İnsanı 80'li Yıllar ve Uzay Boşluğu Arasına Işınlayan Retro Müzik Türü: Synthwave

Bir süredir yeni müzik türü arayışındaysanız ilaç gibi gelecek bir janra synthwave. Nedir, ne değildir diyenler ve öneri isteyenler, buyrun aşağıya.
İnsanı 80'li Yıllar ve Uzay Boşluğu Arasına Işınlayan Retro Müzik Türü: Synthwave

Nedir, ne değildir?

synthwave, 80'lerde pop, rock ve türevi şarkılarda kullanılan synthesizer melodilerini ve modern elektronik müziği anlayışıyla günümüze taşıyan müzik türüdür.

bunun kendi içinde farklı türleri vardır, darksynth, outrun, dreamwave felan... ama çoğu synthwave'ci bu tip ayrımları tercih etmeden hepsine synthwave demeyi tercih ediyor.

synthwave'i vaporwave ile karıştırılabilir. synthwave, 80'lerin nostaljisini yapmaya çalışan kişilerin çalıp dinlediği bir müzik türüdür.

vaporwave ise, "early 90s" veya "mid 90s" denilebilen dönemdeki sanat tarzlarını alıp, bozup, günümüze eleştirel bir bakış getirme akımıdır. biri elektronik müzikçiler tarafından ciddi biçimde desteklenirken, diğeri genel olarak daha sanatsal takılmaya çalışanların izlediği bir yoldur.

çok uzun zamandır hep yeni bir müzik tarzından keyif alabilmeyi isterken bir anda imdadıma yetişen müzik türüdür kendisi. kime dinletsem hayran kalıyor ama kimse de dinlemiyor, ismini bilen bile bir avuç insan. asla kafa yormuyor, hele gece yarısı uzun yolculuklar için doğal arka fon gibi. en güzeli de daha yeni çıkan bir tarz. 80'lerin miami'sinde cabrio arabalarla gezmeye gidiyor insan dinlerken.

en güzel örneklerini devamlı bize duyuran bir youtube kanalı 


synthwave, gerek görsel estetiği gerek müziği açısından fantastik bir şey. şöyle: farzet ki seni dondurmuşlar ve 3000 yıl sonra uyanmışsın. sen ortamda yabancı hissetme diye de etrafa yaşadığın döneme dair dekorasyon, müzik falan koymaya çalışmışlar. ama 3000 yıl öncesinden ellerinde çok fazla veri olmadığından da bunu tahmin yürüterek, o dönemden kalma popüler kültür unsurlarına bakarak kendileri aynı şeyi sıfırdan imal ederek yapmışlar. mesela masanın yanında bir gaz lambası ve hemen yanında şeffaf ve tasarımı tam oturmayan bir iphone. elma logosu ısırıksız. arkada garip ritmli bir müziğe şarkıcı "gelübülü gelübülü" diye vokal yapıyor. yatağının başucundaki demirler pirinçten ama yatak yerden biraz yüksekte havada duruyor. bir tane bilgisayar koymuşlar ama tuşları daktilo tuşu. kısacası yaptıkları şey yaşadığın dönemi hatırlatmaktan çok onun kitsch bir eleştirisi olmuş oluyor.

synthwave, vaporwave ve benzerleri de bana aynen öyle hissettiriyor. çocukluğu 80'lerde bilgisayar oyunlarıyla ve o dönemin popüler kültürüyle geçmiş biri olarak nelerden esinlendiklerini anlıyor fakat yine de o zamana ait olmadıklarını da kolayca fark edebiliyorum. bir şeyler yapay ve garip geliyor. ama o yapaylık da gariplik de hoşuma gidiyor. zira bu müziğin anlattığı şey 80'ler değil, günümüzdeki 80'ler algısı. ben de onu tüketmekten sıradışı bir keyif alıyorum.

parça önerisi isteyenler için, timecop1983'ün her parçası olur mesela:

"Best of Timecop1983"


İnsanın Hormonlarını Tutkuyla Ateşleyip Yükselişe Geçiren Müzik: Psychedelic Trance