HAYVANLAR 27 Eylül 2018
76,9b OKUNMA     1143 PAYLAŞIM

Bizans Zamanında Paraya Resmi Basılan Palamut Hakkında İlginç Bilgiler

Bilimsel adı Sarda sarda olan, bizim ise Palamut dediğimiz ve ülkemizde bolca bulunan bu balık hakkında muhtemelen bilmediğiniz birtakım şeyler.

aslen uskumru, torik ve orkinosu içeren bir familyadandır palamut. sürüler halinde yaşar. pulsuz, siyah etli bir göçmendir. sırtı çizgili, karnı gümüş rengindedir. uzunluğu 1 metreye varan akrabaları vardır. bu familyanın mensupları bütün denizlerimizde görülmekle birlikte en lezzetlileri karadeniz ve marmara’da avlanan yani "palamut" olandır.

boyuna göre aldığı isimler farklıdır: 20 cm’ye kadar vanoz, 20-30 cm arası çingene palamutu, 31-40 cm arası palamut, 40-50 cm arası kestane palamutu, 51-60 cm arası torik, 61-65 cm arası sivri, 65-70 cm arası altıparmak, 70 cm’den büyük olanlarına da zindandelen denir. torik ve ondan büyükleri çok yağlıdır. bu nedenle tuzlama ve lakerda yapımında tercih edilirler.


palamut balığının etinin yavan olması meselesi ise; basit bir karmaşa sebebiyle türemiş dedikodudan ibarettir. daha da doğrusu, kurnaz esnafımızın, ege’de yaşayan, tombik, benekli orkinos ve yazılı orkinos olarak da adlandırılan akrabalarını halkımıza "palamut" diye yutturma alışkanlığından çıkmıştır bu rivayet. bu tür esnafa dikkat edilmelidir. çünkü onlar vatoz balığını da "kalkan" niyetine kakalar, iki dakkada adama. çünkü bu yakın akraba grubunu palamuttan ayırdetmek biraz zordur. hizmette sınır yok elbet: efendime söyleyeyim; bunların sırt kısımlarından karın kısımlarına doğru dalgalar halinde akın eden 10-16 tane alacalı çizgileri ile karın civarında en az üç adet siyah benek bulunur. işte bunları yemeyiniz ya da en azından palamut diye yemeyiniz. oysa ari ırka mensup yetişkin bir palamutun baştan kuyruğa doğru muntazam çizgiler halinde giden, dördü koyu, üçü açık, menevişli, toplam yedi adet bandı bulunur. benek menek de görülmez.


palamut avı legal olarak ağustos ayında başlar. önce karadeniz’den sürüler halinde vanoz ve çingene palamutu, eylül’den itibaren de kendisi gelmeye başlar. en lezzetli zamanı da eylül başından şubat ortalarına kadardır. palamut siyah etli bir balık olduğundan buğulaması ve çorbası tavsiye edilmez. ama yapana da kimse "niye yaptın?" demez.

Palamut hakkında kısa kısa

bizans zamanında paralara resmi basılmıştır.


bir zamanlar istanbul boğazında kepçe ağlarla tutulmuştur.


atlantik okyanusu, karadeniz ve akdeniz'de yaşadığından hem istanbul'da hem new york'ta avlanabilen bir balıktır.


latince ismi sarda sardadır. pasifik okyanusu'nda yetişen türü ise ilk olarak şili'de tespit etilmesinden ötürü sarda chiliensis lineolata ismini almıştır.


ingilizce ismi bonito, ispanyolcada "güzel" anlamına gelmektedir.

Lisans Sonrası Kapağı Avustralya'ya Atmak İsteyenlere Tavsiyeler