BİLİM 20 Ocak 2023
10,2b OKUNMA     311 PAYLAŞIM

Bilim İnsanlarına Göre Kokusu Olan ve Bulaşıcı Bir Duygu: Korku

Korkunun bir kokusu var mı? Korku bulaşıcı mı? Evet, bilim insanlarına göre korkunun kokusunu alabiliyoruz ve bir başka insanın korkusu bizi de etkileyebiliyor. Nasıl mı?

bilim insanları, korkunun bir kokusu olduğunu söylüyor. bu bilimsel gerçek, 1960’lı yıllarda keşfedilmiş ve yaklaşık 50 yıl boyunca da “askeri bir sır” olarak saklanmış.

kaynaklara göre, amerikan ordusu korkunun bulaşıcı olduğunu uzun yıllar önce keşfetmiş ve bunu bir silah olarak kullanıp kullanamayacağını görmek için çeşitli deneyler yürütmüş.
tüm bu projeleri de “top secret” olarak sınıflandırmış. projelerin nasıl tamamlandığı bilinmiyor, ancak korkunun bulaşıcı olduğunun keşfedilmesi psikolojik araştırmalar bakımından oldukça ilgi çekici sonuçlara neden olmuş.

hayvanlar bu kokuyu mükemmel bir şekilde algılayabiliyor ve hatta korku seviyemize göre tepkiler veriyorlar. örneğin; aşırı derecede korkmamız, çok miktarda feromon salgılamamıza neden olduğu için bu korku kokusu uysal ev hayvanlarını dahi saldırganlaştırabiliyor.

new york’taki stony brook üniversitesi tarafından yayınlanmış bir araştırmaya göre, korktuğumuz zaman terliyoruz ve terimizin içinde de çeşitli feromonlar barındırıyoruz. bu feromonlar, beyin tarafından yalnızca “korktuğumuz” zaman salgılanıyor.

çoğu insanın koku alma duyusu feromonları algılayabilecek düzeyde değil, ancak beyin bunlara dair kimyasal sinyalleri algılayabiliyor. bu nedenle, biz farkında olmasak da yakınımızdaki korkan biri ile aynı feromonları salgılamaya başlıyor beynimiz. diğer bir deyişle, korku bulaşıcı bir durum halini alıyor.

kapalı ortamlarda, örneğin bir uçakta, aniden korkmaya başlayan bir kişi çevresindekilerin de korkmasına neden oluyor. sinemada bir korku filmi izliyorsak ve birkaç sıra ötemizde oturan izleyici çok korkuyorsa, normalde vereceğimizden daha şiddetli tepkiler veriyoruz.

kaynak