TARİH 4 Ekim 2024
656 OKUNMA     17 PAYLAŞIM

Bir Bombayı İdrarıyla Söndüren Kahraman Köpek Juliana'nın Hikayesi

İngiltere'de İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi bombardımanları altında Juliana isimli bir köpek, kahramanca eylemleriyle iki Mavi Haç madalyası kazandı.

ingiltere, 1941 yılında almanya tarafından sürekli olarak yoğun bombardıman altındaydı. naziler kasabalara, şehirlere, cephaneliklere toplu hava saldırıları düzenliyor, ingiltere üzerinde resmen bir terör fırtınası estiriyordu. bu durmaksızın devam eden bombardıman iki milyon evin yıkılmasına, 40.000'den fazla sivilin ölümüne ve binlercesinin de yaralanmasına neden oldu.

nisan 1941'de juliana isimli bir köpek, kaldıkları evin tepesine bir alev bombasının düştüğünü fark etmiş. hemen bombaya doğru koşarak, üzerine idrarını yapmış ve bu vesileyle yangının büyümesini engellemiş. savaş sırasındaki bu davranışı da kendisine mavi haç madalyası kazandırmış, ancak juliana’nın kahramanlığı bununla kalmamış. 3 yıl sonra kasım 1944'te, juliana’nın sahibinin dükkanın da bir yangın çıkmış. kahraman köpek ‘’iş başa düştü’’ diyerek yine koşa koşa dükkana doğru girmiş, telaşlı hareketleriyle hem sahibini, hem de o sırada orada olan müşterileri uyarmış, bu şekilde hiçbir can kaybı olmadan dükkan başarıyla tahliye edilmiş. juliana bu davranışından dolayı ikinci bir mavi haç madalyası ile ödüllendirilmiş. bu kahraman köpeğin ölümü de pek tabii ki kahramanca olmuş. 1946 yılında, kimliği belirlenemeyen bir şahıs, ev sahibinin posta kutusuna zehir bırakmış. juliana bunu sahibini kurtarmak adına isteyerek mi yaptı yoksa o anki açlık gereği mi yedi bilinmiyor, ancak zehri tükettikten sonra maalesef yaşamını kaybetmiş.

juliana'nın bu kahramanca eylemleri, 2013 yılında bristol'daki bir müzayede de yer alan portresi ve ikinci mavi haç madalyası keşfedilince ortaya çıkmış. portrenin arkasında hem bombayı nasıl etkisiz hale getirdiğini hem de ayakkabı dükkanındaki yangını nasıl önlediğini anlatan detaylı bir yazı da varmış. sanırım bu kahramanca hikayesi gereği 60£'a satılması beklenen portre ve madalya 1100£ gibi bir fiyata alıcı bulmuş.

''once a hero, always a hero''
r.ı.p juliana

kaynak: 1, 2