SEYAHAT 25 Ocak 2019
36b OKUNMA     673 PAYLAŞIM

Bir Dönem Uyuşturucu Kartellerinin Hüküm Sürdüğü Kolombiya Şehri: Cali

Kolombiya'nın güneybatısında yer alan ve Narcos dizisinden hatırlanacağı üzere bir dönem uyuşturucu kartellerinin hüküm sürdüğü bir şehir olan Cali'ye dair bilmeniz gerekenler.
iStock

cali, kolombiya'nın güneybatısında, ekvador sınırına yakın (yaklaşık 4 saat) bir şehir. bir dönem uyuşturucu kartellerinin (kali karteli) hüküm sürdüğü kentte güvenlik hala biraz problemli. dönemin uyuşturucu mafyası en az pablo escobar ve medellin karteli kadar büyük ve tehlikeliymiş (hatta daha beter olduğunu söyleyenler var). yeni yapılan site şeklindeki bölgelerde güvenlik kameraları görmek mümkün. hatta birkaç defa elektrikli tellere denk gelmiştim ama yirmi yıl öncesine göre güvenlik konusunda epey mesafe katedildiğini söylediler. dükkanlarda içeri çoğu zaman içeri giremiyorsunuz, dış kapı demir mazgallarla kaplanmış ve adeta hapishaneden alışveriş yapıyormuşçasına dükkan sahibini çağırıp siparişi veriyorsunuz. fakat daha önce de belirttiğim gibi belaya bulaşmak biraz size bağlı. çok fazla endişe edecek bir durum yok; görüntü sizi aldatmasın.


kolombiya genel olarak ucuz bir ülke ama cali daha bir ucuz

tarihi kolonyal şehrin kurulu olduğu centro historico'da oldukça güzel mahallelerde uygun fiyata hosteller bulabilirsiniz. hatta yer yer özel oda tutsanız bile fiyat 12 ila 20 dolar arasında oynuyor. dormitorio dedikleri çok kişilik odalarda kalırsanız 7 ila 10 dolar.


gezilecek yerler

burada cerro de las tres cruces (üç hac tepesi)'ne tırmanabilirsiniz. tamamen bedava ve sizin ayaklarınıza kalmış mesele. bütün şehri yukarıdan seyretme imkanını bulacaksınız. tırmanış yaklaşık bir saat sürüyor (sizin temponuza bağlı), iniş ise yarım saat ila kırk beş dakika. 

Cerro de Las Tres Cruces

kolombiya genel olarak and dağları'na kurulu yüksek bir ülke olsa da cali şehri deniz seviyesine yakın olduğu için oldukça sıcak bir şehir. o yüzden tepeye tırmanırken seçeceğiniz saat dilimi önemli. öğle saatlerinde denemeye kalkarsanız epey meydan okuyucu bir girişim diyebilirim. yanınıza çok yük almayın ve yeteri kadar şu alın ki susuzluk (dehidrasyon) vücudunuzu vurmasın. tepede bir çok polis görev yapıyor güvenlik nedeni ile; endişe edilecek bir durum yok.

yine bir başka tepede brezilya'daki kadar büyük ve görkemli olmasa da bir hz. isa heykeli var. cristo rey (hüküm süren isa/yönetici isa) adli tepe şehirden biraz uzakta (15-20 km kadar), otobüsle gidilebilir. ben taksi tutup gitmiştim ve gidiş geliş 15 dolar civarında bir ödeme yaptım. tarihi bir kilisenin avlusundaki heykel şehre bakıyor. oldukça güzel manzaralar yakalamanız mümkün. uğramadan geçmeyin derim.

Cristo Rey

tarihi merkezde ufak bir tepeciğin üzerine kurulmuş olan iglesia de san antonio yine tarihi bir öneme sahip, uğramadan geçmemek lazım. ayrıca insanlar sosyalleşmek için buraya geldikleri için arkadaş edinmek için de harika bir yer. manzara çok güzel olduğu gibi etrafta bir çok bar ve gece klübü var. etrafı gezdikten sonra uğrayabilirsiniz. eğer centro historico'da kalıyorsanız yürüyerek 5 ila 15 dakikada ulaşabilirsiniz.

