SAĞLIK 15 Ekim 2018
74,2b OKUNMA     836 PAYLAŞIM

Bir Dönem Delysid Adıyla Reçeteli Olarak Satılan LSD Neden Yasaklandı?

Halk arasında asit olarak bilinen, halüsinatif etkileri yüksek ve tehlikeli bir uyuşturucu madde olan LSD, bir dönem Delysid adıyla Sandoz tarafından reçeteli olarak satılıyordu ancak daha sonra yasaklandı.

en başından şu soruyu sormak gerektiğini düşünüyorum: zamanında yasal olan, depresyon, alkol bağımlılığı, hatta ptsd (travma sonrası stres bozukluğu) gibi sorunlar yaşayanlara delysid ismiyle reçeteli olarak verilen bu madde neden bir anda yasa dışı edildi?

yasal olarak ortaya çıkıp sonradan olası yan etkilerinden ötürü yasa dışı edilen birçok farklı ilaç var, çeşitli ağrı kesiciler bile bunlara dahil. dolayısıyla, lsd'nin, olası yan etkilerinden ötürü, özellikle şizofreniye yatkınlığı bulunan insanlarda kötü deneyimler ve kötü kalıcı etkiler bırakma ihtimali dolayısıyla raftan kaldırılması gayet mantıklı. ancak, özellikle birçok gönüllü bulunabilecekken, üzerinde bu kadar az bilgi sahibi olunan bir şeyin bilimsel olarak araştırılmasının yasaklanması size de biraz absürt gelmiyor mu?

lsd'nin reçete ile verilen ve sıkı denetim altında kullanılan bir ilacın ötesinde, 60'lar 70'lerde sıradan insanlara, özellikle hippie'lere yayılmış olması, sıradan insanların kendi kafalarına göre bilinçlerini açmak, mistik deneyimler yaşamak, kendini daha iyi tanımak, dünyayı ve evreni farklı bir bakış açısından görmek gibi amaçlarla kullanmasının, dönemin otoriter abd hükümetini korkuttuğunu savunan birçok kişi mevcut. bu korkunun en büyük sebepleri arasında hippie'lerin komün yaşam felsefesi, savaş karşıtlığı, doğa sevgisi gibi konseptlere sürekli vurgu yapması ve sayılarının gün geçtikçe artması olduğu düşüncesi yatmaktadır. gerçekten de düşünüldüğünde, dönemin hükümetin belirlediği politikalara, savaş propagandasına, şirketlerin, devletlerin altında insanları inanılmaz bir maddi baskı altında köle gibi çalıştırma çabalarına sıktır çeken bir akımın yükselişinin, şirketler ve lobiciler tarafından mevkilerine getirilen politikacaların işine hiç gelmeyeceği gün gibi ortadadır.


lsd veya herhangi bir psychedelic veya keyif verici madde kullanmadan da hippie olunabileceği gün gibi ortadadır, ancak birçok anektod, yazılı-çizili materyal ve sanat ürünü lsd'nin bu felsefeyi güçlendiren bir etkisi olduğunu öne sürmektedir. bu açıdan; otoriter, savaş ve kapitalizm odaklı bir hükümetin lsd gibi bir şeyi tehdit olarak algılayıp tümden yasaklaması çok olasıdır. bu çıkarımın yanlış olduğu bir gün bir şekilde kanıtlansa bile, lsd ve diğer psychedeliclerin yasaklanmasının ardında hükümetlerin gerçekten insan sağlığı konusunda kaygılanması sebebi naif olmasından öte tamamen absürttür. hele hele abd gibi bir ülkede. toplum sağlığını çok ciddi bir şekilde tehdit etme ihtimali olan aşırı sağlıksız yiyecek ve içeceklerin neredeyse hiç regüle edilmeden piyasaya afili ambalajlarla sunulması (fastfood endüstrisi, soft drink endüstrisi), obezite sorunu konusunda sadece yüzeysel çözümler getirilmeye çalışması gibi çok bariz örnekler abd hükümetinin yanısıra birçok dünya hükümetinin, yönettikleri toplumun sağlığını birincil ilke olarak benimsemediğini bariz bir şekilde ortaya çıkarıyor. zaten toplum sağlığı eğer devletlerin birincil derdi olsaydı evsizlik, işsizlik, nüfus çokluğu, açlık sınırında yaşayan insanlar vs. gibi sorunlarımız çoktan çözülmüş olurdu diye düşünüyorum.

nitekim, yasak kardeşim yasak. uzak durun.

15 Dakikada 1000 Yıllık Deneyim Yaşatan Ruh Molekülü DMT'ye Dair Ufkunuzu Açacak Bilgiler