KÜLTÜR 15 Haziran 2017
28,1b OKUNMA     990 PAYLAŞIM

Bilimi Sorgulama Kudretine Sahip Olan Bilim Felsefesi Tam Olarak Nedir, Nelerle İlgilenir?

Felsefenin aslında bilimle ilgilenen bir kolu da var ve bu bilimin hayatımızı nasıl etkilediğini aydınlatabilir. Sözlük yazarı "bane" anlatıyor.
iStock.com


bu isimle felsefenin bir alt dalı haline gelmesi yirminci yüzyıla rastlar, ancak bugünün bilim felsefecilerinin ilgilendiği sorular felsefe tarihi boyunca tartışılmıştır. kısaca bilimi, bilimsel etkinliği anlama çabası diyebiliriz belki. bilim tarihi, bilim felsefesinin olmazsa olmazıdır.

bilim felsefecileri zaman zaman bilim hakkında çok genel sorularla uğraşırlar. bu uğraşıda öne çıkan konulardan bazıları:

- açıklama, gözlem, kanıt, olasılık, teori, kanun gibi kavramların sorgulanması,

- bilimsel değişim (değişim nasıl olmaktadır? bu değişim bir ilerlemeye karşılık gelir mi?),

- gerçekçilik (bilim gerçekliğin bir temsilini mi verir yoksa etkili, kullanışlı bir pratik midir?),

- yöntem (bilimsel yöntem nedir? ortada gerçekten bir yöntem var mıdır? doğa bilimlerinin yöntemleriyle sosyal bilimlerin yöntemleri hangi açılardan farklıdır?).


bilim felsefesi bu gibi genel sorular dışında belirli bilimlerle de ilgilenir. tarihsel olarak en fazla fizikle ilgilenilmiştir ancak son zamanlarda diğer bilimler (özellikle biyoloji) ön plana gelmeye başladı.

bu şekliyle bilim felsefesi, belirli bilimlerin kullandığı kavramları ve yöntemleri sorgular:

- fizik felsefesi (bkz: kuantum fiziği felsefesi)

- biyoloji felsefesi (uyarlanım (adaptation), seçilim değeri (fitness), evrim teorisi ile ilgili her şey. bu tayfa ateist, materyalist, darwinist)

- psikoloji felsefesi (zihinsel süreçler, durumlar, olaylar ve özellikler ile ilgili her şey. zihin felsefesi ve bilişsel bilimle yakından ilişkili)

bunların dışında kimya, iktisat, genetik, sosyoloji, antropoloji, bilişsel bilim gibi alanlarda da çalışmalar yapılıyor.

türkiye'de bilim felsefesinin bir şekilde yayılması gerekiyor. nasıl olur, olur mu bilemiyorum. ortaöğretimde temel bilim derslerinin içerikleri hafifletilip bilim tarihi ve bilim felsefesi anlatılabilir mesela. bu şekilde bilimci olacak olan da olmayacak olan da bilimi daha iyi anlamış olur.

bu önemli, çünkü bilim önemli. yapmak yetmiyor, anlamak da gerekiyor.