Sent Antuan Kilisesi / Iglesia de San Antonio

belediyeye ait kültür merkezinde çeşitli aktivitelere katılabilirsiniz. dans yarışmalarından, müzik dinletilerine, resim atölyelerinden turist merkezine çeşitli aktiviteler mevcut. tursitlere özel ilgi gösteriyorlar. çoğu genç kolombiyalılar ingilizcelerini geliştirmek için size yardımcı olacaktır; zaten türk olmanız yeterince sempatik kolombiyalılar için, çekinmenize gerek yok. kültür merkezi belediyeye ait olduğu için ücret talep edilmiyor. ayrıca cali'de gezilecek yerleri içeren broşürler edinip, aklınıza takılanları sorabilirsiniz. yine centro historico'ya yakın.

cali büyük okyanus (pasifik okyanusu)'a yakın bir yerde, yaklaşık olarak üç saatte ulaşabilirsiniz. isterseniz plajlara inip denizin tadını çıkarabilme imkanınız var. ülke genel olarak dağlık olduğu için, plaja biraz dolambaçlı gidiyorsunuz, o yüzde biraz vakit alıyor, yoksa gerçek mesafe o kadar uzun değil aslında. buenaventura tarafında plaja giderseniz, birkaç adaya gidip ziyaret etme imkanınız olacaktır.

kolombiyalı kadınlar çok güzel itiraf etmeliyim

genelde gittiğim yerlerde kadınlar hakkında özel olarak yorum yapmam ancak cali'de iken yukarıda bahsettiğim kültür merkezinde cali şehrinin güzellik yarışmasına denk geldim. kazara oldu aslında. şöyle ki; kültür merkezinde dolaşırken, üst katlara çıkmak için izin istedim, 'tabii ki' dediler. en üst kata çıkınca büyük bir salona denk geldim ve içeride mayolu kızlar vardı. ne olduğunu anlamak için biraz daha sokulunca jüri heyetini de gördüm. bir anlık şaşkınlıktan sonra işaret diliyle 'girebilir miyim?' diye sordum. hemen yer gösterdiler. kolombiya'nın demografik yapısını da gösterir biçimde siyahiden tutun sarışına kadar her tondan aday vardı. ailelerin olduğu bölümde yarışmayı bir saat takip ettim ama epey uzayacak gibi göründüğü için daha fazla uzatmadan ayrıldım (esmer bir hanımefendi vardı ve benim favorimdi ama sonuç ne oldu bilmiyorum). ayrılırken bir iki adayla konuştum ve başarılar dileyip ayrıldım.

cali'de trafik ışıkları yayalara göre dizayn edilmemiş olduğu için biraz dikkatli olun derim

bir iki defa ne yapacağımı bilemediğim için ezilme tehlikesi atlattım. trafik ışıkları sadece araçlara dur/kalk yapıyor, yayalar da araçlar durduğu zaman geçiyorlar ama bu kadar basit değil tabii. bütün yönlerde akan trafiği kontrol etmeniz lazım. ilk başta biraz zorlanıyorsunuz ama ikinci gün uyum sağlarsınız. üstü açık kamyonetler dolmuş hatlarında servis yapıyorlar ve epey ucuz ama güvenli diyemem çünkü kamyonetin arkasında ayakta yolculuk yapıyorsunuz. denemek için binilebilir. sıcak günlerde bir branda çekiyorlar, yaşlılar için iki tarafta oturaklar var. aracın arkasında bir muavin ücretleri topluyor ve inecek olduğu zaman şoföre haber veriyor. ayrıca moto-taksiler de epey yaygın. oldukça alımlı kadınların bir motorda sürücüye sarılıp yolculuk ettiğini gördüğünüzde, o kişinin kadının erkek arkadaşından ziyade dolmuş şoförü olma ihtimali yüksek. ayrıca taksiler epey ucuz. artık tercih size kalmış.


gidiniz geziniz efem. iyi yolculuklar...

Latin Amerika'da Türklere Karşı Neden Ekstra Bir Sempati Besleniyor?