bruce springsteen'in umut dolu mesajında yatıyor (ve bu hayalin gerçekleşmesi için size yardım etmek tamamen benim işimle ilgili (parantez içi benim eklememdir))."

yine aynı belgeselde bruce springsteen ise şunları söylüyor:

"çok daha kolay anlaşılabilen bir plak yapabilirdim muhtemelen ama bu o kadar iyi olmazdı. bu plak hakkını tam veriyordu. bazı yanlış yorumlara neden olsa da doğru bir plaktı."

peki siyasetçiler ya da halk neden bu şarkıyı yanlış anladı?

10 milyondan fazla kopyası satılan eser ilk çıkışında savaş karşıtlarından aldığı destek ile meşhurlaştı yani ilk başlarda yanlış anlaşılma yoktu. sonraki dönemlerde ise insanların aklında hep nakarattaki koro kısmı (born in the usa) kalmıştır. hal böyle olunca da insanlar sözlerin geri kalanına pek değinmemişler bilhassa amerikan halkı pek kurcalamıştır. yeni gelen siyasetçiler de halka yeni bir şey öğretmekten ziyade yanlış da olsa eski bilgilerini devam ettirmiş ve sloganlarda şarkılarında kullanmışlardır.

Sonuç

bruce springsteen'in 1984'teki hiti, yalnızca springsteen'in kariyerinin en iyilerinden biri olarak değil, aynı zamanda tüm zamanların en iyi rock 'n' roll şarkılarından biri olarak kabul edilir . akıllıca bir vatansever marş kılığına bürünen parça, abd'nin vietnam savaşı gazilerine yönelik muamelesinin ve onların topluma yeniden entegrasyonlarında karşılaştıkları ekonomik ve sosyal zorlukların üstü kapalı bir eleştirisidir.